Realitatea TV a împlinit 15 ani: istoria primei televiziuni de ştiri din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realitatea TV a împlinit 15 ani de la înfiinţare, moment prielnic pentru rememorarea principalelor puncte care au marcat istoria primei televiziuni de ştiri din România.

„Craw-ul“ în România 

Realitatea TV este prima televiziune de ştiri din România, înfiinţată la începutul anilor 2000. A apărut ca post generalist condus de Silviu Prigoană, reprofilându-se în scurt timp pe transmisia 24 de ore din 24 a programelor informative şi aducând „craw-ul“ ca noutate, care rula pe partea de sus a ecranului televizorului, unde erau afişate cele mai recente informaţii. Filozofia postului este că evenimentul guvernează programul, astfel încât în orice moment desfăşurătorul de emisie poate fi dinamizat cu informaţii de ultimă oră. Grila de programe a Realităţii TV cuprinde în special jurnale de ştiri (din oră în oră), dar şi emisiuni de analiză politică, socială, culturală şi ştiinţifică. Din 2002 are aceeaşi emblemă: un glob înconjurat de două „panglici“ văzute din perspectivă, imitând aspectul unui atom. 

Istoria Realităţii

De-a lungul timpului a avut numeroase campanii de strângere de fonduri, cum ar fi cea pentru victimele dezastrului care a lovit coasta de Sud Est a Asiei, în 2005, sau pentru ajutarea victimelor inundaţiilor devastatoare din vestul României. În august 2005, potrivit unui studiu publicat de „Capital“, având la bază interviuri cu lideri de opinie din ţara noastră, Realitatea TV este prezentată drept cea mai credibilă staţie TV din România.

Pe 4 august 2008 Realitatea TV şi UNICEF încep campania România prinde rădăcini, cu sloganul „Copiii sădesc viitorul.”, campanie de strângere de fonduri pentru ajutorarea sinistraţilor în urma inundaţiilor din iulie 2008. Campania debutează cu un teledon transmis în direct de Realitatea TV şi de Realitatea FM, prezentat de Andreea Marin şi Mihai Tatulici şi la care participă - pe lângă echipa Realitatea TV - renumite personalităţi româneşti ca sportivele Andreea Răducan şi Gabriela Szabo, regizorul Sergiu Nicolaescu, artiştii Johnny Răducanu, Nicola, Tudor Chirilă dar şi preşedintele Traian Băsescu şi la acea vreme premierul Călin Popescu Tăriceanu. Odată cu acest teledon, Realitatea TV lansează şi o acţiune de plantare a un milion de arbuşti, arbuşti donaţi de Romsilva.

Pe 25 octombrie 2010, managementul Realitatea Media a fost preluat de Sebastian Ghiţă. Pe 30 aprilie 2011, omul de afaceri Elan Schwartzenberg a preluat 92% din acţiunile postului de televiziune. Pe 23 octombrie 2011, postul de televiziune Realitatea TV, sub conducerea lui Elan Schwartzenberg, şi-a mutat studiourile pe Şoseaua Bucureşti - Ploieşti. O parte din personalul acestui post de televiziune a hotărât să rămână în studiorile de la Casa Presei Libere, alături de fostul manager, Sebastian Ghiţă, pentru a întemeia un noul post de televiziune România TV (iniţial denumit „RTV“). Din martie 2013, televiziunea este patronată de Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru. 

Guşă a mulţumit celor care au construit Realitatea TV 

De altfel, Cozmin Guşă a avut o intervenţie telefonică la postul de televiziune pentru a marca momentul aniversar, scrie site-ul postului de ştiri. „E un moment într-adevăr impresionant, nu doar pentru noi cei de la Realitatea, ci şi pentru telespectatorii noştri de-a lungul celor 15 ani. Ei merită mulţumiri pentru fidelitate, mulţumiri pentru atenţie, mulţumiri pentru faptul că au ales o televiziune care, chiar dacă nu a fost tot timpul echidistantă, a fost tot timpul independentă. Ceea ce e mare lucru. În momentul acesta, mulţumesc şi colegilor actuali şi foştilor colegi. Sunt foarte mulţi, cred că mai mult de o mie de oameni. Meseriaşi din mass-media s-au perindat de-a lungul celor 15 ani pe la Realitatea TV“, declarat Guşă.

Totodată, Cozmin Guşă a mulţumit celor care în aceşti ani au investit în Realitatea TV. „Ce este interesant este o poveste pe scurt a Realităţii pe care nu am mai spus-o niciodată. În urmă cu mai mult de 15 ani, venea la mine în birou un domn curajos, alături de un prieten comun, care, ţinând cont de experienţa mea din mass-media şi de experienţa americană, mă întreba dacă ar fi viabil un proiect de televiziune de ştiri în România. Lucru surprinzător, dar îmbucurător, mai ales că nu exista aşa ceva în acel moment. Cu entuziasm, i-am răspuns că ar fi extraordinar, dar că îl va costa mult la început, însă se va bucura de sprijinul meu şi al altora care apreciază aşa ceva. Omul se numea Silviu Prigoană care este acţionarul fondator al Realităţii TV, care merită recunoaştere şi mulţumiri. Sigur, după Silviu Prigoană, la fel, recunoaştere şi mulţumiri merită şi Sorin Ovidiu Vîntu, care a avut o epocă lungă ca acţionar al Realităţii, merită şi Elan Schwartzenberg, care a avut o epocă mai scurtă şi, sigur, merităm şi noi, eu şi partenerul meu, Maricel Păcuraru, care de vreo 4-5 ani de zile încercăm să avem grijă de această instituţie media. Sunt câteva nume la nivelul oamenilor importanţi din mass-media care merită menţionate, oameni care au condus editorial Realitatea TV. De la Ion Cristoiu, în primele momente, apoi Dan Andronic care a urmat după Ion Cristoiu şi în acea vreme şi-a început emisiunea şi Robert Turcescu. Apoi Sergiu Toader care astăzi este undeva prin Noua Zeelandă, dar care a fost o vreme îndelungată directorul editorial al Realităţii, care a şi coordonat proiectul din Moldova, puiul Realităţii de la Chişinău, Publika TV. Şi până astăzi, când director este Edi Pastia. Toţi aceşti oameni şi mulţi alţii merită felicitaţi, oameni importanţi din mass-media care sunt astăzi la alte trusturi“, a zis el. 

Nu demult, postul de ştiri a stârnit râsete prin gafa unora dintre angajaţi. 

„Nu te mai încreţi aşa!” Gafă amuzantă petrecută într-un live la Realitatea TV

Mai mult, în timpul alegerilor locale din 2016, una dintre prezentatoarele postului, Denise Rifai, a atras atenţia prin întrebările adresate candidaţilor, care au fost ironizate şi atent analizate. Mai multe, aici

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite