TV / Media

articolul anterior articolul urmator

Irina Păcurariu spune „Poveşti în halate albe“ la TVR

0
22 Apr 2013 10:49:14
Autor: Corina Cosmescu
Irina Păcurariu aduce în prim-plan problema medicală din România
Irina Păcurariu aduce în prim-plan problema medicală din România

Din 22 aprilie, de la ora 22.00, Irina Păcurariu aduce telespectatorilor TVR 1 „Poveşti în halate albe“, o emisiune despre reuşitele incredibile din domeniul medical românesc.

Emisiunea face parte din campania „De profesie medic în România” şi prezintă doctori care au puterea şi dorinţa de a salva vieţi, medici care nu îşi fac doar meseria, ci se şi sacrifică pentru excelenţă. Personajele seriei „Poveşti în halate albe“ sunt anonimii fără de care sistemul medical românesc ar fi mult mai sărac.

În prima ediţie, Irina Păcurariu ajunge în comuna Bivolari, un loc la capătul ţării, adică la câteva sute de metri de Prut, unde un ardelean şi-a propus să-i vindece pe bolnavi. „A reuşit să pună la punct un dispensar, în care există în permanenţă un medic de gardă şi un minimum necesar pentru intervenţiile de urgenţă. Dr. Moldovan, căci despre el este vorba, nu ştie cum se închide telefonul mobil, la care răspunde la orice oră, iar la uşa cabinetului său de medic de familie aşteaptă oameni veniţi din trei judeţe. Echipele Smurd ce au preluat bolnavi din zonă spun că este singura destinaţie de unde pacientul a fost întotdeauna preluat perfect stabilizat, de parcă ar fi fost asistat la o clinică universitară. Un subiect banal, atât de banal într-o media atât de «senzaţională»!”,spune Irina Păcurariu despre prima poveste în halate albe.

Pentru emisiunea pe care o prezintă, Irina Păcurariu a făcut muncă de cercetare timp de mai multe luni. Ea a căutat prin toate colţurile ţării medici despre care se ştie şi se vorbeşte cu respect nu numai în localităţile unde profesează, ci şi în judeţele sau regiunile lor. I-a cunoscut, le-a aflat poveştile şi le-a admirat încăpăţânarea de a rămâne într-un sistem descurajant, doar pentru că, pentru ei, Jurământul lui Hippocrate este mai mult decât un clişeu fără valoare. „Dacă judecăm de două ori, ştim cu toţii că astfel de poveşti se conjugă atât de rar în România, încât au devenit cu adevărat incredibile prin normalitatea lor“, spune Irina Păcurariu.

„Poveştile în halate albe“ vor arăta cum se poate sfida imposibilul, cine şi de ce nu se lasă blocat într-un sistem aparent fără perspective, în fiecare luni, de la 22.00, la TVR 1, TVR HD şi online, pe www.tvrplus.ro.

14.000 de medici au plecat din România în ultimii cinci ani. În acest moment, sunt, în medie, aproape doi medici la mia de locuitori, mult sub nivelul celorlalte ţări din Uniunea Europeană. Medicii români pleacă în străinătate mai ales din cauza salariilor mici şi a condiţiilor precare din spitale, conform unui studiu european realizat anul trecut. Una dintre ţintele campaniei „De profesie medic în România", campanie lansată de Consiliul Investitorilor Străini, este creşterea numărului de medici de la 2,4 la mia de locuitori, cât este în prezent, la 2,6, în 2015.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările