TV / Media

articolul anterior articolul urmator

Organizatorii Eurovision au amendat Islanda pentru gestul politic făcut în finala concursului

0
23 Sep 2019 14:43:16
Autor: Alexandra Constanda
Trupa Hatari FOTO Guliver/Getty Images
Trupa Hatari FOTO Guliver/Getty Images

Uniunea Europeană de Radio-Televiziune (EBU) a amendat Islanda pentru faptul că trupa Hatari a afişat eşarfe în culorile palestiniene în timpul finalei Eurovision 2019 care s-a desfăşurat în Israel.

Organizatorii Eurovision Song Contest, EBU, au decis într-un final să amendeze Islanda pentru că reprezentanţii ţării au încălcat regulamentul concursului care interzice în mod clar gesturile politice, potrivit Euronews
 
În finala Eurovision 2019, care s-a desfăşurat în luna mai la Tel Aviv, membrii trupei islandeze Hatari, cunoscuţi ca fiind împotriva ocupaţiei israeliene a teritoriilor palestiniene, au desfăşurat în faţa camerelor de filmat o eşarfă în culorile steagului palestinian. 
 
EBU nu a dezvăluit care este cuantumul amenzii, însă a precizat că sancţiunea a fost menţinută după un apel venit din partea televiziunii publice din Islanda. 
 
 
Şi cântăreaţa Madonna, care a fost invitatul special al ediţiei din acest an, a stârnit controverse după o serie de declaraţii politice mai mult sau mai puţin voalate făcute în timpul momentului său. 
 
În coregrafia pentru piesa „Future“, cântăreaţa a inclus o trimitere directă la conflictul israeliano-palestinian. Dansatorii au purtat măşti de gaze, iar doi dintre ei, care s-au ţinut de mână, au avut pe spate câte un steag - unul israelian şi unul palestinian. Mai mult, au fost rostite fraze sugestive precum „Vă cunoaştem crimele“, „Nu toată lumea vine în viitor/ Nu toată lumea învaţă din trecut“, „Ei sunt atât de naivi, ei cred că noi nu suntem conştienţi de crimele lor. Noi ştim, dar nu suntem deocamdată pregătiţi să acţionăm“, iar prestaţia s-a încheiat cu mesajul „Treziţi-vă!“, şoptit de Madonna, dar şi afişat pe un ecran imens. 
 
Vedeta a fost criticată inclusiv de ministrul israelian al Culturii, iar reprezentanţii EBU nu s-au arătat prea încântaţi şi s-au delimitat imediat de moment, anunţând că acesta nu a fost inclus în repetiţiile pentru care şi-au dat acordul. 
 
Următoarea ediţie Eurovision va avea loc în mai 2020 în Olanda, după ce Duncan Laurence a câştigat ediţia din 2019 cu balada „Arcade“.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii