TV / Media

articolul anterior articolul urmator

Cinci motive pentru care putem crede că Jon Snow nu a murit

2
13 Aug 2015 17:25:03
Autor: Alexandra Constanda
Kit Hartington, în rolul lui Jon Snow FOTO HBO
Kit Hartington, în rolul lui Jon Snow FOTO HBO

Chiar dacă sezonul cinci al serialului-fenomen „Urzeala tronurilor/ Game of Thrones“ s-a încheiat cu multă timp în urmă, speculaţiile cu privire la viitorul îndrăgitului personaj Jon Snow, interpretat de actorul Kit Harington, continuă. În acest sens, revista „Vanity Fair“ a pus cap la cap cinci motive solide pentru care fanii seriei sunt îndreptăţiţi să creadă că eroul trăieşte.

Sezonul cinci al serialului-fenomen „Urzeala tronurilor“ s-a încheiat într-un mod dramatic, marcat de scena în care Jon Snow este înjunghiat de camarazii săi de la Rondul de Noapte. Viitorul personajului este incert, mai ales după ce actriţa Emilia Clarke, interpreta prinţesei Daenerys Targaryen, a declarat că există 50% şanse ca Jon Snow să revină în următoarele sezoane ale serialului. Această afirmaţie, căreia i s-au alăturat apariţiile repetate ale actorului Kit Harington în Belfast – locul preferat de producători pentru turnarea seriei –, precum şi prezenţa artistului la Wimbledon, unde a fost surprins cu părul lung, după ce în trecut a recunoscut că nu are voie să se tundă atâta timp cât apare în serial, le-au dat speranţe fanilor că personajul nu a murit cu adevărat.
 
În ciuda faptului că ultimul sezon s-a terminat în luna iunie, speculaţiile privind soarta personajului principal continuă. Chiar a murit aşa cum insistă creatorii serialului şi actorii din distribuţie? Sau putem spera în continuare, fie şi într-un show sângeros cum este „Urzeala tronurilor“, că există o şansă cât de mică pentru ca Kit Harington să revină? Ei bine, noi informaţii, inclusiv anunţarea actorilor care se alătură distribuţiei viitorului sezon, ar trebui să fie suficiente pentru a menţine vie speranţa cu privire la revenirea lui Jon Snow. Mai mult decât atât, „Vanity Fair“ a publicat o analiză amănunţită în care enumeră cinci motive care indică revenirea lui Jon Snow.  Chiar dacă liderul american Barak Obama a primit confirmarea că Jon Snow este „foarte mort“.
 
Actorul Kit Harington, surprins la Wimbledon alături de fotbalistul Adam Lallana (stânga) FOTO Getty Images 
 

Absenţa de la Comic Con

La convenţia Comic Con din San Diego, desfăşurată în iulie, reprezentanţii HBO au anunţat numele actorilor care se alătură distribuţiei sezonului şase din „Urzeala tronurilor“. La eveniment au fost prezenţi mulţi dintre interpreţii personajelor centrale, printre care Alfie Allen (Theon/Reek ), John Bradley (Samwell Tarly), Gwendoline Christie (Brienne of Tarth), Liam Cunningham (Ser Davos Seaworth), Natalie Dormer (Margaery Tyrell), Conleth Hill (Varys), Hannah Murray (Gilly), Sophie Turner (Sansa Stark), Carice van Houten (Melissandre) şi Maisie Williams (Arya Stark). O absenţă notabilă a fost, în mod evident, cea a lui Kit Harington. Şi asta pentru că există o tradiţie ca actorii din spatele personajelor care mor să ia parte la Comic Con. Aşadar, Rose Leslie (Ygritte) şi Pedro Pascal (Oberyn Martell) au participat la ediţia din 2014, după ce personajele lor au murit, iar Jason Momoa a luat cu asalt scena în 2013, la mult timp după ce Khal Drogo şi-a făcut ieşirea din serial. De asemenea, de la eveniment au lipsit şi cei mai importanţi oameni ai echipei, inclusiv autorul romanelor care stau la baza seriei, George R.R. Martin, şi creatorii, D.B. Weiss şi David Benioff. Cel mai probabil, absenţa lor ar putea fi explicată prin faptul că au dorit să evite valul de întrebări legate de Jon Snow. 
 

Tabloul „Beautiful Death“

Fanii serialului ştiu deja de „Beautiful Death“, tabloul realizat de artistul Robert Ball la finalul fiecărui episod. Site-ul oficial al serialului descrie posterul drept „ghidul oficial al fiecărui episod care prezintă cea mai emblematică moarte.“ Atunci, de ce moartea lui Stannis Baratheon a fost aleasă drept ilustraţie pentru ultimul tablou al sezonului cinci? Nu era justificat ca această „onoare“ să-i aparţină lui Jon Snow, unul dintre cele mai iubite personaje? Puteţi vedea întreaga colecţie de tablouri aici.

Declaraţii inteligente 

 
Declaraţiile date de Harington, Weiss, Benioff şi Martin despre moartea lui Jon Snow au fost analizate în repetate rânduri şi interpretate în diverse moduri. Harington a dezvăluit că nu se va întoarce în următorul sezon, dar în sezonul şapte? Jon Snow este mort, dar va reveni sub un alt nume? Totuşi, expresia folosită de Weiss pentru a-l descrie pe Jon Snow, „mort înseamnă mort“, este o frază foarte familiară cititorilor seriei. „Mort înseamnă mort“ apare pe prima pagină a primei cărţi şi face referire la sălbaticii care reînvie. Poate că Weiss doar se joacă cu minţile noastre, dar la fel de bine ar putea fi un indiciu inteligent.
 

Părul lui Kit Harington

În ultimul interviu din „Entertainment Weekly“ cu actorul, editorii au notat că acesta s-a tuns „la scurt timp după ce interviul a ajuns la final“. Este deja ştiut faptul că în contractul cu HBO există o clauză care îi interzice să-şi scurteze părul, unul dintre elementele definitorii ale personajului său. În realitate, artistul a fost nevoit să-şi ascundă buclele sub o perucă pentru a juca în „Testament of Youth“.

 

Noua distribuţie

De la încheierea ultimului sezon au apărut mai multe detalii privind noua distribuţie, însă cel mai important personaj pare aşa-numitul „Legendarul Luptător“, care este descris astfel: „Un bărbat între 30-40 de ani, care este un priceput spadasin şi cavaler. Poartă tot timpul o sabie faimoasă şi imensă. Echipa de producţie caută un spadasin impresionant pentru acest rol – cel mai bun din Europa –, pentru o săptămână de filmări. Etnia nu este specificată, spre deosebire de celelalte roluri.“
 
Cei mai mulţi dintre cititorii cărţilor au ajuns la concluzia că rolul ar fi cel al lui Arthur Dayne, menţionat în romane drept „Sabia Dimineţii“ datorită sabiei sale ancestrale. Dayne a fost cel mai bun prieten al fratelui prinţesei Daenerys, Rhaegar Targaryen, şi purta tot timpul în spate o sabie numită Dawn. Dayne este mort atunci când acţiunea din serial începe, aşa că va apărea doar în amintiri. Şi dacă nu doriţi să ştiţi de ce amintirea lui Arthur Dayne este o veste bună pentru soarta lui Jon Snow, atunci nu mai citiţi continuarea! 

   
Singurul motiv pentru care ar apărea Arthur Dayne în acest punct al serialului este acela că regizorii vor să evoce Tower of Joy (Turnul Bucuriei). În prima carte, Ned Stark îşi aminteşte de Tower of Joy. În visul său, prietenul lui îl însoţeşte pe Ned la Turn la sfârşitul rebeliunii lui Robert Baratheon. Cei şapte bărbaţi – Ned, Howland Reed, lordul William Dustin, Ethan Glover, Martyn Cssel, Theo Wull şi Mark Ryswell  –, se revoltă împotriva a trei membri din garda regelui, Gerold Hightower, Arthur Dayne şi Oswell Whent. Aceştia din urmă o protejează pe sora lui Ned, Lyanna, care se află în Turn după ce a fost răpită de Rhaegar. Probabil vă amintiţi că Littlefinger şi Sansa au discutat despre povestea lui Rhaegar şi a Lyannei în criptele din Winterfall. Rhaegar este mort atunci când Ned ajunge la Tower of Joy, aşa că mulţi cititori au presupus că prezenţa gărzii regelui semnifică faptul că o figură roială, cu alte cuvinte fiul lui Rhaegar, se află în turn cu Lyanna. La sfârşitul bătăliei, doar Howland Reed (tatăl prietenilor lui Bran, Jojen şi Meera) şi Ned supravieţuiesc. Ned reuşeşte să ajungă în Turn, însă nu suficient de repede pentru a-şi putea salva sora, dar îi face acesteia o promisiune înainte ca ea să moară. Cel mai probabil promisiunea a fost de a proteja identitatea copilului, adică a lui Jon Snow. Ned a dărmat Turnul pentru a marca mormintele care au luptat acolo şi a înapoiat sabia Dawn familiei lui Arthur Dayne. 

Aşadar, povestea Turnului Bucuriei este, de fapt, povestea naşterii lui Jon Snow. Şi de ce ar face creatorii efortul de a prezenta legendara poveste a naşterii unui personaj pe care îl vor mort? Singura justificare de a spune această poveste este aceea de a dezvălui că Snow este un moştenitor al familiei Targaryen. Originile lui Jon Snow au fost un mister atât în serial, cât şi în romane. Weiss şi Benioff susţin chiar că au primit dreptul de a adapta seria lui Martin deoarce au răspuns corect la întrebarea „Cine este mama lui Jon Snow?“. Aşa că de ce ar fi importanţi părinţii lui Snow, dacă nu pentru a-l readuce la viaţă? Vom afla cu siguranţă anul viitor, dar până atunci toate indiciile înclină către o revenire a Lordului Comandant. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Claudiu Arseniu
14.08.2015, 15:54:44

Jon Snow e mort de tot. A luat fix 6 ditamai cutite in burta. Daca actorul revine, o sa fie cu totul altceva decit "Jon Snow"...

-1 (1 vot)
Grigore
14.08.2015, 16:08:36

Nu uita ca preoteasa rosie a venit la Zid inainte ca Jon sa fie "ucis". Preoteasa are forte mari, si nu se stie ce poate face pentru Jon.

-1 (1 vot)
Modifică Setările