Gâdea, Iglesias, Carreras, Bruckner şi... oh, da: Bocelli!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copilul răsfăţat şi răspopit al Antenei 3, Mihai Gâdea, a reuşit „performanţa“ unui nou interviu ratat, în faţa unui invitat din străinătate: unor nume precum Bruckner, Carerras sau Bocelli li s-a adăugat acum şi Iglesias jr. Dar să recapitulăm:

Mihai Gâdea nu este un om de cultură. Cum nu este nici măcar jurnalist, deşi înţeleg că predă la o şcoală particulară a trustului care-l plăteşte. Mihai Gâdea este un cetăţean-patefon, al cărui vinil s-a zgâriat la momentul "josbăsescu". Iar în numele fixaţiei sale l-a convins până şi pe bietul Iglesias junior să "cânte" o "strigătură" în româneşte.

La unul dintre cele mai jenante momente din istoria televiziunii autohtone s-a ajuns destul de simplu: organizatorii concertelor celor doi Iglesias au convenit cu mai multe instituţii media ca tânărul latino să le colinde redacţiile şi să fie intervievat. Fără a impune o temă anume. Fără restricţii. Până aici - nicio problemă.

L-am avut şi eu invitat pe Julio Iglesias jr în studioul Adevărul LIVE. A ajuns cu o jumătate de oră înainte, a acceptat să facă fotografii cu toate colegele care l-au solicitat, a băut doar apă plată şi a glumit cu noi tot timpul. L-am întrebat despre relaţia cu ceilalţi doi Iglesias, mult mai cunoscuţi românilor, Julio şi Enrique. L-am întrebat despre muzică, fireşte, despre proiectul Latino Lover, despre soţia lui, pe care am prezentat-o şi în singurul clip în care aceasta apare alături de Julio jr. Fără să am pretenţia unui interviu academic, am ales să mă axez pe lucruri care cred că erau interesante pentru cei care ne-au urmărit. Şi, mai ales, mi-am respectat interlocutorul, evitând să-l pun în situaţii jenante sau umilitoare. Logic.

Însă şocul cel mare a venit odată cu primele veşti de pe Facebook, legate de interviul muzicianului la Antena 3. Spre finalul discuţiei, Mihai Gâdea îl pune pe interpret să repete în limba română (care era ideea, până la urmă??) "Antena 3 este aici. Jos Băsescu! Veniţi să vedeţi concertul...". Iar Julio, care credea că este invitat la o emisiune serioasă şi cu pretenţii de afiliaţi CNN, a repetat pe nemestecate găluşca antibăsistă scuipată din străfundurile minţii de către şeful A3.

Ce-i drept, se putea şi mai rău de-atât: în zilele care au urmat, Gâdea a pomenit ceva legat de "folclor urban", "strigături" şi scandări ale tribunelor la fotbal, comparând toate acestea cu intenţiile sale nevinovate, care au scandalizat o mulţime de oameni. Fără scuze, fără vreo părere de rău pentru disconfortul celor doi Iglesias pe care îi "admiră" atât...

Nu-s multe de zis despre gestul cartieresco-golănesc al lui Gâdea, cum la fel nu putem să alăturăm cuvântul jurnalism cu ceea ce s-a întâmplat pe platoul Sintezei. 

Slavă Domnului, în peisaj nu a intervenit cu o "pasă" (că tot se vorbea de tribune şi fotbal) şi celălalt asuprit al regimului Băsescu, Mircea Badea. Cu siguranţă s-ar fi ajuns la expresii radicale şi mai fără perdea la adresa fostului preşedinte al Statului, care nu mai este "sus" din noiembrie, lucru pe care se pare că încă nu l-au aflat adunaţii platourilor de la Antene.

Interviul - un sport extrem

Dar Gâdea, Master-of-the-blunders, nu se află la primul eşec în care a dovedit că nu este capabil să facă un interviu nici măcar "pregătindu-mă câteva zile pentru întâlnirea cu dumneavoastră", după cum îi spunea într-o filmare lui Jose Carreras.

O victimă a proastei pregătiri jurnalistice, a lipsei de documentare şi mai ales a unei culturi generale precare de care dă dovadă Gâdea - în dese rânduri - a fost scriitorul Pascal Bruckner. Citez din Andrei Pleşu, dintr-o postare pe blogurile Adevărul: 

Intervievatorul n-avea, de fapt, nimic de întrebat, stătea prost şi cu engleza, şi cu româna („Am vrut să văd ce spun criticii în ceea ce vă privesc" - sic!), credea că anticipează lansarea cărţii „Luni de fiere", când, de fapt, era vorba de „Paradoxul iubirii", îşi examina patriotic musafirul („Ce ştiţi esenţial despre România?", „L-aţi citit pe Eminescu?"), se bălăcea şmecher în obositele lui obsesii („Aţi auzit de un mare scriitor Băsescu?"), creând pe bandă rulantă situaţii de un penibil stingheritor. „Nu l-am citit pe Eminescu" - a răspuns, jenat, Bruckner. „Dar am citit Liiceanu. Despre limită. Un filosof interesant." Chestia asta nu era în „desfăşurătorul" cărturarului Gâdea. Despre Liiceanu, el nu ştia decât că e „intelectualul lui Băsescu". 

Dar nu-i nimic, "Hoţii de frumuseţe" nu-l vor mai bântui pe prezentatorul TV. Pentru că îşi va trece-n CV că l-a avut şi pe Bruckner în emisiune şi va fi mândru.

Pe Bruckner l-am întâlnit de două ori la Bucureşti, de fiecare dată când a ales să pună umărul la promovarea cărţilor, dar şi a pieselor montate pe textele sale. Am schimbat câteva amabilităţi şi chiar mi-am permis să îi ofer o fotografie din Afganistan, mai ales că mi-a povestit despre plecările sale prin ţara atât de încercată pe vremea aceea de regimul taliban. Interviul pe care l-am realizat atunci nu ar fi conţinut nici în ruptul capului întrebări precum "ce ştiţi despre România?", cu atât mai puţin remarci legate de "scriitorul Băsescu", obsesiv.

Dar gafele şi stângăciile au continuat şi cu prilejul unui alt interviu internaţional, anume cel realizat cu tenorul Jose Carreras. După ce a confundat Barcelona cu Madridul, Gâdea l-a întrebat pe artist cum s-a simţit mama lui atunci când şi-a văzut fiul făcând parte din elita muzicii de operă. „Din păcate, mama a murit cand aveam 18 ani”, a venit răspunsul lui Carreras, care a cautat mai apoi sa îndrepte din vorbe gafa lui Gâdea.

Bomboana pe coliva jurnalismului avea să fie pusă odată cu antologicul interviu "acasă la Andrea Bocelli". Rar mi-a fost dat să văd o mai proastă pregătire a unui "mega-interviu". Şi rar mi-a fost dat ca, pe lângă numeroasele perii (buze) aplicate celui intervievat, să văd atât de multe gafe. Punctul culminant a avut însă loc atunci când Gâdea, clipind des, gâtuit de importanţa momentului, i s-a adresat tenorului orb cu fraza "nu va fi o surpriză pentru dumneavoastră văzând că acolo vă aşteaptă un public uriaş...". Sublim!

Norocul lui Gâdea a fost însă că de fiecare dată cei intervievaţi au avut şi bun simţ, dar şi amabilitatea de a trece peste împotmolirile gâdeşti.

Mai jos, o compilaţie a întrebărilor pe care Mihai Gâdea i le-a adresat, în antologicul interviu eşuat, lui Andrea Bocelli:

Mihai Gâdea şi întrebările adresate "Acasă la Andrea Bocelli"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite