TV / Media

articolul anterior articolul urmator

Derapaj la radioul Patriarhiei. Preot, despre o sarcină după un viol: „Poate e unul la care ai consimţit şi care ţi-a plăcut să se repete“

47
23 Jul 2019 16:02:18
Autor: Adelina Mărăcine
FOTO ziare.com
FOTO ziare.com

Invitat la postul de radio Trinitas, ce aparţine Patriarhiei Române, preotul Vasile Răducă a făcut numeroase afirmaţii controversate în legătură cu sarcina după un viol, sexul cu prezervativ şi relaţia dintre o tânără şi un partener de religie musulmană. Emisiunea a fost somată de CNA.

Emisiunea „R[spundem cititorilor“, moderat[ de preotul Narcis Stupcanu a fost difuzată pe 27 mai la radio Trinitas. Invitatul emisiunii, preotul Vasile Răducă, i-a oferit unei ascultătoare un răspuns halucinant cu privire la sarcina în caz de viol, potrivit Pagina de Media. 
 
Întrebat dacă pruncii proveniţi în urma unor violuri sunt tot daruri de la Dumnezeu, preotul a răspuns: „Sunt rarisime cazurile în care violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimţit şi care ţi-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a interveni, prin măsuri igienice, încât să facă de aşa manieră încât spermatozoizii să nu atingă ovocitul, care stă acolo, aşa, ca-ntr-o floare, în trompele falopiene (...). Dacă s-a produs şi aşa, luaţi-l ca pe un dar al lui Dumnezeu“. 
 
Vasile Răducă, prodecan al Facultăţii de Teologie şi decorat de Patriarhul Daniel 
 
Preotul a dat şi alte răspunsuri controversate, fără ca moderatorul să intervină în vreun fel, notează sursa citată. Alte afirmaţii ale preotului Vasile Răducă sunt legate de sexul cu prezervativ, dar şi despre relaţia dintre o tânără şi un partener de religie musulmană. 
 
„În utilizarea prezervativului, nu facem altceva decât, cei tineri care fac lucrul acesta, nu fac altceva decât să se masturbeze, care este o practică dezgustătoare“, a spus preotul cu privire la sintagma „prezervativul este mai bun decât avortul“. 
 
„O relaţie firească, în limitele normalului între bărbat şi femeie, îi aduce femeii sănătate. Altfel, ea nu este decât excitată, masturbată pur şi simplu şi, fie că, la un moment dat, ea are un exces şi se duce la un bărbat care are cu ea o relaţie normală şi-şi părăseşte soţul care, pe o perioadă de timp, n-a făcut altceva decât s-o masturbeze, scuzaţi-mi că sunt foarte dur“, a adăugat el.
 
Reprezentanţii Patriarhiei se leapădă de afirmaţiile preotului Vasile Răducă 
 
Reprezentanţii Patriarhiei şi ai postului Trinitas s-au delimitat de afirmaţiile preotului care a fost invitat în studio. Postul s-a ales cu o somaţie de la CNA. 
 
„Nu pot decât să exprim foarte clar, de la început, că ne aflăm într-o situaţie deplorabilă. Părintele profesor Răducă, pe care şi eu l-am avut profesor, este un om care atunci când se implică într-o discuţie devine destul de pătimaş. N-am venit să-l scuz, chiar mă detaşez radical de absolut toate afirmaţiile făcute de acesta. El a fost invitat rarisim la posturile noastre de televiziune şi radio, iar după un acest context în care a făcut afirmaţii absolut discutabile, criticabile şi autoincriminante pentru el, nici nu va mai putea fi invitat în emisiuni“, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
 
El a declarat şi că va programa o emsiune „reparatorie“, în care moderatorul să ceară „eventual“ scuze pentru afirmaţiile făcute de invitatul său, dar şi pentru faptul că nu a intervenit în discursul controversat al preotului Vasile Răducă: „Ce avem noi de gând să facem este de a face o emisiune reparatorie în acelaşi format, cu acelaşi moderator, în care el să emită o părere nuanţată şi pentru acultători, în care să limpezească aceste probleme, cerându-şi eventual şi scuze. Am de gând să mă autoinvit în această emisiune.”
 
Ce spune directorul Radio Trinitas
 
Teodor Gradinaciuc, directorul radio Trinitas, a declarat, potrivit sursei citate, că „emisiunea se află acum într-o pauză, după cele întâmplate“: „Ne gândim în ce formulă vom reveni. Cazul moderatorului este şi el în observaţie. Prima emisiune de după vacanţă vrem să lămurească lucrurile, cu un invitat care să precizeze ortodox aceste aspecte.“
 
Ce spune CNA
 
Radio Trinitas a primit o somaţie pentru afirmaţiile făcute în emisiune de preotul Vasile Răducă, iar Dorina Rusu, care a propus o amendă de 10.000 de lei, s-a declarat „îngrozită“ de „explicaţiile“ preotului: „„Am fost absolut îngrozită. În aproape cinci ani de când sunt în CNA nu am auzit ceva atât de groaznic. Sunt nişte lucruri sensibile şi grave. Abordarea cu privire la prezervativ şi viol sunt absolut îngrozitoare şi de nepermis pentru orice om, dar pentru reprezentant al BOR. Cum poţi să vorbeşti despre viol consimţit? Mi se pare îngrozitor că moderatorul nu i-a atras în niciun fel atenţia. Mi se pare absolut obscen felul în care acest domn, care este şi preot, a abordat aceste lucruri.“


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

47 Comentarii

GAN
23.07.2019, 16:18:21

Comentariu considerat abuziv.

Adi Fatol
23.07.2019, 16:27:58

da asculta cineva radio trinitas? eventual cativa popi - ei centreaza ei dau cu capul !

+5 (11 voturi)
borris borris
23.07.2019, 16:28:01

Radio Trafalet...

+6 (8 voturi)
cloudvick
23.07.2019, 16:34:28

In 2017 am botezat un copil, eu si nevasta-mea. Conform traditiei amandoi a trebuit sa ne spovedim inainte. La spovedanie sotia a fost intrebata daca face sex anal. Asta se intampla in Londra, biserica romaneasca din Holborn. Mie la fel mi s-au pus niste intrebari nepotrivite. Nu am mai pus piciorul pe acolo de atunci. Am impresia ca majoritatea preotilor sunt dereglati mintal.

+11 (13 voturi)
leuldinpanjshir99
23.07.2019, 16:35:09

Uite cum argatii lui Trafalete isi dau singuri cu tesla-n ....

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (47)