Ministerul Finanţelor Publice şi TVR aşteaptă un răspuns de la EBU privind eşalonarea datoriilor televiziunii publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Televiziunea Română trebuie să plătească către EBU o
datorie totală de 16 milioane de franci elveţieni FOTO Arhivă
Televiziunea Română trebuie să plătească către EBU o datorie totală de 16 milioane de franci elveţieni FOTO Arhivă

Ministerul Finanţelor Publice aşteaptă o decizie de la European Bradcasting Union (EBU), în ceea ce priveşte menţinerea Televiziunii Române în uniune, după ce a trimis acesteia o propunere de reeşalonare a datoriilor pe care televiziunea publică le are, care ar fi urmat să fie discutată, joi, în cadrul board-ului EBU, anunţă News.ro.

Semnale „încurajatoare“ din partea EBU 

Potrivit reprezentanţilor Ministerului de Finanţe, instituţia a propus EBU o eşalonare a datoriilor, iar semnalele primite până acum sunt încurajatoare. Joi a fost întrunit board-ul EBU, care ar fi trebuit să ia în discuţie propunerea primită de la autorităţile din România. 

Statutul Televiziunii Române în EBU este unul periclitat, o excludere din uniune însemnând pierderea drepturilor de difuzare pentru mai multe competiţii sportive internaţionale, cum ar fi Campionatele Mondiale de Fotbal, dar şi accesul la fluxul de ştiri externe, după imposibilitatea ca România să poată participa la Eurovision, ediţia 2016. 

Reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, ai Parlamentului, ai Consiliului Concurenţei, ai TVR şi ai EBU s-au întâlnit, în 6 mai, la Bucureşti, pentru a discuta despre statutul Televiziunii Române în EBU, care s-a soldat cu imposibilitatea ca România să mai participe la ediţia din 2016 a concursului muzical Eurovision.

Potrivit informării Ministerului de Finanţe, Ingrid Deltenre, directorul general EBU, a subliniat că „datoriile pe care televiziunea publică le are la forul european sunt istorice, iar problemele sunt sistemice. Este regretabil că a fost nevoie de o măsură extremă, descalificarea României de la Eurovision, pentru a atrage atenţia autorităţilor române“. Ingrid Deltenre a spus că este la a treia vizită în România din februarie 2013 şi din cauză că nu s-a găsit nicio soluţie, conducerea EBU a luat această măsură unică în istoria forului european. 

Ministrul Finanţelor vrea să găsească o soluţie 

O eventuală excludere din EBU înseamnă pierderea drepturilor de difuzare pentru mai multe competiţii sportive internaţionale, cum ar fi Campionatele Mondiale de Fotbal din 2018 şi 2022, dar şi accesul la fluxul de ştiri externe.

Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice, a precizat că „Parlamentul este forul responsabil pentru televiziunea publică. Ţinând cont de gravitatea situaţiei, am considerat necesar să organizez această întâlnire cu toate părţile implicate pentru găsirea unei soluţii în vederea evitării unei noi sancţiuni şi mă refer la posibilitatea ca TVR să fie exclusă din EBU“. „Reprezentanţii ministerului, împreună cu cei ai Consiliului Concurenţei şi ai EBU vor rămâne în contact, vor schimba informaţii şi vor căuta împreună soluţii în limita cadrului legal“, a anunţat Ministerul de Fiannţe, fără a da, însă, detalii suplimentrare.

EBU a anunţat că a retras TVR din toate serviciile destinate membrilor săi, din cauza datoriilor televiziunii publice române.

În urma acestei decizii, TVR nu a mai putut să participe la ediţia din 2016 a concursului Eurovision şi a pierdut accesul la serviciile ca Eurovision News şi Sports News, dreptul de a difuza anumite evenimente sportive, accesul la expertiza tehnică şi legală pentru diverse evenimente.

Televiziunea Română trebuie să plătească către EBU o datorie totală de 16 milioane de franci elveţieni. 

TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite