Remus Nica, la Adevărul Live: „Nu privim concurenţii ca şi bucătari profesionişti, nu suntem la emisiuni în care se trântesc farfuriile pe jos“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Remus Nica, prezentatorul care comentează prestaţia vedetelor în bucătărie, la emisiunea „Cireaşa de pe tort“, de la Prima TV, a venit la Adevărul Live, unde a povestit cum se împacă gastronomia cu televiziunea. Totodată, Remus Nica a dat câteva sugestii şi sfaturi pentru masa de Paşte.

În fiecare zi de luni până vineri, Remus Nica şi Dezbrăcatu fac echipă la Prima TV, la „Cireaşa de pe tort“. Remus (46 de ani) a copilărit la Galaţi, iar în 1989, după încheierea stagiului militar, a reuşit să fugă din România şi a ajuns la Paris.

A absolvit Şcoala Franceză de Gastronomie Ferrandi, cu specializarea Management în Restauraţie şi Hoteluri. A lucrat trei ani la Fouquet’s, unul dintre cele mai luxoase restaurante din Paris, în calitate de Premier Maître D’Hôtel, apoi Brasserie de L 'Alma şi Stella Maris, ca director. După aceste experienţe, Remus a cumpărat primul său restaurant, Saveurs et Salon.

Cele mai importante declaraţii:

„Să te numeşti expert trebuie să excelezi în ceea ce faci. Am fost decepţionat de aşa-zişii experiţi. Eu o face de 20 de ani şi am început să mă pricep. Ăsta e singurul criteriu cu care am intrat la TV. Am mai prezentat o altă televiziune pe alt canal, dar nu despre gastronomie, ci despre Centrul istoric. Acum este puţin diferit. Trebuie să fii tehnic. Majoritatea invitaţilor au meniuri exprimate pe jumătate şi este dificil să mă adaptez. Eu am învăţat bucătăria în franceză, am absolvit şcoala de la Ferrandi, de la Paris. Bucătarii din Franţa încep de vreme, la 25 de ani nu sunt încă chefi“, începe Remus Nica, prezentator la emisiunea „Cireaşa de pe tort“.
 

„Nu privim concurenţii ca şi bucătari profesionişti. Ei sunt prieteni care primesc alţi prieteni la masă. Greşeli facem toţi, nu e o judecată, nu suntem la alte emisiuni de bucătărie în care se trântesc farfuriile pe jos. Ştim cu toţii e foarte mult show-off. Este o emsiune de divertisment în care oamenii sunt supuşi unei anumite presiuni. Relaţia cu participanţii e puţin cam dură. Munca în bucătărie e o presiune constantă, dar faptul că oamenii care se prezintă au un stres atunci când sunt filmaţi. Orice om are o capacitate de a accepta sau depăşi stresul. Nu îi putem juca 100% în cadrul emisiunii“, crede Remus despre emisiunile culinare din România.

„Noi căutăm implicarea personală, apoi reuşita felurilor de mâncare pe care le pregătesc. Atunci când eşti implicat îţi iese mai bine. Cei care vin cu ajutoare trişează. Am văzut cazuri în care invitaţii şi-au adus prieteni care găteau. Unul dintre ajutoare a fost un bucătar foarte bun pe care îl cunoşteam şi la care mănânc. Dăruirea de sine este cea mai importantă pe care eu o caut. Nu trebuie să facă ceva complicat“, completează prezentatorul.

image

Remus Nica FOTO Marian Iliescu

„Mâncărurile tradiţionale sunt specifice unei anumite zone. Mie îmi plac mâncărurile simple şi maniera în care sunt gătite. Mie îmi place carnea foarte mult, iar carnea de miel o mănânc de puţin timp. Singura problemă era că mi-a impregnat mirosul de oaie de atunci de când păzeam oile bunicii, în copilărie. Trebuie doar să îndepărtezi o pieliţă albă de pe carne şi nu o să mai miroasă. Pe mine dacă mă întrebaţi, trebuie să avem sarmale, vinul, dar mai ales familia, prieteni apropiaţi. Nu înţeleg de ce oamenii ies în club de Paşte“, arată el.

„Bucătăria românească este gustoasă, dar este greoaie. Acolo unde temperaturile sunt scăzute, mâncarea este greoaie. În rest cred că am pierdut din gastronomia românească. În perioada interbelică era o cultură diferită. Menajerele erau nemţoaice, iar limba acceptată era franceza. Era un transfer de culturi care se răspândea în restul ţării. Ceea ce nu îmi place este, de fapt, amestecul de produse. Meniurile sunt mici, se lucrează în funcţie de sezon. Când există un meniu gros nu poţi să ai încredere. Eu cred în bucătăria tradiţională românească, poate să fie stilizată şi adaptată. Acum toţi suntem atenţi la ce mâncăm şi cum ne întreţinem. Baza bucătăriei e legată de pământ. De ce bucătăria tradiţională e mai gustoasă? Pentru că e simplă“, încheie Remus Nica. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite