Documentare istorice la TV. Cele mai interesante producţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Documentare istorice la TV. Un documentar despre Primul Război Mondial, pe National Geographic
Documentare istorice la TV. Un documentar despre Primul Război Mondial, pe National Geographic

Cei care vor să vadă documentare istorice la TV au la dispoziţie câteva producţii interesante. Iată câteva recomandări:

Documentare istorice la TV. Primul Război Mondial. National Geographic. 15:00. 27 august 1933. În Prusia Răsăriteană, Hitler şi Goering, ambii veterani ai Primului Război Mondial, aduc un omagiu Mareşalului Paul von Hindenburg în vastul, extravagantul monument memorial al bătăliei de la Tanneberg.

Pentru Hindenburg, bătălia de la Tannenberg este cel mai important moment al vieţii sale şi al Primului Război Mondial. Pe când ruşii avansau pe teritoriul Prusiei, provocând un exod masiv al populaţiei germane, Hindenberg reuşeşte să-i oprească la Tannenberg.

În vest, avansul germanilor este oprit la limită de francezi în bătălia de la Marna. După încercări nereuşite de a-şi înfrânge adversarul, cele două armate se aruncă în tranşee de-a lungul frontului de vest, o linie pornind de la Elveţia până la Marea Nordului. Mai spre sud, italienii, turcii otomani şi bulgarii intră şi ei în război.

Aliaţii francezi şi britanici apelează la ajutorul coloniilor: canadieni, australieni, neo-zeelandezi, senegalezi, marocani şi algerieni şi vietnamezi se alătură conflictului. Războiul este acum global, iar vărsarea de sânge la scară uriaşă pare inevitabilă. Câmpurile de luptă se transformă în iadul pe pământ.

Documentare istorice la TV. Romanovii: gloria şi decăderea ţarilor. Viasat History. 20:55. Asasinarea a durat 20 de minute. Ţarul Nicolae al II-lea a murit primul, împuşcat în inimă cu un pistol, de foarte aproape. Apoi bolşevicii au împuşcat-o pe soţia sa Alexandra Fyodorovna, au urmat fiicele Olga, Tatyana, Maria, Anastasia, moştenitorul legal Alexei şi patru angajaţi ai familiei regale. Moartea Romanovilor a marcat sfârşitul unei dinastii care începuse cu încoronarea lui Mihail Romanov, în iulie 1613. 

Ţarii şi-au condus întotdeauna impresionantul imperiu cu un pumn de fier care a dus în final la nimicirea lor. Acest documentar prezintă imagini de arhivă făcute publice în premieră, filmate în uluitoare locaţii recent restaurate din Moscova şi Sankt Petersburg.

Documentare istorice la TV. Un documentar despre secrete ale aselenizării, pe National Geographic

Documentare istorice la TV. Secretele Bibliei. Viasat History. 19:00. După crucificarea lui Iisus, apostolii Bibliei au primit o misiune periculoasă, aceea de a răspândi mesajul lui Iisus în toate cele patru zări ale Pământului. În evenimentul cunoscut sub numele de Rusalii, Duhul Sfânt s-a coborât pe pământ şi a dat apostolilor forţă şi putere şi le-a conferit puteri supranaturale. Apostolii au împărţit lumea în teritorii şi au pornit în toate direcţiile, părăsind Ţara Sfântă - din Armenia în Etiopia, din India în Sudan, în călătorii periculoase care aveau să schimbe lumea. 

Esenţa acestor călătorii misionare este relatată în cartea Faptele Apostolilor. Din relatările istoricilor Bisericii Creştine precum Eusebiu din Cezareea, de la textul apocrif Faptele lui Andrei la Legenda Aurea, aflăm despre o lume plină de pericole, înţesată de magicieni, dragoni, demoni şi regi invidioşi. 11 din cei 12 apostoli cunosc sfârşituri teribile - crucificaţi, decapitaţi, chiar jupuiţi de vii. Dar morţile lor nu vor fi zadarnice. Martiriul apostolilor reprezintă un punct de cotitură ce nu va fi uitat. Mesajul lor s-a răspândit şi a continuat să rezoneze 2000 de ani mai târziu. 

Documentare istorice la TV. National Geographic. 19:00. Secretele istoriei (Aselenizări). Acest serial plonjează direct în subiectele despre care am vrea cu toţii să ştim mai multe, răspunzând la o serie de întrebări incitante. Aflaţi de ce a fost construit complexul Stonehenge şi care era cartea preferată a lui Hitler. Animaţia şi grafica pe computer se amestecă cu filmările de arhivă, dând naştere unui serial dinamic şi distractiv.

În acest episod puteţi afla detaliile mai puţin cunoscute ale misiunilor Apollo: descoperiri ştiinţifice, salvări miraculoase şi pierderi cumplite.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite