TV / Media

articolul anterior articolul urmator

FOTO „Românii au talent“, cu mai puţin randament

1
21 Apr 2013 19:34:53
Autor: Corina Cosmescu
A treia serie de finalişti. Dansul şi desenul au avut prioritate. FOTO Pro TV
A treia serie de finalişti. Dansul şi desenul au avut prioritate. FOTO Pro TV

SCĂDERE Cu toate că emisiunea de la Pro TV se apropie cu paşi repezi de finala din 10 mai, audienţele scad, de la o ediţie la alta.

„Inevitabil va fi bine“, noua piesă pe care Andra a lansat-o în a treia semifinală, şi replicile inteligente ale rapperului Krem au atras în medie, în faţa televizoarelor, 3,39 milioane de telespectatori pe minut, la nivel naţional. Această cifră confirmă scăderea audienţelor talent-show-ului, după 29 martie, când s-au ales cei 60 de semifinalişti. Descreşterea din ultimele episoade ale emisiunii are şi câteva explicaţii.

Petrişor Obae, editor la paginademedia.ro, consideră că ediţiile în care s-au difuzat selecţiuni de la preselecţiile din toată ţara au câştigat publicul prin imprevizibilitate şi printr-un montaj bine pus la punct, ce a reuşit să combine numerele spectaculoase cu momentele umoristice şi chiar penibile.

În ediţiile transmise în direct, însă, telespectatorii sunt deja familiarizaţi atât cu cei 12 concurenţi, cât şi cu talentele de care ei sunt în stare, aspect ce diminuează din elementul-surpriză al emisiunii. Obae aminteşte şi de calitatea show-ului, exprimată în special prin prestaţia concurenţilor. Cu alte cuvinte, performările mediocre sunt sancţionate de publicul care schimbă canalul pentru o ofertă TV care să-l mulţumească mai mult, în contextul în care auditoriul de la Pro are cerinţe şi aşteptări ridicate.

Din punctul său de vedere, şi oferta concurentă explică scăderea ratingului, căci un program cu o temă mai interesantă poate „mânca“ din audienţă. Spre exemplu, vineri seară, TVR difuzează emisiunea cu specific popular „O dată-n viaţă“, ce se plasează pe locul secund în topul preferinţelor publicului, dar la o distanţă de câteva milioane de telespectatori faţă de oferta de la Pro. „Vorbim despre o scădere de la o audienţă extrem de ridicată la una foarte ridicată. Pro TV a fost de departe cel mai urmărit post TV, la o audienţă de câteva ori mai mare decât a următorului post din clasament“, analizează Obae.

Explicând descreşterea publicului iubitor de talente, Obae ia în consideraţie şi condiţiile meteorologice, căci vremea caldă îi atrage pe români mai mult în oraş, decât în faţa televizoarelor.

În ciuda scăderii ratingului ultimelor ediţii, „Românii au talent“ a rămas şi vineri seară prima opţiune a publicului, care i-a trimis în finală pe pictoriţa Ana Munteanu (locul 1), dansatoarea de step Camelia Duţă (locul 2) şi pe vicecampionii la dans sportiv Alexandru Minculescu şi Andra Păcurar
(locul 3, după departajarea juriului). ;

Dansatorii Alexandru Minculescu şi Andra Păcurar
Adolescenţii de 16 ani sunt vicecampioni naţionali la dans sportiv şi deţinători a peste 100 de cupe şi de medalii în România şi în străinătate. „Oricât de multe sacrificii faci şi ca dansator de performanţă eşti de o mie de ori mai câştigat decât un copil obişnuit, cu mult timp liber şi un program dezordonat“, spune Andra. „Cele mai mari mulţumiri vreau să le aduc părinţilor de acasă, dar şi celor de la sala de dans“, vorbeşte Alexandru despre oamenii care l-au ghidat pe drumul performanţei. Cei doi tineri se antrenează zilnic şase ore, iar la „Românii au talent“ vor să-şi afirme atât abilităţile personale, cât şi să-şi promoveze stilul de dans, în faţa publicului larg.

Ana Munteanu, pictoriţa în nisip
Artista cu cel mai mare punctaj din a treia semifinală a impresionat auditoriul pictând un tablou din nisip. Tânăra de 27 de ani din Chişinău a  urmat cursurile liceului Republican de Arte Plastice Igor Vieru şi a continuat la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova. Arta pe care o practică este o adevărată provocare pentru ea. „E destul să greşeşti o linie sau o pată ca să pierzi subiectul. E o tehnică atât de fragilă încât te face să-ţi opreşti suflarea la fiecare mişcare“, îşi descrie ea desenele narative. În ciuda talentului, Ana recunoaşte că nu a fost apreciată moral şi financiar la adevărata valoare.

Camelia Duţă, dansatoarea de step

Concurenta de 32 de ani, clasată pe locul al doilea în semifinala din 19 aprilie, a crescut într-un centru de plasament, iar atunci când a rămas fără acoperiş, a dormit pe străzi, câştigând bani de mâncare făcând menajul şi lucrând ca vânzătoare. În prezent lucrează într-o spălătorie auto din Iaşi, iar pentru numărul din semifinală şi-a strâns două săptămâni bani pentru a-şi cumpăra pantofi de step. Pasionată de dans, Camelia a învăţat coregrafie urmărind clipuri cu Fred Astaire şi James Brown. Recent, a găsit pe internet numărul de telefon al mamei pe care a revăzut-o după opt ani.

Foto

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Mircea A. Lisan
22.04.2013, 09:47:06

" Romanii fac talente " , ar trebui sa se numeasca acest show din ce in ce mai penibil , compromis de " politicile " acestui post de televiziune ...

Modifică Setările