O campanie de mulţumire pentru medici, cu doctori drept sfinţi, ţinta urii habotnicilor: „Vai vouă, sataniştilor, vai vouă, tineri scrântiţi la minte!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilustraţie de Wanda Hutira FOTO Facebook Wanda Hutira
Ilustraţie de Wanda Hutira FOTO Facebook Wanda Hutira

O artistă din Bucureşti a creat o serie de ilustraţii înfăţişând medici în posturi de sfinţi. Imaginile, care fac parte dintr-o campanie de publicitate, au stârnit sute de comentarii negative şi acuzaţii de blasfemie.

O artistă din Bucureşti a creat o serie de ilustraţii înfăţişând medici cu aure şi în posturi de sfinţi. Imaginile fac parte dintr-o campanie derulată de o agenţie de publicitate cu scopul de a le mulţumi celor care luptă în prima linie cu pandemia de COVID-19 şi au fost expuse pe panourile publicitate din Capitală, scrie Libertatea.

GALERIE FOTO

Ilustraţiile sunt realizate de Wanda Hutira, art director la agenţia de publicitate McCann. Imaginile fac parte dintr-o amplă campanie desfăşurată de agenţie şi reprezintă un gest de mulţumire adresat medicilor pentru eforturilor lor din ultima perioadă.

Desenele îmbină stilul eroilor din benzile desenate cu cele ale picturilor din bisericile creştine sau cele din reprezentările budiste, iar acuzaţiile de blasfemie au început să curgă dinspre Biserica Ortodoxă Română şi în postările de pe Facebook.

Consilierul general ALDE, Tudor Tim Ionescu, a cerut oprirea campaniei care „nu ajută pe nimeni“, în timp ce Biserica Ortodoxă vorbeşte despre o „maltratare vizuală a iconografiei creştine“ şi de un „demers blasfemiator“, notează sursa citată.

„Se creează doar tensiune într-un moment în care societatea este deja tensionată. Prin urmare, fac apel atât la artista Wanda Hutira, cât mai ales la agenţia McCann, să oprească această campanie care nu ajută pe nimeni“, a scris consilierul pe pagina sa de Facebook.

Şi medicul estetician Adina Alberts a acuzat agenţia de publicitate McCann România de blasfemie

Reacţii negative şi în mediul online

Şi utilizatorii de Facebook au reacţionat, lăsând sute de comentarii negative pe pagina artistei. Unii dintre ei au acuzat-o pe artistă de „blasfemie“ şi au numit-o „satanistă“.

„Sunt medic si sunt indignată de acest afiş de lângă metroul Crângaşi, ce vrea sa sugereze acest desen, aureola in forma de coronavirus? o sa ne închinăm la «Co-vid»?? Nu avem nevoie de elogii, asta nu este un elogiu, este un mesaj macabru pentru subconştient. Dragi artişti, nu vă mai lăsaţi manipulaţi“, a scris o persoană care se prezintă drept medic. 

„Vai vouă sataniştilor, vai vouă tineri sclintiţi la minte, fără educaţie şi fără credinţă, vai vouă aleşii lui Antihrist“, a scris o altă persoană. 

„Te deranjează reacţia oamenilor, însă eşti conştientă şi tu că acestea sunt făcute intenţionat ca un atac şi cu alt subînţeles. Aşa că făcând şi public toate acestea ar trebui să îţi asumi şi ofensa oamenilor ... nu îmi permit să te te jignesc pentru că nu te cunosc, însă îmi permit să critic aceste imagini din moment ce le oferi şi publicului şi nu le păstrezi pt ţine. Probabil într-o zi vei realiza şi tu că nu fac cinste nimănui aceste ilustrate şi e ca şi cum aş lua eu o poză a mamei tale şi aş batjocuri-o în ultimul hal, iar la sfârşit aş numi-o artă. Şi ne-am contrazice la nesfârşit, căci eu aş vedea-o artă, iar tu ofensă asupra persoanei iubite. Acelaşi lucru l-ai făcut şi tu conştient şi cu subînţeles faţă de creştinism“, a comentat o altă persoană.

„Această femeie are o minte bolnavă“, a scris o altă persoană.

Pe de altă parte, au existat alte sute de comentarii care au venit în apărarea artistei. „Excelente lucrările, lasă habotnicii să se inflameze linistiţi, că au tot timpul din lume în izolare“, a fost unul dintre ele. 

Şi scriitorul şi omul de radio Iulian Tănase i-a luat apărarea artistei. 

„S-au supărat creştinii că o artistă, Wanda Hutira, şi-a permis să facă nişte lucrări în care medicii apar în chip de sfinţi. E o campanie lansată de agenţia McCann Romania prin care se aduce un omagiu activităţii medicilor, şi pe bună dreptate. Pe pagina autoarei, hate-ul curge în valuri, cu spume la gură. O grămadă de analfabeţi funcţional au devenit, brusc, critici de artă. Urît spectacol! De Covid mai scapi cu un vaccin, de prostie, niciodată. Inevitabil, BOR nu doar că a strîmbat din naos, dar a mai şi sărit de cer în sus, catalogînd lucrările ca fiind de prost gust. Oau, super, bine că ne-a zis! După ce ne-a făcut educaţie sexuală pe platforma BORnhub, ne face acum şi educaţie plastică pe Hieronymus-BossHUB.

Problema însă este veche şi va fi, pe viitor, încă şi mai veche (sic!). Au păţit-o unii încă şi mai mari decît Wanda Hutira, cum ar fi, de exemplu, Saramago. După ce a publicat, în 1991, «Evanghelia după Iisus Christos», Saramago şi-a luat hate grav de tot nu doar de la Biserica Catolică, ci chiar de la guvernul ţării sale, aşa că, un an mai tîrziu, s-a autoexilat în Lanzarote, unde a trăit pînă la sfîrşitul vieţii. Biserica Catolică s-a mai inflamat o dată cînd, ce să vezi, Saramago a primit în 1998 Premiul Nobel pentru Literatură.

Am citit evangheliile din Noul Testament, nici o problemă, ştiu că Iisus nu a fost neapărat medic, însă a fost, printre altele, şi vindecător (e o listă lungă de vindecări, mai ales în «Il Vangelo secondo Matteo», pentru fanii lui Pasolini), însă evanghelia mea preferată (sau preferARTĂ) rămîne cea a lui Saramago, unde Iisus este absolut minunat, un umanist avant la lettre, din care Biserica Catolică nu a înţeles nimic, căci, exact ca şi acum, dogma întunecă mintea, măcar de-ar lumina sufletul, dar mă tem că nu e cazul“, a transmis Iulian Tănase. 

Reacţia artistei Wanda Hutira

Contactată de Libertatea, Wanda a explicat că a ales să-i înfăţişeze pe medici ca sfinţi pentru că personalul medical, la fel ca personaje care de-a lungul istoriei au fost beatificate, dă dovadă de altruism. În viziunea Wandei, medicii, purtând măşti şi instrumente medicale, au fost transpuşi în reprezentări sacre din mai multe religii: creştinism, hinduism, budism.

„Majoritatea personajelor binefăcătoare din religii au avut curaj şi şi-au pus siguranţa deoparte în momente foarte grele pentru societate şi au avut grijă de alţii. Asta fac şi medicii. Pe lângă faptul că e un gest altruist şi se pun în pericol, găsesc în fiecare zi puterea să se trezească, să-i ajute pe acei oameni. E genul de substanţă pe care o găseşti la personajele declarate sfinţi de-a lungul istoriei“, a explicat artista. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite