Judecătorul ia partea moştenitorilor lui Michael Jackson în procesul intentat HBO din cauza documentarului „Leaving Neveland“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO HBO
FOTO HBO

Judecătorul federal tinde să ia partea moştenitorilor lui Michael Jackson în procesul intentat HBO din cauza documentarului „Leaving Neverland“, astfel că este pe punctul de a garanta reclamanţilor mutarea acţiunii la o curte de arbitraj.

Judecătorul George Wu a emis, joi, 19 septembrie, o decizie provizorie în care a refuzat cererea HBO de a respinge procesul. Este aşteptat să ia o hotărâre  până la finalul lunii septembrie, scrie publicaţia Variety, citată de News.ro.

Documentarul de patru ore îi are în prim-plan pe James Safechuck şi Wade Robson, care îl acuză pe starul pop că i-a abuzat sexual în urmă cu două decenii, pe parcursul mai multor ani. Moştenitorii megastarului au susţinut că, prin difuzarea documentarului, HBO a încălcat un acord semnat în 1992 pentru un concert din turneul „Dangerous“ al lui Jackson. HBO susţine că nu mai este valabil contractul din urmă cu 26 de ani.

HBO este acuzată şi pentru că nu a permis dreptul la replică în documentar.

Avocaţii reţelei de televiziune, conduşi de Theodore Boutrous, au căutat să pună cazul sub statutul anti-SLAPP (împotriva participării publice), care descurajează litigiile de mică importanţă.

Wu a concluzionat în decizia lui provizorie că acest statut nu se aplică cererilor de arbitraj. În schimb, Boutrous a cerut, joi, judecătorului să reconsidere decizia.

„A fost depusă această cerere pentru a spune lumii «Nu vorbiţi despre abuzul sexual asupra copiilor»... O companie precum HBO poate fi capabilă să riposteze şi să meargă înainte. Alţii poate că nu sunt capabili să facă asta“, a spus avocatul.

Wu a lăsat de înţeles că în urma deciziei lui finale va putea fi făcut recurs. „Voi reprezentaţi o companie mare, ei sunt administratori bogaţi. Este o luptă între titani“, le-a spus el avocaţilor HBO.

Documentarul HBO-Channel 4 în două părţi, regizat de Dan Reed, explorează experienţele separate, paralele, a doi băieţi, James „Jimmy“ Safechuck, în vârstă de 10 ani, şi Wade Robson, în vârstă de 7 ani, cu megastarul Michael Jackson.

Prin interviuri cu Safechuck, în vârstă de 37 de ani, şi cu Robson, în vârstă de 41 de ani, precum şi cu mamele, soţiile şi fraţii lor, „Leaving Neverland“ realizează portretul unui abuz continuu.

În luna februarie, administratorii averii lui Michael Jackson au intentat un proces reţelei HBO, pe care o acuză că a încălcat o clauză de non-discreditare prin decizia de a difuza documentarul „Leaving Neverland“. Ei cer daune de 100 de milioane de dolari.

   

Efectele „Leaving Neverland“

Documentarul „Leaving Neverland“ a avut premiera, în luna ianuarie, la festivalul Sundance. Producţia HBO - Channel 4 a fost difuzată la HBO US pe 3 şi 4 martie, în două părţi, şi a fost unul dintre cele mai urmărite documentare ale reţelei.

În urma lansării lui, mai multe posturi de radio din diferite ţări au încetat să mai difuzeze muzica lui Michael Jackson, după ce BBC Radio 2 a luat această decizie încă de la finalul lunii februarie, câteva muzee au scos din colecţiile lor obiecte care i-au aparţinut starului, iar producătorii serialului „The Simpsons“ au scos din circulaţie un episod pentru care Jackson îşi împrumutase vocea.

Filmul „Leaving Neverland“, difuzat de HBO pe 3 şi 4 martie, a stârnit reacţii împărţite şi printre fanii români. În timp ce unii îl apără cu înverşunare pe regele muzicii pop, alţii îl pun la zid, fiind de partea acuzatorilor Wade Robson şi James Safechuck, care susţin că au fost abuzaţi sexual în copilărie de Michael Jackson.     

Producătorii serialului „The Simpsons“ nu au stat nici ei pe gânduri foarte mult în urma difuzării documentarului. Episodul „Stark Raving Dad“, lansat în septembrie 1991 şi considerat un episod emblematic al programului de televiziune, a fost înlăturat. Jackson şi-a împrumutat vocea personajului Leon Kompowsky, care îl întâlneşte pe Homer Simpson într-un azil. 

De asemenea, fanii din întreaga lume s-au organizat folosind hashtagul „#MJInnocent“ pentru a-l apăra pe Michael Jackson. În Marea Britanie şi Olanda, zeci de persoane au ieşit în stradă pentru a susţine nevinovăţia cântăreţului. Unii dintre ei au lansat campanii de strângere de fonduri pentru a plăti postere care să fie afişate pe autobuzele londoneze cu sloganul „Faptele nu mint. Oamenii da. MJInnocent“. 

Fanii lui Michael Jackson demonstrează în faţa clădirii postului de televiziune olandez NPO împotriva difuzării documentarului Leaving Neverland în Hilversum Olanda VPRO a difuzat documentarul produs de regizorul britanic Dan Reed

Fanii lui Michael Jackson demonstrează în faţa clădirii postului de televiziune olandez NPO împotriva difuzării documentarului Leaving Neverland în Hilversum, Olanda FOTO Getty Images

Printre cei care îl apără pe Michael se numără şi cântăreţul Aaron Carter, fratele lui Nick Carter (39 de ani), cunoscut din formaţia Backstreet Boys. Artistul spune despre cei doi acuzatori ai lui Michael, Wade Robson şi James Safechuck, că mint cu privire la abuzurile sexuale suferite. 

Într-un interviu pentru TMZ, Aaron Carter a mărturisit că şi el a fost prieten cu Michael, pe când avea 15 ani, iar regele pop nu l-a atins niciodată în mod sexual, deşi au fost singuri în dormitorul starului din ferma Neverland. 

Artistul mai spune despre cei doi acuzatori ai lui Michael că singurul lor scop este să câştige bani de pe urma acestor „false acuzaţii“, notează Daily Mail.   

„Eşti adult acum, iar atunci când Michael Jackson e în viaţă, îi iei apărarea, îl iubeşti, depui mărturie sub jurământ, iar după ce moare decizi că e momentul să spui că ai fost abuzat? Nu, ceea ce faci acum, de fapt, este să calci în picioare o icoană, să «vandalizezi» mormântul unei legende“, a declarat Carter. 

image

Fraţii Aaron şi Nick Carter, alături de Michael Jackson FOTO TMZ

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite