VIDEO Adrian Sârbu, despre titlurile Gandul.info: „Sunt forţate. Avem de ales între a atrage oameni care să ne citească şi a scrie după metoda politically correct“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Sârbu a demisionat din CME, compania-mamă a Pro TV în 2013 FOTO Mediafax
Adrian Sârbu a demisionat din CME, compania-mamă a Pro TV în 2013 FOTO Mediafax

Adrian Sârbu a recunoscut că titlurile site-ului Gandul.info sunt forţate şi a dezvăluit că Ştirile Pro TV de la ora 17:00 s-au născut din dorinţa de a arăta oamenilor şi partea pe care doresc s-o vadă, dar se feresc să o recunoască.

Fostul mogul media Adrian Sârbu a fost prezent zilele trecute pe plaja de la Vadu, unde a discutat cu mai mulţi tineri, în cadrul unui seminar organizat de o bancă din România, scrie reportervirtual.ro. Cristian Niculescu, consultant comunicare la C.S.N. Meridian, a înregistrat fragmente din discursul lui Sârbu, în care acesta vorbeşte despre televiziunea Pro TV pe care a condus-o timp de 14 ani, dar şi despre site-ul Gandul.info, care face parte din Mediafax Group.

Sârbu consideră că Gandul.info este singurul produs media care are „o identitate şi o poziţie independentă“ în România. Combătut de un cititor, care a catalogat Gandul.info drept „o porcărie“, care induce în eroare publicul prin titluri tabloide, Sârbu a susţinut că nu a remarcat o tendinţă de tabloid. În schimb a recunoscut că teasingurile sunt forţate, precizând în acelaşi timp că teasingul şi conţinutul materialului sunt două lucruri distincte. „Crosurile sau teasingurile, dar pe care nu le întâlneşti numai pe Gândul, ci şi în toate produsele noastre şi în tot netul, sunt forţate. Noi aici avem de ales între a atrage oameni care să ne citească şi a scrie după metoda politically correct. Ce facem? Lucrez cu colegii ca să renunţe la acest stil“, a mai spus Adrian Sârbu.

   

În 1995, Adrian Sârbu, alături de Ion Ţiriac şi de Ronald Lauder, fondatorul CME, compania-mamă a Pro TV, au anunţat lansarea Pro TV-ului. Sârbu a vorbit şi despre cum a luat naştere ideea înfiinţării acestei televiziuni: „Foarte multă lume era plictisită, foarte multă lume era disperată, foarte multă lume era scârbită. Şi atunci, din plictiseală, pentru că plictiseala este un foarte important vector al creativităţii, am creat acest Pro TV, care, bineînţeles că trebuia să fie altfel. Lucrurile au mers bine, după aceea ne-am gândit, dintr-o aroganţă frumoasă, că am putea să facem mai mult şi atunci am testat tot poporul român, l-am testat cu Pro TV, şi am vrut să vedem dacă poporul român poate fi convins că el contează la nivel global şi am făcut un exerciţiu numit pro-NATO. A fost un lucru extraordinar. Într-adevăr, a venit Bill Clinton la Bucureşti şi am primit o promisiune că o să intrăm în NATO“, a explicat Sârbu apariţia postului care a revoluţionat televiziunea din România. 

   

Sârbu a mărturisit că au existat şi programe „extraordinar de plictisitoare“ la Pro TV, dând exemplul talk-show-urilor cu Manolescu sau cu jurnalişti celebri. În plus, fostul mogul media a dezvăluit că Ştirile Pro TV de la ora 17:00 au apărut atunci când au realizat că Antena 1 devenea un concurent foarte puternic. „Am descoperit că ne ducem direct în bot, direct la pierdere, pentru că se dezvolta un concurent foarte puternic, populist, neocomunist, împins de Antena 1, care dispăruse după '95 şi în acel moment noi am început să pierdem audienţă. În televiziune, dacă pierzi audienţă mai bine închizi. Dacă nu închizi astăzi, sigur te prăbuşeşti mâine. Şi atunci am fost pus în faţa unei situaţii de tip antreprenorial. Aveam nişte investitori faţă de care aveam obligaţii, investiţii de zeci de milioane, în Pro TV. Şi audienţa noastră începuse să scadă, piaţa de publicitate nu exista, se năştea abia, noi pierdeam bani şi puteam în acel moment să ajungem o televiziune de nişă sau să ne menţinem pe ceea ce se numeşte mainstream şi care era obligaţia Pro TV-ului. Să fie clar, Pro TV-ul nu este un produs de artă. Nu înseamnă că nu a fost profund creativ, nu numai în '95 şi putem discuta foarte multe experienţe creative în jurul Pro TV.  Atunci am luat o decizie pe care astăzi pot să mi-o amendez axiologic, dar nu mi-o voi amenda niciodată din punct de vedere ontologic, al existenţei Pro TV şi poate al contribuţiei noastre la ceea ce a urmat după aceea. Am luat o decizie de diversiune. Ştirile de la ora 5 sunt o mare diversiune. Dar şi mutarea ştirilor Pro TV, care în anii '95, anii '96, aveau mai mult politic, aveau mai mult politic corect, şi această diversiune s-a numit, hai să arătăm oamenilor şi partea pe care ei doresc s-o vadă, dar se feresc s-o recunoască. Ştirile de la ora 17:00 au recapturat un public care ar fi dispărut la Antena 1. Noi am tabloidizat într-un anume fel şi stirile de la ora 19:00. Să nu exagerăm, că nu au fost Ştirile de la 19:00 Ştirile de la ora 17:00, pentru că erau două publicuri diferite“, a povestit Adrian Sârbu. 

Cristian Niculescu, cel care a postat pe YouTube fragmente filmate din discursul lui Adrian Sârbu, a scris pe contul de Facebook că a fost sunat şi rugat să şteargă înregistrările cu Adrian Sârbu, întrucât acesta nu doreşte să i se folosească imaginea. În luna mai, jurnaliştii de la reportervirtual.ro scriau că una dintre înţelegerea dintre Adrian Sârbu şi CME, în momentul în care a demisionat din poziţia de CEO, în august 2013, a fost ca niciuna dintre părţi să nu comenteze activitatea celeilalte într-un mod care ar aduce prejudicii, în caz contrar se prevede o despăgubire de peste 5 milioane de euro. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite