TV / Media

articolul anterior articolul urmator

Reacţie dură din CNA după ce Dragnea a apărut iar la „Viaţa satului“: „TVR a redevenit ceea ce era în '90, când slujea interesele FSN“

22
19 May 2019 15:09:20
Autor: Alexandra Constanda
Liviu Dragnea, la „Viaţa satului“ de la TVR FOTO Facebook Liviu Dragnea
Liviu Dragnea, la „Viaţa satului“ de la TVR FOTO Facebook Liviu Dragnea

Dorina Rusu, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), critică dur Televiziunea Română şi consideră că a doua apariţie a liderului PSD Liviu Dragnea în emisiunea „Viaţa satului“, în plină campane electoral, este „cea mai gravă sfidarea a legii“.

După ce a încasat critici dure şi acuzaţii că face propagandă electorală avându-i invitaţi pe Liviu Dragnea şi pe ministrul Agriculturii la „Viaţa satului“, iată că TVR nu se lasă şi la doar o săptămână a difuzat o nouă ediţie a emisiunii tot cu şeful PSD în prim-plan. La fel ca data trecută, emisiunea nu a fost marcată aşa cum prevede legislaţia audiovizuală.
 
Una dintre primele reacţii din CNA, singura instituţie care poate sancţiona acest derapaj, a venit de la Dorina Rusu, care acuză TVR că încalcă în mod deliberat legea, arătând „slugărnicie faşp de şeful partidului aflat la putere“.
 
„Apariţia preşedintelui PSD Liviu Dragnea, pentru a doua oară în aceasta campanie electorală, la emisiunea «Viaţa satului» de la TVR este cea mai gravă sfidare a legii din partea televiziunii publice. După ce în «Viaţa satului» de duminica trecută, prin prezenţa în emisiune a lui Liviu Dragnea şi a lui Petre Daea, TVR a făcut campanie electorală pentru Partidul Social Democrat fără să marcheze emisiunea ca atare şi fără a asigura echidistanta şi pluralismul de opinii, încâlcand deliberat legislaţia electorală, acum revine cu aceeaşi încălcare, arătând că pentru conducerea TVR nu contează legea, ci slugărcinia faţă de şeful partidului de la putere“, a transmis Dorina Rusus. 
 
Membra CNA este de părere că atât realizatorii emisiunii, cât şi conducerea postului public „iau legea în bătaie de joc“ când îl invită pe Liviu Dragnea pentru a-şi face campanie electorală într-una din  emisiunile cu cea mai mare audienţă ale postului. „TVR face jocuri politice care o îndepărteaza total de misiunea sa de a servi interesul public şi o transformă în instrumentul PSD. Nu este prima dată cand emsiunea «Viaţa satului» este folosită în campania electorală, dar de aceasta dată sfidarea legii depăşeşte orice limită. TVR a redevenit ceea ce era în 1990, când slujea interesele FSN“, arată Dorina Rusu. 
 
Ea a anunţat că a făcut şi săptămâna trecută o autosesizare, iar acum va cere discutarea cu prioritate a cazului. 
 
Articolele încălcate de TVR din Decizia 308 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare:
 
Art. 11 - Emisiunile de promovare electorală vor fi identificate ca atare, în cazul posturilor de radio, şi, respectiv, semnalate prin marcajul „promovare electoral“, afişat în mod vizibil pe toată durata difuzării, în cazul posturilor de televiziune. 

Art. 12 - (1) În perioada campaniei electorale, candidaţii şi reprezentanţii competitorilor electorali nu pot fi producători, realizatori sau moderatori ai emisiunilor realizate de radiodifuzorii publici şi privaţi. (2) Candidaţii care deţin funcţii publice pot avea intervenţii în direct sau înregistrate şi în alte emisiuni decât cele prevăzute la art. 7, strict în probleme legate de exercitarea funcţiei lor; în aceste situaţii radiodifuzorii au obligaţia să ia măsuri pentru asigurarea echidistanţei şi a pluralismului de opinii.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

otto willy
19.05.2019, 17:13:41

Dorina Rosu, vezi ca te schimba Ciumatul Chef... El stie de toate si e cel mai bun! La furat!

+2 (4 voturi)
ando22
19.05.2019, 17:44:49

Ce face PSD cu TVR a mai facut in istorie doar PCR. Livache pentru noi este Ceausescu Doi. Urale prelungite, tovarasi!

+5 (7 voturi)
gyll
19.05.2019, 17:54:21

Ura, ura, ura..... ura și disprețul puscariasului șef de partid față de legile țării și obidienta conducerii TVR sunt etalate din plin Intebare :prostimea pricepe?

+2 (4 voturi)
m lupascu
19.05.2019, 17:26:19

- evere, popoeve, coiculescutev

-2 (2 voturi)
Popa Razvan
19.05.2019, 18:00:18

Dupa cate cunostine am eu, daca TVR a incalcat legea IN TIMP CE E FINANTATA DIN BANII MEI atunci ma pot constitui in parte civila, impreuna cu alti doritori, si sa dam impreuna in judecata TVR, departamentul in cadrul careia se realizeaza emisiunea, moderatorul emisiuni respectiv PSD care, ca si organizatie cu statut reglementat de lege, adica subiect de drept, avea obligatia sa cunoasca legea si sa o respecte. Faptul ca au facut acest lucru a doua oara demonstreaza caracterul repetat al faptei si ca a fost comis in ciuda semnalelor de alarma trase de societatea civila in ultima saptamana. Pe cuvantul meu, oameni buni, daca asta nu este un caz concret in care PSD-ul poati fi efectiv belit cu legea in mana! Mai mult, in cererea prezentata judecatorilor, putem cere ca plata amenzilor sa fie realizata din fondurile banesti atrase de partid de la membrii sai si nu din subventia acordata de stat pentru ca eu, platitor de taxe si impozite, sa nu cer sa fiu despagubit prin alti bani provenind tot din buzunarul meu. In plus, putem cere tragerea la raspundere a persoanelor fizice, Daea si Dragnea, in solidar cu partidul lor nenorocit si atunci si ei sunt obligati sa plateasca de ii ia dracul! TREBUIE PUSA O LIMITA INTRE CE INSEAMNA RESPONSABILITATEA SI IRESPONSABILITATEA POLITICIENILOR SI A PARTIDELOR IAR ACEASTA SA FIE FACUTA PRIN DECIZIE JUDECATOREASCA SI CONDAMNARI pentru ca lucrurile sa revina la normal in Romania!

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (22)