TV / Media

articolul anterior articolul urmator

CNA a sancţionat Digi24 pentru faptul că CTP a numit-o „femelă scatofilă“ pe Dana Budeanu. Ce a decis în cazul înjurăturii reproduse de jurnalist

13
7 Nov 2019 18:32:34
Autor: Alexandra Constanda
Cristian Tudor Popescu FOTO Digi24
Cristian Tudor Popescu FOTO Digi24

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat două ediţii ale emisiunii „Jurnal de seară“, de la Digi 24, în care a fost invitat Cristian Tudor Popescu. Postul de ştiri a primit şi o sancţiune pentru faptul că jurnalistul a numit-o „femeie scatofilă“ pe creatoarea de modă Dana Budeanu, însă a scăpat nesancţionat pentru înjurătura reprodusă în direct, fără bip.

La capătul unor dezbateri aprinse, membrii CNA au decis să sancţioneze cu somaţie postul Digi24 pentru ediţia din 31 octombrie a emisiunii lui Cosmin Prelipceanu în care CTP a jignit-o pe Dana Budeanu, iar moderatorul nu a intervenit, potrivit Paginademedia.ro
 
Apelativul a fost folosit de Cristian Tudor Popescu în contextul scandalului iscat după ce primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a distribuit o postare ironică a Danei Budeanu despre fondatoarele Asociaţiei Dăruieşte Viaţa, care construiesc din fonduri private un spital pentru copiii bolnavi de cancer. 
 
Membrul CNA Radu Herjeu, care a şi propus somaţia, a explicat că, deşi Budeanu s-a exprimat într-un mod complet nefericit despre un subiect sensibil, reacţia lui Cristian Tudor Popescu a fost total diproporţionată, mai ales că a fost făcută la televizor, unde expunerea este considerabil mai mare decât pe Facebook. „Iertaţi-mă, dar... femelă scatofilă... trebuie să fii scriitor, cred, să poţi să scoţi o astfel de jignire“, a mai spus Herjeu citat de Paginademedia.ro
 
De remarcat faptul că CNA a fost de această dată mai blând decât în cazul în care CTP a declarat că modul în care se coafează Viorica Dăncilă îi aminteşte de o specie de maimuţă – pavianul cu mantie. Atunci, forul a amendat cu 10.000 de lei postul Digi24 pentru „încălcarea dreptului la imagine al Vioricăi Dăncilă“
 
În ceea ce priveşte ediţia din 24 octombrie în care acelaşi CTP a reprodus în direct înjurătura folosită de un şef ISU – „Lasă-i în p**a mea“ – în noaptea tragediei de la Colectiv, CNA nu a aplicat nicio sancţiune. Membrul CNA Radu Călin Cristea a propus tot o somaţie, însă aceasta nu a întrunit minimul necesar de voturi (şase). 
 
În principiu, majoritatea membrilor CNA a considerat că Prelipceanu a intervenit şi înainte şi după ce jurnalistul a reprodus înjurătura.
 
Vera Secrieru, reprezentantul Digi24 la CNA, a scuzat limbajul jurnalistului prin faptul că ambele subiecte au fost încărcate din punct de vedere emoţional. 
 
La rândul lui, Cristian Tudor Popescu a explicat de ce a ţinut să reproducă fără bip înjurătura, precizând că a ştiut exact ce face şi nu regretă nimic, iar reacţiile critice la adresa lui le consideră absurde. 
 
„«Bipul» devine obscen în momentul în care este vorba de nişte morţi. Omul acela a înjurat nişte morţi, nu poţi să pui «bip» la aşa ceva. (...) Nu eu l-am pronunţat, el şi l-a asumat cu privire la nişte oameni morţi. Ceea ce înseamnă un gest de laşitate, acei oameni nu puteau să-i răspundă, aşa că am răspuns eu în locul lor. Mai ales că individul a avut neruşinarea cosmică să declare că nu a spus decât «lasă-i» şi nimic altceva, în faţa unei ţări întregi. Eu am fost o maşină de reproducere sonoră, nimic altceva. Am făcut un lucru cât se poate de moral şi chiar etic, pentru că ignominia acestui ofiţer a fost publică“, a explicat la momentul respectiv CTP. 
 
Mai mult, el şi-a asumat atunci plata unei eventuale amenzi din partea CNA.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Argon Litium
7.11.2019, 20:02:00

Comentariu considerat abuziv.

Argon Litium
7.11.2019, 20:03:06

Comentariu considerat abuziv.

Argon Litium
7.11.2019, 20:03:49

Comentariu considerat abuziv.

Argon Litium
7.11.2019, 20:04:38

deci o bacterie poate spune ca...nilgyugyulg...ca .... dar sa nu repet ce spune ca...to.... fila

+2 (2 voturi)
Argon Litium
7.11.2019, 20:06:10

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (13)