VIDEO Discovery Channel, în goana după audienţă: ce se întâmplă atunci când un om este „înghiţit“ de o anaconda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mult aşteptatul eveniment mondial lansat de Discovery în Statele Unite ale Americii („Eaten Alive/Mâncat de viu“), în care un om se lasă „mâncat“ de un şarpe anaconda, s-a dovedit a fi în final un alt experiment prin care staţia a încercat atragerea unei audienţe mondiale tot mai mari. Expertul în şerpi Paul Rosolie a fost mai mult „pupat“ de animal, cascadoria dezamăgind o mare parte a celor care au privit programul special.

„Pădurea amazoniană este cel mai mare câmp de luptă de pe Pământ. Totul, de la cel mai mare copac, la cea mai mică furnică, va fi mâncat“, astfel începe documentarul special de două ore realizat de Discovery Channel în care Paul Rosolie s-a lăsat „mâncat“ de o anaconda. Cât despre şarpe, o anaconda verde de peste cinci metri lungime (a doua cea mai mare specie de şarpe din lume, cea mai grea şi cea mai lungă) acesta spune: „Este una dintre cele mai înfricoşătoare specii din Amazon. Avem de-a face cu o putere greu de imaginat, iar eu o să fiu în căutarea unui şarpe despre care aş putea spune că este cel mai mare de pe planetă“.

Expertul sărutat de şarpe

Paul Rosolie, expert în şerpi şi faună sălbatică, spune că motivul pentru care a realizat o astfel de cascadorie (găsirea şarpelui, ademenirea pentru a-l mânca, dorinţa de a-l înghiţi şi apoi regurcitarea sa) a fost atragerea atenţiei asupra crizei ecologice din Amazon, acolo unde mineritul, exploatarea forestieră ilegală şi defrişările masive pun în pericol mediul natural al unor astfel de animale.

„M-a muşcat chiar de faţă. Ultimul lucru pe care l-am văzut a fost gura şarpelui larg deschisă, apoi totul s-a întunecat. Şarpele s-a înfăşurat în jurul meu şi m-a tras de picioare. Am simţit cum costumul pe care îl purtam se crăpa. Îmi simţeam braţele cum ies din locul lor“, declara Rosolie înainte de rularea programului în Statele Unite ale Americii, completând că a stat o oră în interiorul şarpelui, clipe considerate dificile, deoarece acesta este claustrofobic.

După ce pătrunde într-o zonă izolată a pădurii amazoniene şi găseşte şarpele, o mare parte a documentarului arată cum Rosolie şi echipa sa încearcă să ademenească animalul care iniţial se dovedeşte a fi evaziv. Folosind echipament de supraveghere pe timp de noapte, echipa a decis să meargă în căutarea şarpelui pe timp de seară, din moment ce acesta este momentul în care îşi caută prada. Într-o încercare de capturare a primului şarpe ieşit în cale, Rosolie îl apucă de coadă şi spune: „M-am simţit tras de pe picioare în timp ce ţineam coada şarpelui, mă simţeam de parcă eram tras de o herghelie de cai. Am tremurat după aceea“.

Cea mai mare parte a emisiunii, cu o durată de două ore, îl prezintă pe Paul Rosolie şi pe echipa lui în căutarea unui şarpe. Primul pe care l-au găsit era uriaş, cu o lungime de peste 7,5 metri şi o greutate de 135 de kilograme. Din cauza acestor dimensiuni, şarpele nu a putut fi capturat. În cele din urmă, naturalistul a decis să facă acest experiment pe o femelă de anaconda care avea o lungime de şase metri, arată Mediafax.

După ce a găsit şarpele, Rosolie a îmbrăcat un costum special, „îmbibat din cap până în picioare cu sânge de porc, astfel încât să miroasă a cină pentru animal“. Într-adevăr, şarpele muşcă prada şi se încolăceşte în jurul expertului, incapabil să se mişte după câteva minute. Într-un anumit punct al experimentului, Paul Rosolie spune că nu îşi mai simte braţele deloc, în timp ce pulsul inimii îi trece de 180 de bătăi pe minut. A urmat partea în care şarpele şi-a deschis gura şi a încercat să îl înghită. Animalul pune gura pe casca lui Rosolie, numai că cel din urmă spune echipei că simte că unul dintre braţe i se rupe, moment în care totul este oprit şi cascadorul este salvat.

Şarpele a fost eliberat în natură şi a ieşit cu bine din această aventură, spre deosebire de imaginea postului Discovery, afirmă jurnaliştii de la huffingtonpost.fr.


Broadcast live streaming video on Ustream

Rosolie a fost aspru criticat pentru actul său de cruzime asupra animalelor, fanii săi de pe Twitter sugerând că i-a provocat şarpelui suferinţă fizică şi emoţională fără un motiv întemeiat. În schimb, acesta le-a răspuns că nu ar vătăma nicio fiinţă vie. Pe de altă parte, Frank Indiviglio, herpetolog, spune că o astfel de cascadorie este „imposibilă“, iar ceea ce face Discovery este „un nonsens“ de dragul audienţelor.

Paul Rosolie, supranumit „Indiana Jones al Amazonului“, este un naturalist specializat în fauna amazoniană. Potrivit biografiei publicate pe site-ul său, naturalistul are experienţă şi în ceea ce priveşte fauna din alte regiuni ale Globului, precum India, Indonezia, Brazilia şi Peru. El spune că din cauza acestei emisiuni a primit numeroase ameninţări cu moartea. A preferat însă să insiste asupra obiectivului său, acela de a şoca, pentru a sensibiliza un număr cât mai mare de oameni, informează şi AFP.

Emisiunea „Eaten Alive“ a fost difuzată duminică seară în Statele Unite şi va fi apoi difuzată pe 10 decembrie în Finlanda, Danemarca, Ungaria, Polonia şi Suedia, pe 12 decembrie în Australia, Noua Zeelandă şi Marea Britanie, înainte de a fi programată şi în alte ţări, precum China şi India.

Hrănirea curiozităţii duce la audienţe uriaşe

Acesta nu este prima oară când Discovery a pus în scenă spectacole riscante, un exemplu fiind cascadoria acrobatului Nik Wallenda care a mers între doi zgârie nori din Chicago cu ochii acoperiţi. Evenimentul a atras o audienţă la nivel mondial de 6,7 milioane de telespectatori. „Creşterea popularităţii show-urilor de tip «reality», sporturile extreme sau cursele de maşini au încurajat privitorii să caute divertisment din ce în ce mai crud şi nemijlocit“, spune Grant McCracken, antropolog care studiază cultura televiziunii. Hrănirea curiozităţii telespectatorilor poate fi un bun punct pentru afaceri. Cascadoriile extreme aduc cu sine o audienţă uriaşă în direct, atrag atenţia utilizatorilor pe reţele sociale, ceea ce face ca publicitarii să plătească sume consistente pentru a ajunge la un public „captiv“.

În 2013, acelaşi post de televiziune l-a arătat pe austriacul Felix Baumgartner care a depăşit viteza sunetului în cădere libere din stratosferă. Sponsorizat de compania Red Bull, evenimentul a atras un record de 9,5 milioane de telespectatori pe YouTube şi 7,6 milioane de telespectatori la Discovery Channel.

Pe de altă parte, în goana după audienţă, principala armă a marilor televiziuni americane este sexul. Show-uri difuzate la ore de maximă audienţă, accesibile şi minorilor, prezintă glume cu conotaţii sexuale, aluzii sau scene explicite de sex, producătorii încercând să împingă barierele profitând de faptul că CNA-ului american nu pare să-i pese prea mult, se arată într-o analiză publicată de „The Hollywood Reporter“.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite