TV / Media

articolul anterior articolul urmator

Un fotojurnalist român, premiu de Excelenţă la categoria Portret la Pictures of the Year International: povestea fotografiei care i-a adus trofeul FOTO

0
16 Feb 2020 19:16:28
Autor: Andreea Neblea
Adrian Câtu a câştigat premiul de Excelenţă la categoria Portret la POYi cu fotografia Patric FOTO Adrian Câtu
Adrian Câtu a câştigat premiul de Excelenţă la categoria Portret la POYi cu fotografia Patric FOTO Adrian Câtu

Adrian Câtu, fotograf la Documentaria, a câştigat un Premiu de Excelenţă la categoria Portret, în cadrul celei de-a 77-a ediţii a competiţiei de fotojurnalism Pictures of the Year International (POYi).

Adrian Câtu a obţinut acest premiu pentru fotografia „Patric“, realizată în iunie 2019 şi reprezentând un băiat care a suferit o intervenţie de corectare a unei malformaţii cardiace congenitale.
 
„Sunt diagnosticate aproximativ 1200 noi asemenea cazuri pe an la copii, şi abia ajung să fie operate în jur de 500, pentru că există prea puţini chirurgi specializaţi pe aşa ceva. Am fost impresionat de curajul lui Patric şi al celorlaţi copii pe care i-am cunoscut, ca şi de munca fundaţiei Polisano din Sibiu care a reuşit să aducă echipe medicale din Europa care deopotrivă operează asemenea cazuri şi formează chirurgii locali - şi am vrut să atrag atenţia asupra acestui subiect“, spune Adrian Câtu.
 
Pictures of the Year International a fost iniţiat în 1944 de Missouri School of Journalism, ca o competiţie pentru fotoreporterii americani şi a devenit ulterior unul din cele mai importante concursuri internaţionale de fotojurnalism. La ediţia din acest an, au fost înscrise zeci de mii de imagini care au competiţionat în 35 categorii. 
 
Juriul internaţional este format din editori foto şi fotojurnalişti de la cele mai prestigioase publicaţii, agenţii de presă şi universităţi de profil, iar premiile sunt dezvăluite treptat, pe măsură ce se încheie jurizarea. Imaginile premiate pot fi văzute pe site-ul www.poy.org, iar câştigătorii vor fi onoraţi în cadrul unei gale în Columbia, Missouri, pe 24 aprilie.
 

Cine e Adrian Câtu

Adrian Câtu şi-a început cariera de fotograf profesionist în 2014, după ce a lucrat 15 ani în industria de software. Este cofondator al Documentaria.ro, o platformă de fotografie documentară şi fotojurnalism înfiinţată de un grup de fotografi români publicaţi şi premiaţi în plan internaţional, inclusiv în ediţii anterioare ale competiţiei Pictures of the Year. Fotografiile sale au fost publicate, printre altele, în New York Times, Le Figaro, Frankfurter Allgemeine Zeitung, National Geographic România.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările