TVR, în pericol să nu mai fie recepţionat de români din cauza netrecerii la emisia TV digitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

TVR şi alte posturi private de televiziune riscă să nu mai fie recepţionate de români după ce România nu s-a achitat de obligaţia din 2006, stabilită la Geneva, de a trece de la emisia TV analogică la cea digitală.

România şi alte 100 de ţări s-au obligat în urmă cu nouă ani să închidă emisia TV analogică terestră până în 17 iunie 2015, conform prevederilor stabilite la Conferinţa Regională pentru Radiocomunicaţii de la Geneva, din 2006, şi să facă tranziţia tehnologică la emisia digitală, care permite difuzarea mai multor canale TV la o calitate superioară în acelaşi spaţiu ocupat de un canal analogic, arată HotNews.ro.

România a rămas singura ţară care nu a făcut această tranziţie, astfel că transimia TV analogică riscă să creeze interferenţe prejudiciabile pentru emiţătoarele care funcţionează în ţările vecine. În aceste condiţii, peste un milion de români şi aproape 170 de televiziuni riscă să sibă de suferit dacă măsura nu este implementată la termenul prestabilit.

Un milion de români de la ţară nu vor mai recepţiona TVR

Zona rurală, acolo unde se recepţionează TVR şi câteva posturi TV private cu ajutorul unei antene de pe casă, fără abonament de cablu sau satelit, va fi cea mai afectată, numărul celor care folosesc această metodă de recepţionare fiind de peste un milion. Transmisia TV se face prin intermediul frecvenţelor radio, în sistem analogic, prin reţeaua Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii (SNR). Mai mult, aproape 170 de televiziuni sau licenţe care depind de difuzarea terestră, după cum a avertizat Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA), care reuneşte principalele societăţi de televiziune şi de radio din România.

Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) a demarat, anul trecut, procedurile pentru realizarea infrastructurii de televiziune digitală terestră, licitând cinci multiplexe digitale naţionale, dintre care patru multiplexe în bandă de frecvenţe UHF şi unul în banda de frecvenţe VHF, mai scrie sursa citată. Licitaţia, la care au participat SNR şi RCS RDS, a fost câştigată de SNR contra sumei de 1,020,002 de euro reprezentând taxe de licenţă.

SNR a demarat o licitaţie pentru implementarea a trei complexe naţionale în vederea trecerii la televiziune digitale terestră. Contractul a fost estimat la o valoare de 120 de milioane de euro, finanţarea urmând să se facă cu un credit furnizor, cu o perioadă de rambursare de zece ani (perioada de valabilitate a licenţei). Însă, SNR nu a primit oferte în acest sens.

„Desi aproximativ 90% dintre gospodării sunt abonate la operatorii de cablu şi nu vor fi influenţate de trecerea la emisia digital terestră, nu a fost gasită, până acum, o soluţie pentru restul gospodăriilor care nu vor avea acces la servicii de televiziune. Conform datelor oficiale, aproximativ 7% din gospodării (500.000 de români) sunt dependente de recepţia terestră a programelor de televiziune. Platitorilor de taxă TV trebuie să li se garanteze dreptul la programele televiziunii publice şi după trecerea la transmisia terestră digitală“, a declarat Stelian Tănase, preşedinte director-general al TVR. Pentru transmisie, TVR foloseşte reţelele operate de SNR, acoperirea fiind de 97% din populaţie şi 93% din teritoriu.

Sorin Grindeanu: „Trebuie să se ia în calcul toate scenariile, inclusiv posibilitatea să nu se facă trecerea la televiziunea digitală“

Recent, Consiliul Naţional al Audiovizulului (CNA), într-una dintre şedinţe, a avut pe masa de lucru „propunerea Grupului de lucru provind digitalizarea - proiect de HG propus de Ministerul pentru Societatea Informaţională“. Contactat de HotNews.ro, Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informaţională a confirmat faptul că „există un grup de lucru privind rezolvarea tanziţiei la televiziunea digitală terestră care se întâlneşte destul de des în ultima perioadă - aproape saptămânal“. Ministrul a negat însă că ar fi un proiect de Hotărâre de Guvern iniţiat de Ministerul pe care îl conduce, lăsând să se înţeleagă că cel mai probabil pe masa CNA au ajuns scenariile luate în calcul de acest grup de lucru.

„(...) Trebuie să se ia în calcul toate scenariile, inclusiv posibilitatea să nu se facă trecerea la televiziunea digitală. Există o variantă tehnică în acest sens. În banda VHF se poate transmite semnal analogic pentru că nici în ţările din jur nu s-au implementat servicii digitale în această bandă“, a declarat Sorin Grindeanu.

Lorodan Turos, membru CNA, spune că una dintre soluţii ar putea fi „posibilitatea utilizării pentru o vreme a benzii VHF şi după 17 iunie 2015 dacă nu există perturbaţii cu ţările vecine“. „Ideea este că cel care nu are nici abonament de cablu şi nici de satelit să aibă posibilitatea să acceseze programe de televiziune şi cu atât mai mult trebuie asigurat accesul populaţiei către Televiziunea Publică. Prin lege, TVR are o misiune public“, a apreciat acesta.

În privinţa celor aproape 170 de posturi TV care depind de emisia digitală terestră, Lorand Turos a spus că ar exista soluţii chiar şi în cazul televiziunilor care au exclusiv licenţe analogice terestre. „O foarte mică parte din populaţia ţării urmăreşte aceste posturi utilizand frecvenţele analogice terestre adică cu antena pe casă sau antena de cameră. Aceste posturi sunt retranmise prin cablişti sau pe satelit, iar cei care au doar licenţa analogică terestră au posibilitatea de a solicita CNA transformarea licenţelor analogice terestre în licenţe de cablu sau satelit ori pot solicita o noua licenţă. Licenţele pe satelit sau pe cablu nu se dau pe baza unui concurs. Nu sunt resurse limitate. Licenţe limitate se dau doar la difuzarea terestră unde resuresele radio sunt limitate şi acolo se scoate la concurs o frecvenţă“, a precizat membrul CNA.

TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite