TV / Media

articolul anterior articolul urmator

Cine este Vasile Răducă, autorul controversatelor declaraţii despre sarcina post-viol: prodecan al Facultăţii de Teologie, decorat de Patriarhul Daniel

22
23 Jul 2019 16:51:06
Autor: Adelina Mărăcine
Vasile Răduca
Vasile Răduca

Vasile Răducă, preot profesor doctor la Facultatea de Teologie, cel care a spus într-o emisiune la Radio Trinitas că una din cauzele gravidităţii la femeile violate este că le-a plăcut, este prodecan al acestei Facultăţi a Universităţii Bucureşti, conducător de doctorate şi profesor la cursurile de master.

Vasile Răducă, preotul care a făcut afirmaţii controversate într-o emisiune a postului de radio Trinitas, este prodecan al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii din Bucureşti, conducător de doctorate şi profesor la cursurile de master. 
 
El este şi parohul Bisericii Kretzulescu, secretar al Comisiei de Bioetică a Patriarhiei Române şi a fost decorat de două ori de Patriarhul Daniel, potrivit prezentării de pe pagina de internet a Universităţii Bucureşti, scrie hotnews.ro. 
 
Invitat la postul de radio Trinitas, ce aparţine Patriarhiei Române, preotul Vasile Răducă a făcut numeroase afirmaţii controversate în legătură cu sarcina după un viol, sexul cu prezervativ şi relaţia dintre o tânără şi un partener de religie musulmană. Emisiunea a fost somată de CNA. De asemenea, reprezentanţii Patriarhiei şi ai postului Trinitas s-au delimitat de afirmaţiile acestuia, făcute în cadrul postului de radio. 
 
Repere din biografia lui Vasile Răducă:
 
Născut în 1954, în Târgovişte, între 1969 şi 1974 a urmat cursurile Seminarului Teologic din Bucureşti, absolvind ca şef de promoţie. După ce a fost admis la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti,în anul universitar 1974-1975, a făcut stagiul militar în Iaşi.
 
Între 1975 şi 1979 a urmat cursurile Institutului Teologic din Bucureşti, pe care l-a absolvit ca şef de promoţie. În toamna anului 1979, în urma examenului de admitere, a început cursurile de Doctorat în Teologie, secţia sistematică, specialitatea Teologie morală.
 
Primind o bursă de studii în Grecia, va merge la Atena unde va începe cursurile de limbă neogreacă la Universitatea din Atena. După câteva luni se va transfera la Universitatea „Aristotel” din Tesalonic. Aici a continuat cursurile de neogreacă la facultatea de Litere şi Filosofie (1981).
 
Primind o bursă de studii din partea Conferinţei episcopilor elveţieni, în toamna lui 1982 a continuat pregătirea pentru Doctorat la Universitatea „Misericorde“ din Fribourg (Elveţia).
 
În 1984 a fost declarat Doctor în Teologie, cu calificativul „magna cum laude“. A fost primul doctorat obţinut în Universitatea din Fribourg de un doctorand de confesiune ortodoxă.
 
Întors în ţară, şi-a definitivat calitatea de doctorand la Bucureşti cu examenul aprofundat de Admisibilitate, promovat în primăvara lui 1985. A depus teza de doctorat la Institutul teologic Universitar din Bucureşti în februarie 1986, făcând susţinerea ei abia în 1991, fiind promovat Doctor în Teologie şi la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti.
 
În luna mai 1986 a dat concurs pentru ocuparea postului de asistent la Institutul Teologic de grad Universitar din Bucureşti. A câştigat concursul şi, cu începere din anul universitar 1986-1987, a funcţionat ca asistent la secţia Practică a acestui institut. A lucrat cu profesori precum Constantin Galeriu şi Nicolae Necula.
 
În anul 1994 a devenit lector la disciplina Omiletică şi Catehetică. În 1998 a ajuns conferenţiar la disciplina Teologie Morală şi Spiritualitate Creştină, iar în 2001 va deveni profesor la disciplina Teologie Morală, Spiritualitate Creştină şi Bioetică, unde funcţionează şi în prezent. Din 2001 până în 2008 a fost prodecan al facultăţii de teologie a Universităţii din Bucureşti. Cu începere din nul 2005 a devenit conducător de Doctorat.
 
Din 1983 este căsătorit cu Elena-Mioara, de profesie farmacist. Au împreună doi copii. În 20 februarie 1988, tânărul teolog Vasile Răducă a fost hirotonit diacon de Teoctist, iar în 22 februarie 1990 a fost hirotonit preot de mitropolitul Nestor al Olteniei. Din 13 aprilie 1990 slujeşte la Biserica Kretzulescu din Bucureşti, iar din 1993 este parohul Parohiei Bisericii Kretzulescu. 

Pentru activitatea depusă ca preot şi profesor, Patriarhul Daniel i-a acordat distincţiile „Crucea Patriarhală“ (2008) şi Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus“ (2011). În prezent predă Teolgie Morală şi Bioetică la cursurile de licenţă de la Facultatea de Teologie a Universităţii din Bucureşti, iar la masterat ţine un curs pe patru semestre cu tema „Monahismul creştin în secolele IV-VI, în Răsărit şi Apus“, studiind începuturile monahismului creştin şi spiritualitatea acestuia din perioada mai sus amintită. 

A avut mai mulţi doctoranzi dintre care, până în prezent, zece au definitivat studiile cu susţinerea tezei de doctorat.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Sorin Barbul
23.07.2019, 16:56:58

Alt popă ortodox imbecil.

+10 (20 voturi)
Argon Litium
23.07.2019, 17:18:33

iti spun ca 70% sunt ca el dar nu o spun deschis

+6 (14 voturi)
mircea miricioiu
23.07.2019, 17:05:41

daca astfel de oameni ii formeaza pe tinerii popi, asta rezulta. o masa imensa de imorali. cu gandul doar la bani, la sex, la averi.

+6 (14 voturi)
marinescu nick
23.07.2019, 17:13:57

Daca specimenul asta este formator de opinie...vai de noi in ce cloaca am ajuns. Dar sa ii oferim circumstante atenuante ...probabil era beat,ca orice prea sfant care se respecta. Sunt curios daca s-a ascultat dupa "isprava",sa realizeze ce imbecilitati macabre a putut sa emane. Si soata lui? Mandra foc de barbatul ei,probabil....daca nu i-a trasnit o tigaie in cap inca. Cum spunea fostul meu sensei....degeaba ii pui unui magar un vraf de carti in spate....tot magar ramane. Pana la urma,fibra de om normal o ai din nastere.Si cum preafericitii sunt tot mai porniti pe calea celor nesfinte...le place pornografia infantila,bautura,sunt homosexuali abuzatori,pedofili,hoti si mincinosi....de ce ne mai miram de inca unul care a luat-o pe aratura in timp ce ne predica noua calea cea dreapta? Sa ii mai crezi? Sigur.....

+4 (12 voturi)
Argon Litium
23.07.2019, 17:17:58

cand va spun ca crestinezoizii hortodocsi sunt cu capul nu ati crezut :) low-jica de crestiunezoid

+3 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (22)