TV / Media

articolul anterior articolul urmator

Televizorul, frate cu românul

94
27 Jun 2013 18:54:59
Petre Barbu

Sunt gata să scriu: câte ore pe zi s-au uitat la televizor românii de peste 18 ani, din mediul urban. Dar nu-mi vine să cred ce vreau să scriu! Cifra se referă la anul 2012 şi este înscrisă în studiul „Media Fact Book 2013”, realizat de agenţia de media Initiative.

N-are rost să-l prezint pe larg, că să demostrez că este o lucrare credibilă. Şi nici nu e locul să spun cine este Initiative, nu, nu-i de la UE, FMI, SRI, nici de la CIA sau Mossad! Cifra contează!

Scriu şi tot nu-mi vine să cred ce scriu: consumul mediu de televiziune pe zi a fost de... 6,4 ore! (Am verificat cifra cu editorii studiului, este corectă, 6,4 ore!) Enorm!

Asta înseamnă că televizoarele şi plasmele românilor au duduit mai bine de un sfert din fiecare zi a anului trecut. Orăşenii au fost lipiţi de micile ecrane, gură cască, abulici, hipnotizaţi, spălaţi pe creiere.

Caut să trec în revistă ce (dracu’!) s-a putut vedea în 6,4 ore de programe TV: filme (de cafteală), telenovele, divertisment, talk-show (alegeri parlamentare), ştiri, sport (Campionatul European de Fotbal şi Jocurile Olimpice) şi iarăşi filme, divertisment, talk-show... Asta nu mai este viaţă! Nici viaţă de om şi nici viaţă de câine! Îmi vine să scriu că e viaţă de... căcat! Îmi vine, dar nu scriu asta, doar gândesc, pentru că aşa este şi-n televiziunile noastre, una se spune în studio şi alta se gândeşte în acelaşi studio. Lecţia ipocriziei se învaţă la TV.

Studiul arată şi consumul TV din alte 13 ţări din regiune, printre care: Polonia (4,6 ore pe zi), Cehia (3,3 ore), Ungaria (5,1 ore), Slovenia (3,6 ore), Serbia (5,3 ore) şi Croaţia (4,5 ore). O singură ţară ne bate la îndeletnicirea holbatului la televizor: Muntenegru, cu 6,8 ore pe zi. Păcat, am fi fost lideri regionali dacă muntenegrenii ar fi găsit ceva mai bun de făcut cu vieţilor lor!

Cine câştigă de pe urma acestui consum de 6,4 ore pe zi în mediul urban din România? Toată lumea! Patronii televiziunilor pentru că au clienţi fideli. Politicienii pentru că ştiu sigur că au electoratul sub control, zi de zi. Clienţii publicitari care bagă banii în reclame, pentru că „lovesc” la sigur în populaţia care „pune botul” la orice tombolă şi promoţie. Vedetele de televiziune, pentru că ştiu că fac rating şi îşi iau leafa.

Televiziunea pare să fie o afacere mai înfloritoare decât un lanţ de farmacii sau o casă de pariuri sportive. Nu degeaba, recent, operatorul de telecomunicaţii Orange şi-a lansat platforma digitală cu 100 de canale TV. Are o pâine de mâncat în România. Pe de altă parte, în sondajele de audienţă TV sunt înscrise nu mai puţin de 60 de televiziuni care râvnesc la „tortul publicităţii”. Fabrici şi uzine s-au închis în România, dar televiziunile rezistă pe front, finanţate de partide şi de moguli sau practicând şantajul sub paravanul unor „campanii de presă”.

Şi telespectatorii români câştigă! Nişte buletine meteo, de unde află dacă va ploua sau va fi arşiţă. Dă, Doamne, să plouă, să trecem vara fără secetă!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

94 Comentarii

Alexa Alexandru
27.06.2013, 19:47:20

Petre, cam gresit cum pui tu concluzia. Tv-ul in multe case e deschis fara ca nimeni sa-l urmareasca. E ca un radio, ca un zgomot de fond. Apoi, vreau sa fac o diferenta intre ceea ce priveste romanul la tv si ceea ce priveste vest-europeanul la tv. Laz noi, bardac comunist. La ei, documentare, divertisment, filme, reportaje. Toate de inalta clasa si pline de profesionalism. Crezi ca in alta parte exista idioti ca Mircea Badea sau alti ( alte ) mitocani? Occidentalul nu are timp destul sa urmareasca toate programele, dar face selectie, si isi inregistreaza programele favorite, pe care le vizioneaza ulterior. Sunt interesati de documentare si reportaje, in general.

+1 (7 voturi)
. Fools Enemy
27.06.2013, 19:51:46

Asta-i cam a la Eba, cu verificarea cifrei 6,4. Pacat!

+3 (3 voturi)
Delfina
27.06.2013, 19:57:06

Nivel de trai scăzut , posibilităţi de a avea "hobby-uri" puţine ... singura distracţie :televizorul. Plăteşte un absolvent de universitate care îţi ia un job cu 800 de lei pe lună şi vezi dacă îşi poate permite să meargă fie şi singur,necum să-şi mai invite şi iubita la teatru (22-40 lei biletul)... Dar mai trebuie să ai şi ceva "ţinută",nu ? Dar dacă ai 2 copii şi vrei să mergi cu familia !Vrei să citeşti ? O carte 20-50 lei bucata.A-ţi forma o bibliotecă încă din tinereţe azi e un lux.Concerte serioase,CD-uri licenţiate ...vise. Televizor şi net.Şi gata cultura. Apoi mai sunt gospodinele :gătesc,calcă... e plictiseală : să meargă televizorul . Mai sunt şi gospodarii: meci,talk-show despre meci,ştiri,film...

+13 (13 voturi)
Vanatorul/d.c.
27.06.2013, 21:12:43

Ar fi interesant de stiut si cate ore pe zi muncesc romanii..! Adicatelea, nu ma refer la programul de lucru ci chiar la orele lucrate efectiv..

+2 (6 voturi)
Delfina
27.06.2013, 21:43:09

@forum.Dacă cineva nu m-ar eticheta ca şi "mazetă antenistă" i-aş spune că în specialitatea mea te duci la serviciu dimineaţa şi pleci când termini pentru că totul este "prioritar" şi "urgent". Asta poate însemna şi 8 ore dar de regulă înseamnă de la 9 până la 12 ore.Ore suplimentare ? Jamais,nu sunt fonduri.Recuperare ? Da,dar vin alte "urgenţe" şi nu are cine să-ţi preia atribuţiile că toată lumea e aglomerată,ocupată şi inflamată...Aşa că,uită şi şefii şi uiţi şi tu cu gândul că ţi se va ridica statuie ... E foarte mult şi urgent ? Începi azi dimineaţă şi termini mâine dimineaţă la 6.Te duci akas ,te speli,te schimbi,bei o cafea şi te întorci pentru următoarea "rundă de urgenţe".La finele celei de a doua runde, la ora 16,00 nu mai ştii nici cum te cheamă şi nu vezi decât 100 km de paturi.Nu echilibru între viaţa profesională şi cea personală,nu satisfacţii morale sau pecuniare care să merite efortul.40% dintre colegi la un control de rutină efectuat de medicina muncii aveau trigliceridele mărite.Chiar şi oameni de 25 de ani.Singurele motivaţii reale sunt respectul de sine şi cultura de muncă serioasă deprinsă din familie.

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (94)

Modifică Setările