TV / Media

articolul anterior articolul urmator

Mircea Badea şi Mihai Gâdea, condamnaţi public de Asociaţia Jurnaliştilor Europeni pentru „abuzul verbal, crud şi insultător“

63
15 Apr 2015 19:40:34
Autor: Victor Arvunescu
AEJ
semnalizează comportamentul inadecvat a lui Mircea Badea faţă de
Stelian Negrea şi Eli Roman FOTO Mediafax
AEJ semnalizează comportamentul inadecvat a lui Mircea Badea faţă de Stelian Negrea şi Eli Roman FOTO Mediafax

Asociaţia Jurnaliştilor Europeni (Association of European Journalist - AEJ) condamnă, într-o scrisoare deschisă, comportamentul inadecvat pe care Mircea Badea şi Mihai Gâdea l-au avut faţă de jurnalistul Stelian Negrea şi soţia acestuia, Eli Roman. Organizaţia denunţă limbajul folosit de cei doi şi solicită autorităţilor române competente să ia măsuri.

Mircea Badea şi Mihai Gâdea „au căzut sub standarde“

Asociaţia Jurnaliştilor Europeni (AEJ) îşi exprimă „grava îngrijorare faţă de abuzul verbal, crud şi insultător“ pe care Mircea Badea, realizator TV la Antena 3, şi Mihai Gâdea, directorul aceluiaşi post TV, l-a exercitat în detrimentul jurnalistului Stelian Negrea şi a soţiei acestuia, Eli Roman. AEJ consideră că cei doi angajaţi ai Antenei 3 s-au folosit de un comportament şi de expresii sub forma unui abuz făcut la nivelul poziţiilor lor publice importante. De asemenea, organizaţia arată că cei doi „au căzut cu mult sub standardele aşteptate de radiodifuzorii profesionişti“, aşteptând „scuze complete şi fără rezerve pentru domnul Negrea şi doamna Roman“, specifică paginademedia.ro.

În scrisoarea adresată de AEJ se ia seama şi de „încălcările grave ale standardelor jurnalistice profesionale şi de decenţă“ comise de Antena 3 „cu scopul de a-i denigra şi umili pe Stelian Negrea şi Eli Roman“. „În timpul emisiunii «Sinteza Zilei» din 5 aprilie, Mircea Badea şi Mihai Gâdea au introdus un extras dintr-o înregistrare video de la o emisiune recenta a postului Realitatea TV cu intenţia evidentă de a batjocori şi insulta aspectul si personalitatea doamnei Eli Roman“, arată AEJ. Totodată, realizatorii de la Antena 3 fac comentarii şi gesturi ofensatoare, inclusiv mimand comportamentul unei persoane cu dizabilităţi fizice.

Cei doi prezentatori au speculat momentul de slăbiciune în care Eli Roman, în timpul unei transmisiuni live de la Realitatea TV, suferă o cădere a glicemiei şi nu mai poate duce la bun sfârşit discursul. Eli Roman a explicat public că blocajul său a fost cauzat de faptul că este însărcinată în cinci săptămîni şi că suferea de o afecţiune care rezultă dintr-o condiţie medicală provocată de starea de graviditate.

Mircea Badea, campanie susţinută de denigrare împotriva lui Stelian Negrea

În ceea ce îl priveşte pe Stelian Negrea, AEJ a condamnat folosirea unor cuvinte precum „prost“, „tâmpit“ şi „căcăcios“ la adresa sa de către Mircea Badea, în diverse emisiuni TV şi postări pe Facebook. AEJ a făcut referire la ediţia din 13 martie a emisiunii „În gura presei“ în care Mircea Badea a avut un comentariu batjocoritor la adresa lui Stelian Negrea pe baza unei fotografii de pe un site de social media în care acesta era într-o sală de sport. „De asemenea, în acelaşi emisiune din 13 martie 2015, Mircea Badea a vorbit ambiguu despre «lovire cu pumnii», folosind un limbaj sugestiv de violenţă fizică, cu referire directă la domnul Negrea. Un astfel de limbaj, credem noi, este în mod inerent ameninţător şi de natură să intimideze, mai ales în contextul campaniei susţinute de denigrare în diferite forme împotriva domnului Negrea“, se mai arată în scrisoare.

În finalul scrisorii, AEJ cere autorităţilor române competente, inclusiv Consiliul Naţional al Audiovizualului şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, „să se uite cu atenţie în dovezi pentru a determina dacă s-a produs o încalcare a standardelor convenite şi să acţioneze în consecinţă“. Acest document este semnat de William Horsley - Reprezentantul AEJ pentru Libertatea Presei (AEJ Media Freedom Representantive), Otmar Lahodynsky - Preşedintele AEJ şi Tibor Macak - Secretar general al AEJ.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

63 Comentarii

Coco Cocos
15.04.2015, 20:43:41

saracii badea si gadea, vorbesc si ei la tv ca acasa nu prea au rand...vai de capul vostru de bufoni...

+12 (22 voturi)
papillon
16.04.2015, 07:35:06

Vai di min'..! Unde era unu' ce le plânge de milă domnilor Mihai Gâdea şi Mircea Badea ce câştigă mii de euro lunar deoarece, spre deosebire de canalele propagandei finantate din surse obscure dar aflate de ani buni in insolventa, ăstia de la A3 chiar produc bani frumoşi postului unde lucrează, din contractele publicitare, vreme ce au cea mai mare audienta din România ! Ce chestie...se trezi Asociatia jurnalistilor europeni (cine'or mai fi şi astia?) să apere onoarea unuia..cum il cheamă..S.Negrea...de unde apâru şi ăsta ;)) ? In acest timp, Antena 3 ia bronzul peste ocean...or, cred că jurnalistii Statelor Unite ale Americii, tara libertatii si drepturilor individuale, presupun că sunt niscai mai competenti in materie de jurnalism si l

-12 (28 voturi)
papillon
16.04.2015, 07:51:01

Sorry..dădui sent din greseală....Mai competenti in materie de jurnalism si libera exprimare, spre deosebire de membrii Asociatiei giurnalistilor europeni, care se adapă informational din mailurile trimise cu generozitate gratuita de mătuşa Monica Macovei..;) Iar tante aia, nush' cum arata, ca n-am auzit de ea si de care se lua Mircea Badea gratuit, ar trebui sa stie ca in meseria de jurnalist nu exista binişor, satisfacator si satisfacator spre mizerabil ca totul functioneaza de la excelent in sus..! Iar din cauza că sindromul pre-natal rezidă incapacitate temporară de munca, statul român impune angajatorului masura concediului cu plată, iar nimeni nu are dreptul sa oblige o gravida sa muncească...in plus, se impune mentinerea postului la efectuarea concediului post natal.. In alta ordine de idei...de und' putea sti Mircea Badea ca respectiva e insarcinată, vreme ce dansul atribuia lipsa de coerentă in direct unei slabe pregatiri profesionale a angajatei de la Realitatea tv..?

-12 (26 voturi)
dobrita sorin
15.04.2015, 21:25:46

Cam tarziu s-au sesizat de nivelul suburban al emisiunilor moderate de acesti "corifei" ai jurnalismului liber, antibasist, etc-etc!

+8 (18 voturi)
Senza Nome
16.04.2015, 00:02:52

Badea si Gadea pot fi numiti jurnalisti?

+9 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (63)

Modifică Setările