TV / Media

articolul anterior articolul urmator

Doina Gradea pierde şi procesul cu Comisia de Etică a TVR în cazul Pătraru: cum motivează instanţa decizia

5
6 Nov 2019 18:53:21
Autor: Adelina Mărăcine
FOTO TVR
FOTO TVR

Şefa TVR Doina Gradea a pierdut definitiv în instanţă procesul cu Comisia de Etică a TVR, în „Cazul Pătraru“, scrie Pagina de Media.

Doina Gradea, preşedintele-director general al Televiziunii Române, a contestat în instanţă Raportul Comisiei de Etică a TVR, conduse de Horia Gruşcă, în cazul Dragoş Pătraru şi a cerut anularea lui.  
 
Instanţa, care a respins cererea şefei TVR, şi-a motivat astăzi decizia, scrie Pagina de Media. 
   
„Raportul Comisiei de Etică nu poate fi atacat în contencios administrativ“, aşa cum a făcut Doina Gradea, este concluzia instanţei.
 
„Înregistrarea unei convorbiri fără acordul interlocutorului aduce atingere dreptului la imagine, însă problematica reieşită din analiza conţinutului înregistrărilor publicate în mediul online se înscrie în categoria interesului public justificat“, se arată în motivarea instanţei. 
 
Pe scurt, raportul Comisiei nu este un act cu efecte administrative, deci nu poate fi contestat în instanţă în contencios administrativ.


 
Amintim că Doina Gradea a pierdut în primă instanţă şi procesul cu Dragoş Pătraru, după ce Tribunalul Bucureşti a catalogat drept abuzivă rezilierea contractului cu „Starea Naţiei“. Totodată, instanţa a decis că postul public trebuie să-i plătească lui Dragoş Pătraru penalităţi de reziliere de 29.850 de euro, echivalentul a 140.000 de lei. Decizia nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu apel. 
    
Contextul scandalului Doina Gradea - Dragoş Pătraru 
 
La sfârşitul lunii iunie 2018, emisiunea „Starea Naţiei“ a fost scoasă din grila TVR 1. La momentul respectiv, conducerea TVR şi-a motivat decizia prin faptul că realizatorul Dragoş Pătraru nu a respectat clauzele contractului şi „a prejudiciat bunul renume al SRTv“.
 
Pe de altă parte, Dragoş Pătraru a declarat pentru „Adevărul“ că a respectat toate clauzele contractului cu SRTv şi că această decizie este rezultatul presiunilor exercitate de PSD şi executate de preşedintele-director general al instituţiei, Doina Gradea. 
 
Decizia TVR a venit după ce Dragoş Pătraru a făcut public o serie de înregistrări audio scandaloase. În ele preşedintele-director general al TVR, Doina Gradea, este surprinsă în timp ce afirmă despre o reporteriţă a postului public că are „un cap de porc“, pentru că i-a adresat insistent o întrebare primarului Capitalei, Gabrielei Firea, iar despre jurnaliştii de la Ştiri spune că sunt „hateri de profesie“ pentru că sunt critici la adresa Guvernului. De asemenea, şefa TVR se arată indignată că un reporter a trimis o solicitare Consiliului Europei privind legile Justiţiei din România. În înregistrări poate fi auzit şi directorul TVR 1 şi producătorul Eduard Dârvariu care, printre altele, afirmă că în instituţie „se fură ca-n codru“. 

În luna octombrie 2018, Comisia de Etică din TVR şi-a prezentat concluziile după ce a analizat înregistrările lui Dragoş Pătraru cu Doina Gradea şi Eduard Dârvariu, directorul TVR 1.

Două dintre concluziile Comisiei de Etică:

„Limbajul folosit atât de Preşedintele-Director General, cât şi de Directorul TVR 1 în dialogurile cu jurnalistul Dragoş Pătraru abundă în vulgarităţi, expresii obscene şi injurioase, descalificante nu doar prin prisma poziţiilor ocupate de cei doi în ierarhia serviciului public de televiziune, ci şi din punct de vedere al profesiei lor de comunicatori“, spune Comisia de Etică. 

„Există indicii credibile care susţin rezonabil ideea unor intervenţii exercitate din afara TVR, chiar şi din zona politică, în favoarea înlocuirii responsabililor editoriali ai unor emisiuni cu jurnalişti agreaţi pe criterii extraprofesionale.“
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Tomescu Tom
6.11.2019, 19:19:50

Doamna in cauza fiind " ciomagul " politic al PSD.. cum ar fi putut sa se comporte altfel ? . Totusi ...sa pui sub control politic o institutie precum TVR ...este aproape o crima ! Sa lasi guzganii politici , sa desemneze atatia oameni , in baza doar a carnetului de partid .. si a gradului de obedienta ... ..in atatea functii chei ale institutiilor statului ..este iarasi o crima !

+6 (6 voturi)
Lamuritorul
6.11.2019, 23:17:46

Apropo, cand isi da demisia Holstein aia?

+3 (3 voturi)
mitrut
6.11.2019, 23:34:06

La cate infractiuni a comis asta, trebuie sa fie ascunsa macar vreo cinci ani.

+2 (2 voturi)
costy
7.11.2019, 08:08:16

- Ultimul bastion, a lui - DRAGNEA.- trebuia, de mult sa fie plecata din TVR.

+1 (1 vot)
cuore hombra
7.11.2019, 14:12:19

Doina Gradea este o cucuta PSD-ista, instalata de Dragnea la sefia TVR, pentru a fi controlata politic Iar: „a prejudiciat bunul renume al SRTv“ - inseamna ca nu a respectat indicatiile de partid, adica a calnului de mafioti PSD Sper ca kukuta Gradea sa zboare afara si sa fie trasa la raspundere, "prejudicierea bunului renume al SRTv!" Sau cea a mai ramas din TVR