TV / Media

articolul anterior articolul urmator

Ceremoniile de repatriere a Reginei Elena, în direct la TVR. Postul va difuza şi un documentar în premieră despre cea supranumită „regina surâsului“

4
17 Oct 2019 18:35:15
Autor: Alexandra Constanda
Regina Elena, alături de Regele Mihai FOTO Arhivă TVR
Regina Elena, alături de Regele Mihai FOTO Arhivă TVR

Televiziunea Română va asigura producţia TV a ceremoniilor dedicate repatrierii rămăşiţelor pământeşti ale Reginei Elena a României.

Regina-mamă Elena a României se întoarce acasă, ceremoniile dedicate repatrierii rămăşiţelor sale pământeşti fiind organizate în zilele de 18 şi 19 octombrie. TVR alocă spaţii ample în grilele de programe pentru reflectarea acestui eveniment. 

Campania „Regina Mamă a României – Întoarcerea acasă“  va conţine, pe lângă transmisiuni directe de la ceremonii şi emisiuni de analiză şi evocare speciale, o serie de fillere, ştiri, reportaje şi documentare care conturează personalitatea Reginei-mamă Elena.

Regina Elena va odihni în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai I. Sicriul va ajunge la Aeroportul Internaţional Otopeni vineri, 18 octombrie. Ceremonia funerară este programată în Catedrala istorică Episcopală şi Regală pe 19 octombrie, iar înmormântarea va avea loc în Pridvorul Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale.

Transmisiunile directe ale TVR încep vineri, 18 octombrie, la ora 10.00 şi vor include ceremoniile de la Otopeni şi Palatul Elisabeta, apoi vor însoţi deplasarea cortegiului spre Curtea de Argeş. Camelia Csiki, moderatoarea ediţiilor speciale de la TVR 1, împreună cu alţi jurnalişti şi invitaţii lor vor aduce informaţii şi vor explica un eveniment care demonstrează respectul românilor pentru rolul jucat de Regina Elena. TVR 1 va continua transmisiunile directe de-a lungul întregii zile.

Sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 11.00, tot în transmisiune directă la TVR 1, telespectatorii vor putea urmări slujba de înmormântare a Reginei-mamă Elena, precum şi ceremoniile militară şi religioasă de la Curtea de Argeş. De la ora 16.00, în cadrul ediţiei speciale „Ora Regelui“, Camelia Csiki propune telespectatorilor un documentar biografic în premieră dedicat Reginei-mamă Elena.

„Regina Elena a României este singura regină din Europa care a primit titlul Drept între popoare*. Întrucât istoria României a fost nedreaptă cu ea - multe dintre meritele sale, precum şi activităţile de caritate au rămas necunoscute - am pornit să-i documentăm povestea. Am descoperit că a deschis spitale pentru sărmani şi şcoli în mai multe oraşe, iar prin fundaţia ei - Aşezămintele Alteţei Sale Regale Principesa Elena - a făcut multe alte acte de caritate. Şi-a cunoscut foarte bine ţara, pe care a vizitat-o constant“, spune Camelia Csiki.

„Regina-mamă Elena vorbea şase limbi străine – greacă, franceză, engleză, română, germană şi italiană. Am descoperit primele imagini cu ea în arhiva Muzeului Judeţean de Istorie Braşov. Sunt din 1920, când ea venise în vizită în România. De asemenea, în documentar avem imagini în exclusivitate filmate de Regele Mihai în perioada exilului, dar şi imagini din arhive, filmări care nu au mai fost difuzate“, a adăugat Camelia Csiki.

Deşi cunoscută drept o victimă de către români, din cauza modului în care s-a comportat cu ea Carol al II-lea, Regina Elena avea un simţ al umorului dezvoltat, era curajoasă şi puternică. „Zâmbea tot timpul“, i-a mărturisit Cameliei Csiki unul dintre ultimii prieteni ai reginei, care a numit-o „regina surâsului“.

*Asumându-şi riscul de a-şi pierde statutul regal şi chiar libertatea, Regina-mamă Elena a salvat vieţile a mii de evrei deportaţi sau pe cale de a fi deportaţi în lagărele de exterminare naziste. Titlul „Drept între popoare” i-a fost acordat Reginei Elena la 11 martie 1993, numele ei fiind înscris pe tabloul de onoare din Grădina Drepţilor de la Yad Vash 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Hoher Herman
17.10.2019, 18:44:22

Deh, daca e sa ne luam dupa nasul de croncana, ar fi si avut motive sa-i salveze.

-1 (1 vot)
Constantin Caratase
17.10.2019, 19:27:26

Fix matracuca asta, care a fost o data parasutata vie in tara asta, acum nu se mai da dusa nici moarta de aici, asta ne mai lipsea. Tara e sat fara caini si noi ne tinem de paranghelii pentru tot felul de venetici. Bravos natiune, halal sa iti fie!

+1 (3 voturi)
Ludwig
18.10.2019, 08:52:55

Comentariu considerat abuziv.

Cristi Tidi
20.10.2019, 02:58:55

Draga Constanda , epic si jurnalistic! Singurul lucru care lipseste din bla bla-ul jurnalistic , e chestia aia naspa ...istorica ! Minciuna , are grade , te rog ...fi diferita. P.S. -Realitate:Coane , Conita(Caragiale , a fost o gluma in garaj ,ca sa cernem prostii!) ...si doar de 1 an , de cand sunt mutat ! Am modificat ceva....Deja vorba "Coane" ...e in gura tuturor .Asta se numeste realitate !