Cine este Vasile Răducă, autorul controversatelor declaraţii despre sarcina post-viol: prodecan al Facultăţii de Teologie, decorat de Patriarhul Daniel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Răducă, preot profesor doctor la Facultatea de Teologie, cel care a spus într-o emisiune la Radio Trinitas că una din cauzele gravidităţii la femeile violate este că le-a plăcut, este prodecan al acestei Facultăţi a Universităţii Bucureşti, conducător de doctorate şi profesor la cursurile de master.

Vasile Răducă, preotul care a făcut afirmaţii controversate într-o emisiune a postului de radio Trinitas, este prodecan al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii din Bucureşti, conducător de doctorate şi profesor la cursurile de master. 

El este şi parohul Bisericii Kretzulescu, secretar al Comisiei de Bioetică a Patriarhiei Române şi a fost decorat de două ori de Patriarhul Daniel, potrivit prezentării de pe pagina de internet a Universităţii Bucureşti, scrie hotnews.ro. 

Invitat la postul de radio Trinitas, ce aparţine Patriarhiei Române, preotul Vasile Răducă a făcut numeroase afirmaţii controversate în legătură cu sarcina după un viol, sexul cu prezervativ şi relaţia dintre o tânără şi un partener de religie musulmană. Emisiunea a fost somată de CNA. De asemenea, reprezentanţii Patriarhiei şi ai postului Trinitas s-au delimitat de afirmaţiile acestuia, făcute în cadrul postului de radio. 

 

Repere din biografia lui Vasile Răducă:

Născut în 1954, în Târgovişte, între 1969 şi 1974 a urmat cursurile Seminarului Teologic din Bucureşti, absolvind ca şef de promoţie. După ce a fost admis la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti,în anul universitar 1974-1975, a făcut stagiul militar în Iaşi.

Între 1975 şi 1979 a urmat cursurile Institutului Teologic din Bucureşti, pe care l-a absolvit ca şef de promoţie. În toamna anului 1979, în urma examenului de admitere, a început cursurile de Doctorat în Teologie, secţia sistematică, specialitatea Teologie morală.

Primind o bursă de studii în Grecia, va merge la Atena unde va începe cursurile de limbă neogreacă la Universitatea din Atena. După câteva luni se va transfera la Universitatea „Aristotel” din Tesalonic. Aici a continuat cursurile de neogreacă la facultatea de Litere şi Filosofie (1981).

Primind o bursă de studii din partea Conferinţei episcopilor elveţieni, în toamna lui 1982 a continuat pregătirea pentru Doctorat la Universitatea „Misericorde“ din Fribourg (Elveţia).

În 1984 a fost declarat Doctor în Teologie, cu calificativul „magna cum laude“. A fost primul doctorat obţinut în Universitatea din Fribourg de un doctorand de confesiune ortodoxă.

Întors în ţară, şi-a definitivat calitatea de doctorand la Bucureşti cu examenul aprofundat de Admisibilitate, promovat în primăvara lui 1985. A depus teza de doctorat la Institutul teologic Universitar din Bucureşti în februarie 1986, făcând susţinerea ei abia în 1991, fiind promovat Doctor în Teologie şi la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti.

În luna mai 1986 a dat concurs pentru ocuparea postului de asistent la Institutul Teologic de grad Universitar din Bucureşti. A câştigat concursul şi, cu începere din anul universitar 1986-1987, a funcţionat ca asistent la secţia Practică a acestui institut. A lucrat cu profesori precum Constantin Galeriu şi Nicolae Necula.

În anul 1994 a devenit lector la disciplina Omiletică şi Catehetică. În 1998 a ajuns conferenţiar la disciplina Teologie Morală şi Spiritualitate Creştină, iar în 2001 va deveni profesor la disciplina Teologie Morală, Spiritualitate Creştină şi Bioetică, unde funcţionează şi în prezent. Din 2001 până în 2008 a fost prodecan al facultăţii de teologie a Universităţii din Bucureşti. Cu începere din nul 2005 a devenit conducător de Doctorat.

Din 1983 este căsătorit cu Elena-Mioara, de profesie farmacist. Au împreună doi copii. În 20 februarie 1988, tânărul teolog Vasile Răducă a fost hirotonit diacon de Teoctist, iar în 22 februarie 1990 a fost hirotonit preot de mitropolitul Nestor al Olteniei. Din 13 aprilie 1990 slujeşte la Biserica Kretzulescu din Bucureşti, iar din 1993 este parohul Parohiei Bisericii Kretzulescu. 

Pentru activitatea depusă ca preot şi profesor, Patriarhul Daniel i-a acordat distincţiile „Crucea Patriarhală“ (2008) şi Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus“ (2011). În prezent predă Teolgie Morală şi Bioetică la cursurile de licenţă de la Facultatea de Teologie a Universităţii din Bucureşti, iar la masterat ţine un curs pe patru semestre cu tema „Monahismul creştin în secolele IV-VI, în Răsărit şi Apus“, studiind începuturile monahismului creştin şi spiritualitatea acestuia din perioada mai sus amintită. 

A avut mai mulţi doctoranzi dintre care, până în prezent, zece au definitivat studiile cu susţinerea tezei de doctorat.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite