TV / Media

articolul anterior articolul urmator

TVR va difuza seria „1989 - Decembrie roşu“: „Într-o manieră rece, crudă chiar, serialul va dezvălui realitatea istorică“

2
2 Dec 2019 13:10:26
Autor: Alexandra Constanda
Revoluţia din 1989 a schimbat destinul românilor
Revoluţia din 1989 a schimbat destinul românilor

Televiziunea Română va difuza seria documentară „1989 – Decembrie roşu“, care promite a fi „o cronologie obiectivă a Revoluţiei române“.

TVR 1 va difuza, începând din 2 decembrie, de la ora 23.00, seria de 15 episoade despre cel mai important eveniment trăit de societatea românească. 

„«1989 - Decembrie roşu» este o producţie realizată din necesitatea de a cunoaşte adevărul despre o epocă nu de mult apusă, despre un eveniment care a schimbat destinul tuturor românilor. Revoluţia română ne-a oferit şansa, în ultimii 30 de ani, să înţelegem şi să trăim libertatea. Serialul este important mai ales pentru tinerii care nu ştiu nimic din ceea ce a însemnat, cu adevărat, această poveste din decembrie ‘89, este important pentru toţi cei care nu înţeleg ce reprezintă Revoluţia română pentru istoria României şi pentru istoria personală a fiecăruia dintre noi. Dar spectatorul tânăr, ca şi cel care a uitat, trebuie să se raporteze la ceva. Şi nu numai vorbind de Baricada de la Intercontinental, ci şi de revoltele şi revoluţia de la Timişoara, Iaşi, Arad, Brăila, Buzău, Cluj, Constanţa, Cugir, Lugoj, Reşiţa, Sibiu, Bucureşti“, explică realizatorii producţiei, Cornel Mihalache şi Răzvan Butaru.

Rapoartele comisiilor de cercetare, sintezele parchetelor de-a lungul timpului, stenogramele în faţa comisiilor senatoriale, toate documentele de pe site-urile dedicate, multitudinea de interviuri personale din 1997 până astăzi, cărţile şi articolele de presă, catalogate, fişate şi inventariate au constituit o bază solidă pentru demararea proiectului „1989 - Decembrie roşu“. Sunt generaţii care nu au trăit şi nu au înţeles ce s-a petrecut atunci şi nici nu ar avea de unde să înţeleagă. S-au scris biblioteci de cărţi, există un Institut al Revoluţiei, există studii interesante, dar şi maculatură pe seama Revoluţiei Române.

„Considerăm o datorie morală, pentru cineva care a studiat şi a cercetat aceste evenimente, să ducă până la capăt această muncă, la 30 de ani de la momentul decembrie 1989. Într-o manieră rece, crudă chiar, serialul documentar va dezvălui realitatea istorică a unui eveniment care produce şi azi mistere şi semne de întrebare – un eveniment controversat chiar, de interes pentru public. Producţia se va constitui într-o radiografie a societăţii româneşti, moştenitoare a epocii Ceauşescu, un document cinstit şi adevărat despre un moment istoric a cărui cădere în derizoriu şi uitare pare că s-a pornit. Va fi un document istoric, un film de anvergură ce va aduna un material de arhivă binevenit, cu mărturii, interviuri etc.“, mai dezvăluie realizatorii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Radu Mircea
2.12.2019, 13:32:16

# Ramine de vazut cit de ''documentat'' este serialul si mai ales cit de obiectiv . Se stie ca in Televiziunea Romana si soarecii sunt PSD-isti .

Vasile Naftuli
2.12.2019, 13:37:18

Unii și-au luat libertatea de a avea (și aveau) foarte mulți bani, la unii li s-a dat libertatea de a fi săraci iar pe ansamblu statul român a pierdut enorm, chiar și libertatea.