TV / Media

articolul anterior articolul urmator

Cum a ales Marioara Murărescu piesa lui Dumitru Fărcaş pentru genericul „Tezaur Folcloric“, unul dintre cele mai cunoscute şi contestate din România comunistă

4
7 Aug 2018 17:44:55
Autor: Alexandra Constanda
Mărioara Murărescu şi Dumitru Fărcaş au realizat unul dintre cele mai celebre generice din România FOTO TVR
Mărioara Murărescu şi Dumitru Fărcaş au realizat unul dintre cele mai celebre generice din România FOTO TVR

Marele taragotist Dumitru Fărcaş a murit pe 7 august la vârsta de 80 de ani. Poate una dintre cele mai puternice amintiri cu care vom rămâne este celebra piesă de generic a emisiunii „Tezaur Folcloric“. Realizatoarea Marioara Murărescu a povestit în urmă cu mai mulţi ani motivul pentru care a ales acea melodie, dar şi că au fost mulţi care au criticat-o pentru „amazoana“ din imagini.

În 1983, Televiziunea Română lansa „Tezaur Folcloric“, emisiune realizată şi prezentată cu succes de regretata Marioara Murărescu. Un impact major l-a avut însă şi genericul, devenind cel mai cunoscut de pe vremea lui Ceauşescu, Dumitru Fărcaş fiind cel care interpretează piesa, intitulată „Feciorească de pe Mureş“.
 
Într-un interviu acordat în urmă cu mai mulţi ani, realizatoarea, care s-a stins în 2014, a explicat cum a ales acea melodie: 
 
„În perioadă de început a emisiunii nici măcar generic nu am avut. La un moment dat am găsit melodia în repertoriul lui Dumitru Fărcaş. Eu îl iubeam foarte mult pe Dumitru Fărcaş şi muzica lui. Melodia aceasta îi era foarte dragă şi tatălui copilului meu. De fapt, el a ales-o!“
 
 
Marioara Murărescu a vorbit şi despre alegerea „cadrului formidabil“ de generic, cu faimoasa tânără călare pe un cal alb, care a intrat în memoria colectivă, dar pentru care a fost şi criticată: „Trebuie să vă spun că acest cadru nu a fost făcut special pentru acest generic. Am făcut nişte filmări în Mehedinţi, o zonă cu totul specială. Puţină lume ştie că în acea zonă de munte şi femeile umblă călăre. Mulţi m-au criticat: «De ce-a pus amazoana aia în generic?» Ei, dar eu am rămas cu amazoana mea! La filmări multe interprete mergeau, conform obiceiurilor zonei, călăre. Şi Angelică Stoican, şi fetele din grupul «Izverna». Interpreta se numea Mariana Drăguţ, una dintre laureatele Festivalului «Maria Tanase». Din păcate, avea să se stingă de cancer, la nici 40 de ani“, dezvăluia realizatoarea de televiziune pentru „Q Magazine“.
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Jean Nistorica
7.08.2018, 19:17:02

Asta e tot ce puteti doamna "jurnalist" Costanda? Asta e articol? Asa, cum a ales Marioara Murarescu melodia? Pai, de fapt a ales-o barba'su. Si multi au criticat-o pentru amazoana. Multi, cine , cati, de ce au criticat-o?

+5 (5 voturi)
Ioan Gheju
7.08.2018, 21:09:51

Ne-a murit un munte. Pentru ca Dumitru Farcas a avut dimensiunea unui munte ! In anii '80, ansamblul Martisorul al Casei de Cultura a Studentilor din Cluj, condus de directorul Hodorog si de Dumitru Farcas facea cateva turnee in Danemarca, fiind cazati la diversi locuitori din comuna care i-a invitat Havndal. Lauers Summer, viceprimarul comunei si cel care l-a gazduit pe maestrul Farcas, mi-a povestit cum intr-una din dimineti, s-a trezit cu tonul suav al taragotului acestuia care le canta in gradina, florilor. A ascultat in liniste, alaturi de vecinii care iesisera la geamuri si ei, tematori sa nu intrerupa momentul de magie al maestrului. A fost extrem de impresionat de acest gest, atunci intelegand cu adevarat maretia spirituala a unui mare artist ! Acesta a fost Dumitru Farcas ! Un mare om si un imens artist ! Dumnezeu sa-l aiba in grija !

+1 (1 vot)
Vasile Naftuli
7.08.2018, 22:43:10

Mare artist, consacrat pe timpul Romaniei SOCIALISTE.

+1 (1 vot)
king artur
8.08.2018, 10:09:52

Adevarata arta nu are culoare politica sau partid politic! Un mare ardelean cu talent de geniu. D-zeu sa-l ierte!

Modifică Setările