TV / Media

articolul anterior articolul urmator

Ioana Popescu a preluat şefia Ştirilor TVR, iar Carla Tompea va conduce Direcţia Programe a televiziunii publice

2
4 Nov 2015 17:08:26
Autor: Alexandra Constanda
TVR nu a transmis nimic pe post vineri noapte, în seara tragediei de la clubul Colectiv, cazul fiind relatat doar pe site-ul televiziunii
TVR nu a transmis nimic pe post vineri noapte, în seara tragediei de la clubul Colectiv, cazul fiind relatat doar pe site-ul televiziunii

Ioana Popescu a fost numită director al Direcţiei Ştiri din TVR, în timp ce Carla Tompea a preluat conducerea interimară a Direcţiei Programe din Televiziunea Română, au declarat, miercuri, reprezentanţii SRTv, la solicitarea agenţiei Mediafax.

Numirile au fost făcute de Irina Radu, directorul general interimar al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), în contextul în care luni, 2 noiembrie, Raluca Stroe Brumariu a demisionat de la conducerea Ştirilor TVR, iar Gabriel Gherghescu şi-a dat demisia din funcţia de director interimar de Programe, ca urmare a reacţiei întârziate pe care Televiziunea Română a avut-o în cazul relatării, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a informaţiilor despre incendiul izbucnit în clubul Colectiv din Bucureşti, în urma căruia au murit 32 de persoane.
 
În prezent, Ioana Popescu ocupă şi funcţia de director interimar al TVR 2, iar în trecut a fost producător executiv în Direcţia Emisiuni Informative şi Sport din TVR, după cum scrie Mediafax. Pe de altă parte, Carla Tompea a fost director al fostei televiziuni cu profil informativ TVR Info, pe vremea când preşedinte-director general al Televiziunii Române era Alexandru Lăzescu, şi redactor-şef al Redacţiei Ştiri de la TVR Iaşi.
 

TVR, scuze publice: „Explicaţiile pălesc în faţa obligaţiei noastre faţă de public“

Televiziunea Română a prezentat, luni, scuze telespectatorilor pentru modul în care a tratat, „insuficient şi neprofesionist“, tragedia de vineri seară din clubul Colectiv, de la momentul în care s-au petrecut faptele şi până sâmbătă, la ora 7.00, când a fost difuzat primul jurnal de ştiri.
 
„Explicaţiile sau motivele de orice fel pălesc în faţa obligaţiei noastre faţă de public. Măsurile luate şi modificările organizatorice, vă garantăm, ne vor apropia din ce în ce mai mult de televiziunea publică de care România are nevoie şi pe care nu a avut-o“, a declarat Irina Radu, directorul general interimar al postului public, într-un comunicat remis luni.
 
TVR mai spune în comunicat că va putea acoperi tehnic şi editorial, în cel mai scurt timp, evenimentele de interes public major, în acest sens o procedură de tranziţie internă fiind aprobată până la numirea unui nou Consiliu de Administraţie. Actuala conducere TV spune că doreşte ca un post SRTv să se transforme în canal de ştiri. Comunicatul complet îl puteţi citi aici. 
 

Reprezentanţii SRTv, chemaţi să dea socoteală

De altfel, la solicitarea trimisă de Valentin Jucan, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), comisiilor speciale din Parlament, preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, a anunţat că i-a convocat la audieri pe reprezetanţii SRTv pentru a explica „lipsa de reacţie şi manifestare“ a postului public privind evenimentele tragice care s-au petrecut vineri seară în clubul Colectiv din Bucureşti.
 

Raluca Stroe Brumariu: „La mine au sunat, dar telefonul era pe silent şi nu l-am auzit. De aceea nu am fost aici“

TVR nu a transmis nimic pe post vineri noapte, în seara tragediei de la clubul Colectiv, cazul fiind relatat doar pe site-ul televiziunii. Postul public a început abia sâmbătă dimineaţa să difuzeze materiale despre ceea ce s-a întâmplat în Colectiv.
 

În acest context, Raluca Stroe Brumariu şi-a dat demisia din funcţia de şefă a ştirilor TVR ca urmare a prostestelor apărute după ce televiziunea publică nu a difuzat imagini în regim de breaking news privind incendiul izbucnit în clubul Colectiv. „Motivul (n.r. - pentru care nu s-a transmis nimic) a fost lipsa de decizie din partea celor care au fost aici. A fost decizia să se intre de dimineaţa, nu peste noapte. Probabil că peste noapte s-ar fi putut intra. La mine au sunat, am primit mesaj, dar telefonul era pe silent şi nu l-am auzit. De aceea nu am fost aici. Pentru asta eu demisionez. Dar consider că redacţia nu are nicio vina. Oamenii au fost pe teren“, a spus Raluca Stroe Brumariu.

Dragoş Pătraru, revoltă din interiorul TVR

Televiziunea Română a fost aspru criticată chiar şi de Dragoş Pătraru, a cărui emisiune, „Starea Naţiei“, este găzduită de postul public. Într-un text intitulat „TVR, serviciul public care nu are program cu publicul“, publicat pe blogul său, jurnalistul spune că, deşi nu este angajatul televiziunii publice, îi este ruşine de modul în care a reflectat Televiziunea Română, în noaptea de vineri spre sâmbătă, tragedia din clubul Colectiv din Bucureşti, în care şi-au pierdut viaţa 32 de persoane, iar alte zeci se zbat între viaţă şi moarte.

Mai mult decât atât, Pătraru cataloghează drept jalnic faptul că postul public nu a difuzat imagini, vineri noapte, despre tragedia din Colectiv, publicând doar informaţii pe crawl, jurnalistul precizând că a aflat, cu stupefacţie, că nu există o procedură de intrare în breaking news.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Utilizator Adevărul
4.11.2015, 18:35:27

Comentariu considerat abuziv.

unU
4.11.2015, 20:08:49

Tompea aia care era sefa la TVR Info pe vremea PDL-ului ?:))) Buna alegere ! Simt astia cumva ca revine PDLul la butoane ?:)))

Modifică Setările