FOTO Olimpiada: un show de la țară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vă puteți imagina un spectacol în care vor evolua laolaltă fostul Beatles Paul McCartney, vaci, oi, cai și gâște, toate sub „bagheta“ lui Danny Boyle, laureat cu Oscar pentru „Vagabondul milionar“? Ei bine, toate acestea sunt doar o mică parte din ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară 2012.

Considerată unul dintre cele mai mari evenimente sportive ale lumii, Olimpiada este cu siguranță evenimentul anului în Marea Britanie, țară care găzduiește la Londra, între 27 iulie și 12 august, cea de-a 30-a ediție a evenimentului. Iar ceremonia de deschidere, pentru care organizatorii estimează o audiență de un miliard de persoane, este cel mai mare eveniment din istoria televiziunii britanice.


Tocmai de aceea „artizanul“ acestui show a fost ales regizorul britanic Danny Boyle (55 de ani), care și-a pus semnătura, printre altele, pe pelicula-cult „Trainspotting“ și pe filmul de Oscar „Vagabondul milionar“. Iar Boyle va încerca să ofere lumii, în cadrul unui spectacol de trei ore, o mostră genuină din tot ceea ce înseamnă Marea Britanie, „o imagine a noastră ca națiune“, după cum a declarat regizorul.


10.000 de voluntari, costuri de 34 de milioane de euro


Ceremonia oficială pentru deschiderea Jocurilor Olimpice va avea loc pe 27 iulie, pe Stadionul Olimpic din Londra, care va fi transformat într-un adevărat spaţiu rural.  


Un grup de 10.000 de voluntari lucrează pentru acest eveniment, ale cărui costuri se ridică la 34 de milioane de euro, potrivit bbc.co.uk. Primul act al ceremoniei se va numi „Verde și încântător“ și se va desfășura pe o platformă special amenajată pe stadion. Aici vor fi construite, în miniatură, terenuri, râuri și livezi, peisaje populate de familii la picnic, oameni care practică diverse sporturi și fermieri care cultivă pământul.


Show-ul va include și o adevărată menajerie: 70 de oi, 12 cai, 10 rațe, 9 gâște, trei câini ciobănești, două capre, 10 pui și trei vaci. Decorul va avea iarbă naturală, un stejar, dar şi nori artificiali suspendaţi cu sârme deasupra stadionului, din care vor cădea picături de ploaie, pentru că fără ploaie atmosfera nu ar fi cu-adevărat britanică.


Inspirat de Shakespeare
Boyle spune că spectacolul a fost inspirat de opera lui Shakespeare, mai exact de piesa ,,Furtuna/ The Tempest“, iar startul show-ului va fi dat de sunetul celui mai mare clopot din lume (3 metri lățime, 2 metri înălțime și 23 de tone). Clopotul este inscripționat cu replica lui Caliban, personajul antagonic din ,,Furtuna“: ,,Să nu te temi, căci insula e plină de zgomote“ și a fost instalat pe stadion la începutul lunii iunie. 


Boyle consideră că este un simbol potrivit pentru eveniment, întrucât ,,reprezintă un mod prin care comunităţile transmit faptul că un eveniment important urmează să se desfăşoare“. „După război clopotele răsunau în Londra în semn de pace, iar acum începem Jocurile Olimpice cu un simbol al păcii“, a explicat el.


Ceremonia de deschidere nu ar fi completă fără unul dintre simbolurile Marii Britanii (și ale muzicii, în general), fostul membru Beatles, Sir Paul McCartney (69 de ani), care va cânta la finalul show-ului. Duo-ul britanic Underworld (care a mai colaborat cu Danny Boyle pentru coloana sonoră a filmului „Trainspotting“) a compus câteva piese special pentru acest eveniment, iar trupa Muse semnează imnul Olimpiadei, melodia „Survival“. 

PETA protestează


Un eveniment de o asemenea amploare nu avea însă cum să fie ferit de probleme, iar cea mai recentă este o acuzație pe care organizația pentru protecția animalelor PETA i-a adus-o lui Danny Boyle. Reprezentanții organizației susțin că animalele folosite în show nu vor fi tratate cum trebuie, vor fi stresate și nervoase. Astfel, regizorul s-a văzut nevoit să trimită personal o scrisoare prin care să-i asigure pe militanți că „animalele vor fi tratate cu cea mai mare grijă și nu vor păți nimic“.


Stadionul Olimpic are o capacitate de 80.000 de persoane şi un sistem de sonorizare de un milion de wati. Ceremonia va începe la 21.00 – ora locală (23.00 ora României) cu show-ul propriu-zis, urmat de defilarea sportivilor, aprinderea torţei olimpice şi un foc de artificii.


„Am încercat să reprezint visul fiecărui om în această ceremonie și sper că publicul se va regăsi în ea“, a conchis Danny Boyle.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite