TV / Media

articolul anterior articolul urmator

România TV, somată de CNA pentru rasism: „Termenul de «ţigănie» este foarte dur, dar este asumat de noi toţi“

10
3 Jun 2020 16:51:40
Autor: Adelina Mărăcine
FOTO Pagina de Media
FOTO Pagina de Media

România TV a fost sancţionată pentru câteva burtiere rasiste, date pe post la începutul lunii mai. Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a votat, cu unanimitate de voturi, o somaţie publică pentru două emisiuni de la RTV.

Sancţiunea CNA s-a îndreptat, în principal, asupra unui singur aspect: cuvântul „ţigănie“, folosit pe burtieră. 
 
Printre titlurile RTV s-au numărat: „Luis Lazarus transmite din mijlocul ţigăniei“, „Armata a intrat în cartierul grupărilor ţigăneşti violente“ şi „Jurnalistul care a anchetat clanurile transmite din ţigănie“.
 
În vizor au fost luate emisiunile „Newsline“ şi „România te vede“, ambele de la începutul lunii mai, potrivit Pagina de Media. 
 

Cum se apără postul TV: 

 
Principalul reproş adus de CNA staţiei de ştiri a fost legat de termenul „ţigănie“, folosit pe burtiere. 

Reprezentantul postului a venit cu o explicaţie: „Termenul de „ţigănie“ este foarte dur, dar este asumat de noi toţi. Noi vorbim în limbaj cotidian despre «ţigănie». Dacă se consideră un termen jignitor, ne cerem scuze. Nu am avut în intenţie să jignim comunitatea romă”, a spus Roxana Niculescu în şedinţa CNA. 
 
Radu Herjeu, cel care a şi propus somaţia, a fost una dintre cele mai dure poziţii pe acest subiect:
 
„Televiziunea are nişte standarde, pe care nu le avem toţi. Nu e un argument să folosim un temren precum „ţigănie”, ca într-un birt. Televiziunea nu trebuie să întărească nişte stereotipuri la adresa anumitor comunităţi. «Ţigănie» are cu totul altă conotaţie şi a fost pus acolo special pentru această conotaţie. Nu a fost întâmplător. Dacă pe mine m-a deranjat termenul «ţigănie», îmi imaginez pe ei”, a subliniat el. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

eu doar constat
3.06.2020, 17:18:24

La un articol al dlui Duminica pe tema etimologiei cuvantului "tigan" si derivatelor acestuia, am aratat ca nu vad de ce-i trebuie cuiva sa-i fie rusine ca e tigan, daca se dovedeste ca este "OM". Dar, nu e nicio problema sa ii numim pe tigani romi, dar nu voi fi niciodata de acord ca termenul de "tiganie" sa fie inlocuit cu "romanie". Ori, tocmai spre aceasta impinge aceasta decizie idioata a CNA. Recunoasterea oficiala a faptului ca in realitate romanii sunt tigani. Cunosc foarte multi oameni de toate profesiile de etnie tiganeasca, care nu se rusineaza ca sunt ce sunt si au si de ce. Sunt oameni mai oameni decat multi romani pur sange. Doar un tigan infractor nu vrea sa fie numit tigan, incercand sa se piarda in massa majoritara, printre alti infractori netigani. Oare cine din CNA este in realitate tigan, pentru ca romanilor nu le face niciun serviciu si tiganilor si mai putin. Dar, poate ar trebui sa interzicem tot ce cuprinde cuvantul "tigan", de exemplu "La tiganci" a lui Eliade, sau chiar "Tiganiada" lui Ion Budai Deleanu. Iar formatii de muzica, gen "Gipsy Kings" sa fie interzise in Romania.

+5 (5 voturi)
un motan intransigent
3.06.2020, 17:38:25

Presiunea tiganilor ca Romania sa devina RRomania incepe sa-si faca efectul. Pana la urma e vorba de o cucerire de teritoriu bazata pe o inselatorie de toti acceptata mai mult sau mai putin tacit. Unde vom ajunge? Se va ajunge la un moment dat la o lupta de recucerire a etnonimului original? Cum? Cu ce mijloace? Cu ce jerfe? Din partea cui? Ce politicieni vor respunde pentru noua realitate? Cum vor raspunde? Neamul romanesc cum va reactiona? N-ar fi cazul sa evitam ambiguitatile in speranta evitarii unor viitoare situatii delicate?

+4 (4 voturi)
George Petru Manea
3.06.2020, 17:48:14

Romanii hotarasc cum sa denumeasca in limba lor un popor sau altul, o etnie sau alta . Noi romanii le zicem de aproape o mie de ani - ei insisi isi zic asa cu exceptia unor fandositi - tigani si pentru asta nimeni nu a intrebat-o asupra chestiunii pe tanti Renate . Si nici nu va fi intrebata, fiindca romanii vor continua sa priveasca problema in felul lor, iar denumirea de tigan nu este un termen peiorativ decit in mintrea unor oarecari ofuscati . Strecoara tintarul si inghit camila . Numele acestei etnii deosebite de cea romana - si nu inamice - este de tigani . E urmare a unei convietuiri - cu bune si rele - care dainuie de sute de ani . Faptul ca exista atitia filosofi care se incurca si ii incurca si pe altii - pe niste arginti, nu degeaba - , jurnalisti neomarxisti si fiinte ofuscatre de prin diverse organizatii nu schimba cu nimic realitatea lasarii in paragina si neajutorare a acestei etnii . Ca sa rezolvi problema acestei entitati oprimate de ea insasi si de parazitii ei, peste care se adauga prejudecatile si indiferenta romanilor, trebuie sa fii hotarit si eficient si nu marxist sau utopic . Cancerul nu se vindeca cu crema de galbenele si prostia nu se trateaza cu laude si manusi de cauciuc, chiar daca pentru majoritatea politicienilor national-socialisti e contagioasa . Iata esecul acestei vechi abordari in SUA , iata prelungirea perversitatii politicului si ineficienta societatii intr-o societate occidentala . Darmite intr-una balcanica, parazitara si cruda, in care fiintele neajutorate - de orice natie - isi gasesc in maxima siguranta, capusele si profitorii .

+1 (1 vot)
dracon
3.06.2020, 18:17:38

Pai atunci CNA-ul ,aceasta institutie nazista (si institutiile naziste si comuniste ingradeau drepturile omului ) care interzice dreptul omului la libertatea de exprimare ,la dreptul omului la libera opinie ,la libertatile universale a drepturilor omului sa interzica si celorlalte state europene sa foloseasca expresii ca gitan ,tigoinen , si altele de felul acesta !

+5 (5 voturi)
sica
3.06.2020, 20:58:14

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (10)