TV / Media

articolul anterior articolul urmator

VIDEO De ce este nevoie de o revoluţie în TVR?

15
20 Mar 2016 14:11:40
Cristian Delcea
Documentar TVR despre flori, frumuseţe, mizerie şi sfârşitul lumii.
Documentar TVR despre flori, frumuseţe, mizerie şi sfârşitul lumii.

Aveţi aici un fragment de două minute dintr-un documentar produs de TVR. Tema: frumuseţea munţilor Făgăraş. Ca şi cum n-ar fi fost de ajuns, pe la mijlocul filmului, autorul cade într-un delir apocaliptic. Am râs în hohote, până când vocea raţiunii mi-a şoptit: „ia uite, bă, pe banii proştilor...“. Daţi play şi mai vorbim.

Am văzut acest documentar (varianta completă aici) la televizor, într-o dimineaţă, pe unul din posturile televiziunii publice. M-am oprit din zapping cucerit de imaginile minunate. Cel care a filmat acest documentar chiar se pricepe. Însă cel care a făcut tot restul (text, recitare, muzică şi scenariu) e o catastrofă şi ar trebui să fie supus unui test antidoping.


După asta am făcut exerciţiul de a privi producţiile TVR vreme îndelungată. Am rămas cu sentimentul de amestec: profesionişti şi impostori care fac lucruri împreună, leneşi şi ziarişti devotaţi, neputinţă şi sclipire laolaltă. High definition pe casetă VHS.

TVR pierde bani. De ce oare? Un produs tv în care se cântă prohodul omenirii din vârful munţilor Făgăraş n-ar fi fost finanţat de nicio televiziune privată. Oamenii nu vor aşa ceva şi e normal să nu vrea. E doar un exemplu, pentru că în ultimii ani am rămas de multe ori cu gura căscată la TVR: emisiuni estivale ca-n 1995 („stimaţi telespectatori, bună dimineaţa de aici, de pe nisipul fierbinte...“), lansări de grilă cu trimişi speciali în toată lumea (inclusiv în Las Vegas!), anchete care urlă de amatorism (vezi aici un exemplu de „aşa nu“ , în cadrul emisiunii Viaţa satului).

În aceşti ani în care manipularea populaţiei prin televiziune a ajuns la cote nemaiîntâlnite, TVR ar fi putut să educe, să lumineze şi să concilieze generaţiile. Nu a făcut-o şi n-are nicio scuză. Când am intrat prima dată în sediul TVR am remarcat o placă pe care scria: „Aveţi o responsabilitate unică. Milioane de români se informează din programele TVR“. Văzând această placă, am avut o exclamaţie, cred că am zis „ia te uită!“. Cea care mă ghida pe holurile televiziunii, o doamnă producătoare de emisiuni culturale, a răspuns cu o mirare: „Ce-ai văzut? A, aia? Da, e demult pe-aici!“.

PS: Pentru că nu mai ştiam cu exactitate cum sună îndemnul de pe placă, am rugat pe cineva care lucrează în TVR să-mi spună. A zis, „stai, că nu mai ştiu nici eu“, a ieşit pe hol şi mi-a trimis poza de mai jos. De ce este nevoie de o revoluţie în TVR? Pentru ca oamenii de acolo să-şi aducă aminte ce fel de responsabilitate au.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Papa Raţă
20.03.2016, 16:37:38

Spre regret, azi, TVR .. îmi asociază cuvântul ..tă-vă-li-tu-ră,, (adică, a se târâ pe brânci) deoarece adevărații ,,producători,, ai programelor TV au fost chiar politonții, care dictau din birouri grila, subiectele și predicatele emisiunilor. E o lecție amară și pentru ziariștii de la posturile private TV, care uită de Codul deontologic al ziaristului, ce au studiat la Facultate dar - mai ales - de simțul nobil al Demnității și Adevărului pe care trebuie să-l exprime în cuvântul pronunțat ori scris. Abia după toate aceste vorbim de ,,manajementul eficient,,

-1 (3 voturi)
Dacus Lupus
20.03.2016, 16:58:55

Cristiiiiiiiiii! De obicei, un ziar care se respecta ar trebui sa public articole obiective, nu ce le place sau nu unora. Dati-mi si mie un loc pe aici sa fac si eu mișto de chestii pe care le vad si nu-mi plac. Este nevoie de revolutie in intreaga mass-medie dar, din pacate, asa umita "revolutie" pe care o provoaca si controleaza unii este parte din planul "umanistilor", care vor sa "civilizeze" tarile dupa chipul si asemanarea lor

+1 (3 voturi)
Bibiana Prundoiu
20.03.2016, 17:53:04

Nu stiu ce televiziune vezi tu - autorule - dar eu , care vàd doar TVR International , am avut norocul sà urmàresc emisiuni exceptionale . Nu zic cà sunt toate asa , mai nimeresc si din acelea cu gust de stàtut , dar media e constituità din cele bune .

-2 (4 voturi)
Tomescu Tom
20.03.2016, 17:54:04

Doar la TVR ??? Sau peste tot unde "politicul " s-a substituit specialistilor in domeniu, profesionistilor ? Sau pana la urma e vorba de toata Romania cand vorbiti de revolutie ...cumva ?? Hmmmm ...

+2 (2 voturi)
Tazz
20.03.2016, 18:13:54

Daca opresti sonorul e chiar reusit.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările