TV / Media

articolul anterior articolul urmator

Criminalul „cu talent“, pus la zid pentru minciună

0
5 Apr 2015 19:14:09
Autor: Victor Arvunescu
Andrei Grigoriu a desenat pentru sora
sa, dar nu şi-a asumat complicitatea la crimă FOTO Pro TV
Andrei Grigoriu a desenat pentru sora sa, dar nu şi-a asumat complicitatea la crimă FOTO Pro TV

Eliminat din concurs după ce nu şi-a asumat o crimă la care a fost complice, Andrei Grigoriu (30 de ani), fost deţinut la Penitenciarul din Timişoara, a atras reacţii negative din partea presei, a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) şi a postului Pro TV.

„El e omul care mi-a omorât fata“

Apariţia lui Andrei Grigoriu (30 de ani) în cadrul emisiunii „Românii au talent“ a stârnit, iniţial, lacrimi de emoţie, atât din partea publicului spectator, cât şi din partea celui telespectator. Concurentul s-a prezentat în faţa juriului pentru a-i mulţumi surorii sale în cuvinte şi în desene pentru vremea în care i-a fost alături în perioada sa de detenţie. Acesta a mărturisit că a stat închis mai bine de 12 ani pentru că a tăinuit o crimă, însă, în realitate, a fost complicele asasinului, după cum reiese din relatările de presă din 2004. Atunci, Grigoriu, care avea 19 ani, a fost condamnat la 16 ani de puşcărie, după ce, alături de Constantin Lungu, i-a tăiat gâtul Erikă Monika Utik, o studentă în vârstă de 25 de ani, pentru 200 de euro. Întreaga poveste a prins contur odată cu intervenţia mamei victimei a acordat un interviu în cadrul emisiunii „WowBiz“ în care a precizat că în momentul în care l-a văzut în show a retrăit coşmarul din urmă cu 12 ani şi a început să urle. „El e omul care mi-a omorât fata, care mi-a distrus viaţa“, a spus femeia.

Astfel, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) s-a autosesizat în cazul apariţiei participantului, membrii instituţiei solicitând un punct de vedere de la Ministerul Justiţiei, pentru a afla care este situaţia juridică a lui Andrei Grigoriu. De asemenea, departamentele de specialitate ale CNA au început să realizeze un raport de monitorizare al ediţiei emisiunii „Românii au talent“ în care a fost prezentat fostul deţinut.

Valentin Jucan, membru al consiliului, a precizat pentru „Adevărul“ că dacă se dovedeşte că respectiva persoană a fost condamnată pentru o crimă, ea nu poate fi prezentată ca „un model“. „Eu nu cred că este un model care poate fi promovat într-o emisiune care se numeşte «Românii au talent». (...) Nu aş fi avut poate o problemă dacă ar fi apărut într-o emisiune care ar fi avut ca temă, de exemplu, modul în care o persoană care a trecut printr-un astfel de eveniment nefericit din viaţă, s-a reabilitat şi încearcă să îşi reconstruiască viaţa“, a declarat acesta.

„Pro TV a avut posibilitatea să verifice şi nu a verificat“

La rândul său, Dorina Rusu este de părere că Pro TV ar fi putut să verifice informaţiile prezentate de concurent, din moment ce emisiunea este înregistrată. „Familia victimei a spus că a fost şocată când a văzut că omul ăla, care le-a ucis fiica, este la televizor. Mi se pare ceva îngrozitor (...) Dar faptul că Pro TV a avut posibilitatea să verifice şi nu a verificat mi se pare ceva extraordinar de grav, pentru că nu poţi să prezinţi un criminal drept model. «Românii au talent» nu înseamnă că românii au talent de criminali“, a mai spus Dorina Rusu.

„Televiziunea nu îi poate îngrădi drepturile cetăţeneşti“

Florin Gabrea, alt membru al consiliului, a demonstrat că emisiunea nu propune modele, iar, odată cu ispăşirea pedepsei, nimeni nu îi poate îngrădi drepturile respectivului concurent. „Dacă a făcut o crimă, nenorocire pe capul lui. Şi, dacă şi-a ispăşit pedeapsa, odată cu ispăşirea pedepsei, eu, indiferent că sunt televiziune, societate de taxi, nu am niciun fel de drept să-i îngrădesc drepturile cetăţeneşti. Iar emisiunea «Românii au talent» nu este o emisiune în care se propun modele (...)“, arată acesta.

Cu privire la apariţia acestuia în cadrul show-ului, reprezentaţii Pro TV au anunţat că bărbatul a fost eliminat din concurs, menţionând că acesta a prezentat „un discurs înşelător“. „(...) Regretăm faptul că emisiunea noastră a fost folosită în mod abuziv de concurent în acest context. Conform regulilor show-ului, juriul şi gazdele emisiunii întâlnesc concurentul pentru prima dată în momentul în care acesta urcă pe scenă. Prestaţia a fost evaluată luând în considerare discursul înşelător prezentat de către acesta în momentul său. Ne cerem scuze pentru această situaţie şi am decis să îl eliminăm imediat din emisiune“, au specificat reprezentaţii postului.

Mihaela Rădulescu: „Regret că m-am păcălit“

Totodată, Pro TV a continuat seria de scuze publice faţă de prezentarea condamnatului din talent-show-ul „Românii au talent“ şi în emisiunea „La Măruţă“ prin afişarea pe burtieră a mesajului „Pro TV regretă momentul de la Românii au talent“. „La «Românii au talent» aţi văzut un bărbat părtaş la o crimă, a fost condamnat, a intrat la închisoare, da nu şi-a asumat fapta în faţa publicului. A minţit la înscrierile în concurs şi a minţit juriul. Deşi orice om merită o şansă la reabilitare, primul pas către această reabilitare este asumarea (...)“, a declarat Cătălin Măruţă în emisiunea sa.

La final, Mihaela Rădulescu a scris pe pagina sa de Facebook că regretă momentul apariţiei condamnatului în emisiune, vedeta catalogându-l drept „mincinos“: „Shit happens... Iată comunicatul oficial al Pro TV cu privire la băiatul ăla talentat, dar mincinos. Regret că m-am păcălit şi nici eu nu-i iert un astfel de păcat“, a scris ea pe Facebook. Iniţial, în momentul în care Grigoriu a fost pe scenă, Mihaela a spus: „Eu te-aş fi iertat pentru toate păcatele pentru că i-ai spus mulţumesc atât de frumos persoanei care ţi-a fost alături“.

„Andreea Marin“, concurentul care a enervat juriul

 

Românii au talent“, în topul preferinţelor telespectatorilor

 

4,16 milioane de români au urmărit cea mai nouă ediţie a talent-show-ului de la Pro TV, cu 400 de mii de telespectatori în minus faţă de ediţia de săptămâna trecută, când a fost înregistrat vârful celui de-al cincelea sezon (4,6 milioane de telespectatori pe minut)

Cea mai nouă ediţie a emisiunii „Românii au talent“ a continuat cu momente incredibile care au surprins, emoţionat şi amuzat, demonstrând, totodată, că în România există talent autentic. Constantin Periade, şomer în vârstă de 53 de ani, a urcat pe scena concursului cu un singur gând, acela de a enerva membrii juriului, într-un număr inedit de „stand-up nervosity“: „Mă numesc Andreea Marin şi nu vreau să merg mai departe, nici nu ştiu de ce am venit aici“, a surprins acesta încă de la intrarea pe scenă, alternând apoi fraze în germană, în engleză şi în română. După câteva minute confuze, în care Andra şi Mihaela Rădulescu au încercat să îl convingă să îşi arate numărul, acesta a precizat: „Am darul de a enerva lumea. Nu vă permit, nu ne tutuim, eu sunt domnul Periade cu dumneavoastră“. Sesizând că este un moment de stand-up comedy mai aparte, Andi Moisescu a început să râdă şi i-a oferit un „Da“, însă ceilalţi trei colegi ai săi nu l-au trecut mai departe.

Constantin Periade a enervat-o pe Andra FOTO Captură

Pe de altă parte, primul număr care a reuşit să impresioneze juriul a fost cel al lui Jorge Oswaldo Parra Caiza, din Republica Ecuador. „Decorat“ cu pene multicolore şi diverse accesorii care furau privirea, acesta a cântat la mai multe instrumente, reuşind să o determine pe Andra să cânte cu el în spaniolă, dar şi să treacă în etapa următoare. „Nenorocitule, m-ai lasat însărcinată“, a rostit Andra în glumă la final, rememorând replici din telenovele şi subliniind că este însărcinată pentru a doua oară.

Jorge Oswaldo Parra Caiza, din Republica Ecuador, a vorbit cu Andra în spaniolă FOTO Pro TV

De departe, cel mai emoţionant moment a fost prezentat de trupa „Lightwave theatre“. Cei cinci componenţi au mânuit mai multe păpuşi, cu o regie care a sensibilizat juriul, deşi au intrat în preselecţii temători că Bebe Cotimanis nu va fi impresionat. Dar, nu doar că l-au uluit pe membrul juriului, ci l-au determinat că apese pe butonul auriu, ajungând direct în semifinală. „Când arta se prezintă-n stare pură, eu am o calitate sau un defect: rămân mut. Dar n-am să rămân mut definitiv. Vă spun doar atât, mi-a fost dor de mine. Sunteţi minunaţi“, le-a spus Cotimanis cu lacrimi în ochi.

Trupa „Lightwave theatre“ a mers direct în semifinală FOTO Pro TV

Prestaţiile folclorice au dominat acest episod al talent-show-ului. Taraful „Eftimie Drăgoi“, cu un număr creativ executat la ţambal şi contrabas, a transmis energie prin muzica lăutărească şi a mers mai departe.

Taraful „Eftimie Drăgoi“, cu un număr creativ executat la ţambal şi contrabas, a transmis energie prin muzica lăutărească FOTO Pro TV

Bianca Pană, o fetiţă de doar nouă ani, a electrizat publicul cu interpretarea unei doine, spectatorii ridicându-se în picioare şi aplaudând-o îndelung. Ea a mărturisit că dacă va câştiga îi va da banii mamei sale pentru a-i adopta pe fraţii săi înfiaţi.

Bianca Pană, o fetiţă de doar nouă ani, a electrizat publicul cu interpretarea unei doine FOTO Pro TV

Ansamblul Kolomeika, format din 33 de persoane, a umplut întreg studioul de culoare şi de bună dispoziţie, printr-un număr de dans ucrainean. „Aţi fost foarte frumoşi şi plini de culoare“, i-a felicitat Mihaela.

Ansamblul Kolomeika a executat un număr de dans ucrainean FOTO Pro TV

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările