TVR dă startul campaniei Eurovision 2018: CA a aprobat înscrierea României la ediţia de anul viitor a show-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Administraţie (CA) al TVR a aprobat înscrierea României la cea de-a 63-a ediţie a Eurovision Song Contest, sub rezerva aprobării bugetului pentru 2018, transmite postul public într-un comunicat.

Irina Radu: „Începem pregătirile mai devreme“ 

Anul viitor, competiţia muzicală va avea loc în Portugalia, organizatorii urmând să stabilească oraşul în care se va desfăşura evenimentul. Până în acest moment, 18 ţări şi-au exprimat intenţia de a participa la următoarea ediţie Eurovision: Belgia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia şi Suedia.

„Eurovision este unul dintre evenimentele premium în care TVR este implicată, motiv pentru care vom începe mai devreme pregătirile pentru participarea României la ediţia 2018 a concursului. Vom avea la dispoziţie mai mult timp să organizăm Selecţia Naţională, să pregătim show-ul reprezentanţilor României pentru faza internaţională şi să atragem cât mai mulţi sponsori şi parteneri în proiect, din Bucureşti şi din toată ţara. Doar având garanţia unor venituri proprii suplimentare, vom putea să le trecem în bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2018“, a declarat Irina Radu, Preşedinte-Director General TVR.

În ultimii ani, Selecţia Naţională Eurovision România a fost organizată în Braşov, Craiova, Baia Mare şi Bucureşti.

Eurovision 2017: Reprezentanţii României, pe locul 7 

Portugalia a câştigat finala Eurovision 2017 cu melodia „Amar Pelos Dois“, interpretată de Salvador Sobral, obţinând 758 de puncte. Admirator al trompetistului şi cântăreţului american Chat Baker, Sobral a păstrat un registru simplu, fără artificii şi extravaganţe, în prezentarea sa de la Eurovision. Piesa, scrisă de Luisa Sobral, sora artistului, a devenit un hit în topurile din 11 ţări. Sobral a spus că nu a cântat şi realizat piesa pentru radiouri, ci pentru a face muzică bună. În seara finalei, cântăreaţa braziliană Caetano Veloso a mărturisit că Sobral merită să câştige pur şi simplu pentru că este „prea bun“. 

Ilinca Băcilă (18 ani) şi Alex Florea (25 de ani) au reprezentat România în finala Eurovision 2017 cu melodia „Yodel It!“ şi s-au clasat pe cea mai bună poziţie din ultimii şapte ani (locul 7), primind 282 de puncte din partea juriilor de specialitate şi a telespectatorilor din toate statele înscrise anul acesta în concurs. 

Detalii despre Eurovision 

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero“, interpretată de Mihai Trăistariu.

Eurovision Song Contest 2017 a avut loc la Kiev, cu semifinalele pe 9 şi 11 mai şi finala pe 13 mai. Reprezentanţii României, Ilinca şi Alex Florea, au obţinut poziţia a şaptea, cu un total de 282 de puncte,  cea mai bună clasare a României în concurs, de la succesul obţinut de Paula Seling şi Ovi la ediţia din 2010 şi a patra în istoria participării României la Eurovision. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite