TV / Media

articolul anterior articolul urmator

TVR celebrează împlinirea a 250 de ani de la naşterea lui Ludwig van Beethoven prin programe speciale

1
15 Dec 2020 14:34:10
Autor: Lizeta Oprea
Marele compozitor Ludwig van Beethoven
Marele compozitor Ludwig van Beethoven

În 17 decembrie 2020, se împlinesc 250 de la naşterea marelui compozitor Ludwig van Beethoven, eveniment sărbătorit cu fast în întreaga lume de-a lungul întregului an, declarat Anul Beethoven.

Şi Televiziunea Română se alătură acestor manifestări aniversare şi aduce în 17, 19 şi 31 decembrie, trei evenimente internaţionale de cea mai înaltă ţinută. 

Astfel, pentru aniversarea din 17 decembrie, TVR 3 a obţinut drepturile exclusive de redifuzare, începând cu ora 20.00, a unui grandios concert special susţinut în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu ediţia 2017. Este vorba de concertul celor mai valoroşi tineri muzicieni ai României: Orchestra Română de Tineret, sub bagheta dirijorului armeano-venezuelean, Domingo Hindoyan. Este un regal muzical ce cuprinde Concertul nr.1 pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven, precum şi grandioasa sa Simfonie a IX-a. 

Două zile mai târziu, în 19 decembrie, TVR 2 intră de la ora 20.05 în clubul select al primelor posturi de televiziune care difuzează, în premieră internaţională, filmul Louis van Beethoven, cea mai mare producţie germană de film realizată în 2020, special pentru Anul Beethoven şi împlinirea a 250 de ani de la naşterea lui. Filmul a avut premiera online în octombrie, la Festivalul de Film de la Biberach, iar TVR 2 se numără printre cele foarte puţine televiziuni care îl difuzează în premieră, chiar şi înaintea televiziunilor producătoare din Germania şi Austria (şi care l-au programat de Crăciun). Filmul este o producţie-eveniment, cu un buget impresionant şi o distribuţie pe măsură. 

Anul Beethoven se încheie la Televiziunea Română, simbolic, în 31 decembrie - când, de la ora 12.00 la TVR1, este programat un alt eveniment internaţional dedicat compozitorului. Este vorba de „Concertul aniversar Beethoven 250”, organizat la Bonn, oraşul său natal, exact în 17 decembrie, ziua sa de naştere. Evenimentul desfăşurat în prezenţa preşedintelui german Frank-Walter Steinmeier este prezentat de violonistul Daniel Hope şi prilejuieşte întâlnirea iubitorilor muzicii clasice cu celebrul dirijor Daniel Barenboim şi renumita West-Eastern Divan Orchestra.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

kevin hoher
16.12.2020, 01:28:28

Cu ocazia asta a aflat si "duamna" Sosoaca cine a fo' Bietuvana!

Modifică Setările