TV / Media

articolul anterior articolul urmator

Un titlu de nimic. Despre o dezbatere televizată

30
23 Aug 2015 19:56:39
Péter Demény

Nu pot să înţeleg cu cîtă frivolitate, aş zice perversiune dau canalele de televiziune titlurile dintr-o emisiune. Mi se pare chiar revoltător goana imorală după zapări.

„Criminalii de război recuceresc Transilvania” — urlă Antena 3 în emisiunea lui Adrian Ursu. Invitaţii sunt Daniel Barbu şi un istoric pe care nu-l cunosc. A înnebunit lumea?, mă întreb şocat cînd îl văd pe amiralul Horthy într-o imagine. Horthy e o personalitate controversată, în opinia mea, chiar un personaj negativ în istoria maghiară, dar din cîte ştiu nu a revenit în ţară. Desigur, extremismul înfloreşte, dar în toate direcţiile, vedeţi cazurile statuilor vopsite şi revopsite, a tăbliţelor bilingve sau a inepţiilor perorate despre legea anti-legionară

Nu exlud, fireşte, să se vorbească despre extremismul maghiar — îmi displace la fel de profund ca cel românesc. Dar să dai un astfel de titlu stînd lîngă un calculator şi profitînd de faptul că majoritatea oamenilor cred cu sfinţenie ceea ce se vorbeşte la emisiuni mie mi se pare trist şi de neiertat. În definitiv, „a recuceri” are (cel puţin pînă ieri a avut) un sens destul de bine determinat. Sunt criminali de război în Transilvania, dar NU au recucerit-o şi nu o „recuceresc”. Nici măcar în cheie simbolică nu se poate vorbi despre vreo „recucerire”.

Sau ar trebui şi eu să scriu „Transilvania invadată de vandali”? N-ar fi la fel de adevărat? Aş putea veni chiar cu dovezi şi imagini de ultima oră, spre deosebire de cei de la televiziunea amintită. Sigur, aş aduce fotografii numai într-o singură direcţie. Mi s-ar rupe de echidistanţă.

Aceste titluri ucid totul. Daniel Barbu vorbeşte ca şi un om normal, dar oare mai e credibil după ce punătorul de titluri a desfiinţat, de fapt, orice argument de bun-simţ? 

Mi s-a făcut lehamite şi am zapat mai departe. Nici serialele sud-americane nu pot fi mai dăunătoare decît oamenii care nu gîndesc sau nu vor să gîndească.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Pintilie Ilie
24.08.2015, 12:51:43

Mass media asa procedează. Oho, iar o sa vina colegii forumiști și va vor ataca domnule Péter, ca folosiți aceleași mijloace ca ceilalți pentru a va atinge scopul, ca Horthy asa, ca ungurii asa, ca noi romanii suntem mai "light" fata de voi ungurii, ca ... și iarăși ca... Cel mai des sunt atacați maghiarii cu sloganul ca " trăiesc in trecut" când de fapt zi de zi forumiștii vin cu geții, dacii, Horea, armata romana la Budapesta, si acele rele ce le-a făcut ungurii romanilor de-a lungul veacurilor. Totul este calculat si programat. Cum scade ratingul, cum apare un articol sau emisiune anti_ maghiara si 2show must go on..."

-1 (11 voturi)
Pintilie Ilie
24.08.2015, 14:21:28

Cea ce Dvs. numiți "Un titlu de nimic" ei o numesc " Un titlu de zile mari". De rasul lumii!

+2 (10 voturi)
Péter Demény
24.08.2015, 15:49:52

Chiar asa e, domnule Pintilie. De risu-plinsu!

+1 (7 voturi)
Filon Aurel
24.08.2015, 15:58:51

unul dintre grofii care au fost despăgubiţi de statul român a fost Bánffy Zoltán, care, conform listei din Arhivele Naţionale, „a primit peste 8 milioane de lei în coroane aur în urma vânzării către stat a proprietăţilor deţinute în Transilvania”, evaluarea fiind făcută de către un tribunal mixt. În aceste condiţii, spune reprezentantul Forumului Transilvania Furată, retrocedările suprafeţelor către urmaşii lui Bánffy s-au făcut ilegal, acesta fiind doar unul din miile de cazuri existente în România. „Toate lucrurile sunt puse pe tapet, autorităţile române să îşi facă datoria şi să prezinte întregii lumi ce se întâmplă de fapt. Ar trebui sancţionaţi toţi cei care au participat la acest mare jaf, începând cu judecători, cu procurori care nu şi-au făcut datoria, cu avocaţi care nu au avut verticalitatea necesară şi s-au vândut, inclusiv Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor şi cei din comisiile locale şi judeţene care au încălcat legile în vigoare”, a declarat Marcel Bărbătei.

+2 (8 voturi)
Filon Aurel
24.08.2015, 15:59:35

http://adevarul.ro/international/europa/imigrantii-dilema-confrunta-ungaria-1_55d5ae2ef5eaafab2cbf73d2/index.html

+1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările