TV / Media

articolul anterior articolul urmator

Vara pedepselor TVR pentru contribuabilii români

12
7 Aug 2013 15:32:11
Paul Stan
Vara pe val - emisiunea estivală TVR de la Mamaia
Vara pe val - emisiunea estivală TVR de la Mamaia

Oare contribuabilii români la bugetul televiziunii publice al României ştiu cum sunt cheltuiţi banii pe care ei îi plătesc, fără voie, pentru susţinerea acestui mamut şi îngrăşarea sugativelor abonate la ţâţa TVR?

Ştiu nea Gheorghe, nea Ion, ţaţa Floarea, ţaţa Maria, Gherghina? Ştiu toţi românii consumatori de energie electrică, implicit contribuabili obligatorii la susţinerea TVR-ului şi al radioului public de ce, lună de lună, trebuie să plătească din toată sărăcia lor, 4 lei pentru Televiziunea naţională şi 2,5 lei pentru radio?

I-a întrebat vreodată cineva de sus dacă sunt de acord să plătească aceste taxe lunare, incluse automat pe factura de energie electrică? Le-a explicat cineva ce reprezintă cele două biruri şi dacă sunt de acord să le plătească? Răspunsul e simplu. Nu!

Cu toate acestea, lunar, au sau n-au televizor şi radio, urmăresc sau nu emisiunile TVR şi ale Radioului public, consumatorii de curent sunt obligaţi să plătească taxele celor două instituţii mamut ale statului. Singurii care scapă de aceste taxe sunt cei care nu achită facturi de energie electrică.

Care instituţii de stat, la fel ca şi altele asemănătoare, sunt mari consumatoare de bani publici. Cu cât le dai mai mult, cu atât consumă mai mult şi produc mai puţin.

Cât despre calitatea emisiunilor produse de acestea, în special de TVR, ce să mai vorbim. Vorbesc statisticile ratingurilor, unde emisiunile televiziunii de stat sunt bătute permanent şi cu mult de producţiile televiziunilor comerciale care îşi produc singure banii nebeneficiind tot timpul de infuzii financiare ca cea naţională.

Ultima producţie de geniu a TVR, numită „Vara pe val” emisiune-maraton, începută cu mare tam-tam pe 6 iulie, are o durată de şase săptămâni, a fost şi este prezentată de creatorii şi sugativele abonate la ţâţa nesecată a acestei televiziuni, ca un superdivertisment, care trece dincolo de hotarele României.

Nu-i de mirare că telespectatorii care au curiozitatea sau trec din întâmplare cu telecomanda pe unul dintre canalele TVR-ului, să dea concomitent, peste această „superproducţie”, supercostisitoare, desfăşurată la Mamaia, pe Palm Bech, pe parcursul a 150 de ore de transmisii şi retransmisii, „fără aranjamente”, conţinând „cocktailuri anti-stres - Aţi retinut reteta?”.

Miza anunţată de „băieţii deştepţi” ai televiziunii naţionale este una de „proporţii” pentru telespectatorii fideli, câştigarea a două autoturisme.

Miza neanunţată, dar percepută clar de foarte mulţi contribuabili la bugetele instituţiilor de stat, implicit la bugetul canalului media în discuţie este cu totul alta - câştigarea a cât de mulţi bani se poate din bugetul public.

Cine ţine cont de cheltuirea sumelor uriaşe pentru organizarea unei emisiuni-maraton de şase săptămâni, pe litoral? Cine decontează purcoiul de bani pentru cazarea, masa, muzica şi dansul cohortelor de şefi, şefuleţi, aşa-zise sau autointitulate vedete al TVR-ului şi rubedeniior acestora prezenţi la Mamaia?

Cine ştie cu cât sunt plătite sugativele de „artişti, staruri”, abonaţi mai vechi sau mai noi la caşcavalul acestei instituţii, pentru care plătesc până şi cei mai săraci contribuabili ai României?

Vedete profitoare care pe lângă că stau la mare, se distrează, sunt plătiţi gras pentru participarea la această emisiune, îşi mai fac şi reclamă tot pe banii plătitorilor de taxe TV, fără voia lor.

Zi de zi, pe perioada amintită din iulie şi august, pe TVR 1, TVR 2, TVR Internaţional, TVR+, online, dimineaţa, la prânz şi seara, românii din toată lumea au „privilegiul” să vadă cum o seamă de „băieţi şi fete” se distrează şi cheltuiesc cu talent, banii plătitorilor de taxe.

Ca să parafrazez unul dintre titlurile acestei emisiuni-sugative, aş spune că anul acesta este „Vara pedepselor” pentru contribuabilii celui mai mare mâncător de bani din media românească.

Evident, ştabii Televiziunii naţionale, împreună cu toţi profitorii aciuiaţi pe lângă această instituţie, proveniţi din diverse medii de activitate, nu sunt de acord cu mine şi cu alte duzine de contribuabili fără voie, care acuză jaful banului public.

De altfel, marele şef al TVR, căruia nu-i mai dau numele că se ştie a şi dezminţit faptul că banul public este cheltuit fără responsabilitate, cu această emisiune estivală. Mai mult, aflat pe val, domnia sa susţine că de când se află în fruntea instituţiei a scăzut considerabil datoriile televiziunii publice.

Ca cetăţean, plătitor de taxe, în spiritul transparenţei şi al responsabilităţii faţă de gestionarea bugetului, le cer celor care se ocupă cu administrarea şi funcţionarea TVR-ului, să facă publice contractele de colaborare cu toţi artiştii şi toate vedetele angajate la emisiunea „Vara pe val”, să vedem şi noi pe ce se duc banii contribuabililor. Şi în ce fel.

Să desecretizeze toate costurile acestei „megacreaţii”. Să arate românilor că diriguitorii acestei instituţii n-au niciun interes, că sunt oneşti, că sunt responsabili.

Pe de altă parte, aş propune ca la viitoarele alegeri, pe langă buletinul de vot, să se facă un referendum, să aflăm câţi contribuabili sunt de acord să susţină necondiţionat bugetele TVR, Societăţii Naţionale de Radio şi, de ce nu, bugetul Agerpres.

Sigur, o să fie destui care să strige că sunt instituţii cu caracter strategic, de o anumită importanţă naţională, dar nu o să spună că jefuiesc banul public. În alte ţări, precum Grecia, se pare că s-a pus problema închiderii televiziunii publice.

În România se pare că încă este foarte profitabil să lucrezi ori să ai interese la canalele naţionale de televiziune şi radio. Aşa se vede, se percepe cel puţin din prisma unui contribuabil fără voie la bugetele acestor instituţii. Sigur, sunt foarte mulţi astfel de plătitori de taxe care doresc transparenţă în gestionarea banilor publici plătiţi pentru canalele media de stat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Caius Iulius Caesar
7.08.2013, 16:10:30

Domnule draga, ca mai toate institutiile publice isi are si TVR-ul capusele lui. Totusi, desi va dau perfecta dreptate cu kitch-ul numit "vara pe val", va readuc aminte ca toate celelalte televiziuni gazduiesc kitsch-uri similar de gretos-plicticoase. De asemenea exista si emisiuni interesante la TVR, atatea cate supravietuiesc inerentei tutele politice sub toate partidele. Cu ratingul nu ma convingeti - emisiuni grozave de cultura generala si arta au rating de nimic, la multe alte televiziuni, in fata unui film "sexologic" sau a unui meci la aceeasi ora de difuzare. Cat despre taxa, discutabila in forma de colectare, ea totusi reflecta o necesitate - cea de finantare decenta a singurei surse publice TV de informare. In rest, pentru ca articolul Dvs este o ciorba prea lunga, imi permit sa va sugerez o vorba inginereasca " o mie de vorbe doi bani nu fac". Cu stima

+1 (5 voturi)
Gorbaciov
8.08.2013, 02:28:11

CAIUS IULIUS!! Vad ca nu-ti place, CIORBA LUNGA! Vrei nu vrei asta-i TVR. Dar nu-nteleg, de ce trebuie sa platesc eu ptr. asta!

+1 (1 vot)
Radu Baldea
7.08.2013, 17:26:19

in scurta perioada in care TVR a fost condusa de PDL ...la REalitatea TV si la Antena 3 erau zeci de emisiuni de propaganda anti TVR, de asmutire a oamenilor impotriva taxei TV, de denigrare ...din 2012 de cand PNL a pus mana SI pe TVR, e liniste la televiziunile de propaganda ale USL...Mircea Badea nu mai e deranjat de TVR si de taxa, Andreea Cretulescu nu mai e dernajata de emisiunile TVR, e totul perfect

+4 (6 voturi)
Gorbaciov
8.08.2013, 02:38:07

FB! Articol d-le STAN, noi fraierii trebuie sa platim ptr. ca niste ghertoi , sa petreca pe litoral nu o saptamina ci sase ! Multa stima!

+1 (1 vot)
Mihai Tanase
8.08.2013, 07:47:13

TVR AR TREBUI DESFIINTAT CA SI RADIOUL PUBLIC .SE CHELTUIE BANII STATULUI DEGEABA .

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările