Perle de jurnalişti: Realitatea TV şi B1 TV, cele mai multe greşeli de limbă română, în luna martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Posturile de televiziune Realitatea TV şi B1 TV au înregistrat cele mai multe greşeli de limbă română în luna martie - 22, respectiv, 18 -, potrivit raportului de monitorizare efectuat de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti“.

La postul de televiziune Antena 3 au fost înregistrate 17 greşeli, la Naţional TV, 16, la Antena 1 şi Digi24, câte 15, iar la Prima TV, 14 greşeli.

Ultimele în clasamentul celor mai multe greşeli făcute la posturi de televiziune şi radio sunt Europa FM şi Radio România Actualităţi, cu câte trei erori, TVR 2 şi Kanal D, cu câte şapte, TVR 1, cu opt, iar România TV a avut nouă erori. 

Care au fost greşelile cele mai frecvente 

Între greşelile înregistrate la posturile de radio şi televiziune se numără folosirea expresiei „ca şi“, extinderea prepoziţiei „pe“, ca în expresia „a fost internată pe secţia de chirurgie“, în loc de forma corectă, „a fost internată în secţia de chirurgie“, sau „votul final pe lege“, în loc de „votul final pentru lege“, arată News.ro.

Alte erori au fost folosirea expresiei „faptul că“ în loc de „că“, dar şi exprimări pleonastice, precum: „ce făceau înaintaşii lor în trecut“ (România TV, 13 martie), „deocamdată, pentru moment, la revedere“ (Prima TV, 18 martie) şi „cel puţin jumate de zodiac este afectat, dar numai în proporţie de 50%“ (România TV, 13 martie).

De asemenea, au fost înregistrate situaţii de inadvertenţă contextuală fie ca urmare a necunoaşterii sensului cuvintelor, fie din dorinţa de exprimare elegantă, ca în cazurile: „Ar avea de suferit… datorită rigidităţii“, în loc de „ar avea de suferit… din cauza rigidităţii“ (România TV, 20 martie), şi „Deschidem săptămâna cu discuţii care merg şi în Parlamentul României, merg şi pe stradă“, în locul formei corecte - „Deschidem săptămâna cu discuţii care se poartă şi în Parlamentul României, se poartă şi pe stradă“ (Realitatea TV, 14 martie).

Cu toate acestea, coordonatorul monitorizărilor, Rodica Zafiu, a declarat, joi, la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), că, totuşi, în noul raport se constată o scădere a numărului de greşeli de limbă română, faţă de cele constatate în ultimele rapoarte, din anul 2012.

Greşelile, în scădere 

„Cred că după această pauză am reuşit să vedem nişte efecte pe termen lung. E reală o îmbunătăţire a situaţiei. Am notat o scădere a foarte supărătoarelor erori de ortografie şi de punctuaţie, care erau, la un moment dat, destul de frecvente, o tendinţă de a folosi tot mai mult semnele diacritice. Deci e o îmbunătăţire pe care am pune-o pe seama unei presiuni publice, pentru că, chiar dacă nu au mai avut loc monitorizare în această perioadă, jurnaliştii sunt conştienţi că publicul e atent şi la chestiunile de corectitudine a limbii şi că e o scădere a valorii unui post neglijenţa de exprimare“, a spus Rodica Zafiu. 

„Zece reporteri care vor vorbi impecabil nu vor schimba lucrurile, din păcate“ 

Radu Bogdan Herjeu a spus că este o pură întâmplare că au fost înregistrate mai puţine greşeli. „Cei care fac aceste greşeli se adresează unor oameni pentru care aceste greşeli nu contează. Foarte mulţi dintre telespectatori nici nu observă aceste lucruri. (…) Sigur, or fi oameni, probabil, de cultură, care tânjesc după o limbă română mai curată la televizor. Nu cred că va avea efecte pe termen lung sau scurt (proiectul de monitorizare, n.r.), pentru că problema este la nivelul întregii societăţi. (…) Zece reporteri care vor vorbi impecabil nu vor schimba lucrurile, din păcate“, a spus Herjeu.

La rândul lui, Valentin-Alexandru Jucan a propus ca CNA să trimită rapoartele de monitorizare tuturor posturilor de televiziune, astfel încât jurnaliştii să le citească şi să îşi corecteze greşelile.

În luna martie 2016, echipa alcătuită din Blanca Croitor, Andreea Dinică, Ionuţ Geană, Dana Manea şi coordonată de Rodica Zafiu a monitorizat 12 posturi de televiziune - TVR1, TVR 2, Antena 1, Pro TV, Kanal D, Prima TV, Naţional TV, Antena 3, România TV, B1 TV, Realitatea TV şi Digi 24 - şi două posturi de radio - Radio România Actualităţi şi Europa FM. Criteriile de selecţie au fost: audienţa, acoperirea naţională, ponderea emisiunilor informative şi de dezbatere şi asumarea unui rol cultural şi educativ.

Echipa a efectuat 300 de ore de monitorizare, urmărind în primul rând transmisiunile de la orele de vârf, în special emisiunile de ştiri şi dezbateri. Au fost monitorizate sub aspect lingvistic, la fel ca în etapele precedente, doar intervenţiile verbale şi mesajele scrise pentru care îşi asumă responsabilitatea redactorii şi colaboratorii posturilor respective. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite