10 cărţi Litera de luat în vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
In oferta editurii Lietra sunt carti de toate genurile literare
In oferta editurii Lietra sunt carti de toate genurile literare

Printre recomandările Editurii Litera de cărţi pentru luat în vacanţă se numără: "Femeia de la fereastră", de A.J. Finn, "Dragostea unei femei cumsecade", de Alice Munro, "Drumul spre casă" de Yaa Gyasi şi "Ordinea de zi" de Eric Vuillard.

1. Femeia de la fereastră, de A.J. Finn
Thrillerul anului 2018

Nu e paranoia dacă se întâmplă cu adevărat. Au trecut zece luni de când Anna Fox a ieşit ultima dată din casă. Zece luni în care a bântuit ca o fantomă prin camerele vechii sale locuinţe din New York, pierdută în amintiri, prea înspăimântată ca să-şi părăsească siguranţa propriului cămin.
Singura punte de legătură a Annei cu lumea reală este fereastra camerei sale, unde stă zi de zi, urmărindu-şi vecinii. Când familia Russell se mută peste drum, Anna este imediat atrasă de aceasta. O familie perfectă cu trei membri, un ecou al vieţii pe care şi ea a dus-o cândva.
Dar într-o seară, un ţipăt teribil rupe tăcerea, iar Anna este martora a ceva ce nimeni nu trebuia să vadă. Acum trebuie să facă tot ce poate pentru a descoperi adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în realitate. Dar chiar dacă îl va afla, o va crede cineva? Şi poate să aibă încredere în ea însăşi?
„Uluitoare. Senzaţională. Extraordinară.”

2. Unde ai dispărut, Bernadette? de Maria Semple. Carte tradusă în peste 30 de limbi

Când Bee, fiica de cincisprezece ani a lui Bernadette, îi cere mamei ei să plece în excursia cu familia pe care i-a promis-o dacă obţine rezultate bune la şcoală, aceasta din urmă începe să facă pregătiri frenetice pentru călătorie. Agorafobă şi extenuată de viaţa în Seattle pe care nu şi-a dorit-o niciodată, Bernadette este în pragul unei crize de nervi până când, într-o bună zi, dispare de acasă. Iar lui Bee nu-i rămâne decât să pună cap la cap e-mailuri, documente oficiale şi scrisori pentru a dezvălui trecutul secret pe care Bernadette l-a ascuns timp de zeci de ani...

3. Dragostea unei femei cumsecade, de Alice Munro

Premiul Nobel pentru Literatură 2013

În această culegere de povestiri, probabil una dintre cele mai îndrăzneţe din întreaga ei carieră, Alice Munro abordează cu o siguranţă a condeiului ce frizează clarviziunea capriciile iubirii, tensiunile şi minciunile care pândesc sub aparenţele de bună-cuviinţă ale societăţii, ca şi bizarele, adesea comicele năzuinţe ale sufletului omenesc. Hrănindu-se din indiscreţiile nemărturisite şi secretele întunecate ale vieţii provinciale, cele opt povestiri care alcătuiesc volumul Dragostea unei femei cumsecade scot la lumină intimităţile şi vinovăţia comună care îi unesc chiar şi pe oamenii cei mai singuratici. Un bărbat, victimă a unui atac cerebral, îşi dezvăluie cel mai ascuns secret unei tinere soţii, în ceea ce ar putea fi ultimul gest de intimitate care i-a mai rămas. O fiică are o explicaţie cu tatăl ei despre secretul deja ştiut al vieţii lui. Iar în captivanta povestire ce dă titlul volumului, o infirmieră altruistă care îngrijeşte un muribund descoperă utilitatea socială a minciunilor. Curajoasă şi fascinantă prin acurateţea detaliilor, Dragostea unei femei cumsecade confirmă reputaţia lui Alice Munro de maestru incontestabil al literaturii contemporane.

Din creaţia lui Alice Munro, la Editura Litera au mai apărut volumele Prea multă fericire, Fugara, Dragă viaţă şi Ură, prietenie, dragoste, căsătorie.

4. Drumul spre casă, de Yaa Gyasi
National Book Cristics Circle Award pentru Debut 2016

coperta Litera

Ghana, secolul al optsprezecelea. Două surori vitrege se nasc în sate diferite, fără ca vreuna să ştie de existenţa celeilalte. Una din ele se va căsători cu un englez şi va duce o viaţă confortabilă la Castelul Cape Coast. Cealaltă va fi capturată într-un raid care are loc în satul ei, închisă în acelaşi castel şi vândută ca sclavă. Drumul spre casă urmăreşte vieţile paralele ale acestor surori şi ale descendenţilor fiecăreia, de-a lungul a opt generaţii: de la Coasta de Aur la plantaţiile din Mississippi, de la Războiul Civil american până la epoca jazzului în Harlem. Extraordinarul roman scris de Yaa Gyasi pune în lumină moştenirea împovărată de suferinţe a sclaviei atât pentru cei care i-au căzut pradă, cât şi pentru cei rămaşi în urmă, şi arată modul cum memoria ei este gravată în sufletul naţiunii americane.

5. Eu şi totuşi alta, de Jojo Moyes
Continuarea bestsellerurilor „Inainte să te cunosc” şi „După ce te-am pierdut”

Lou Clark se întoarce în noul roman de succes al lui Jojo Moyes, Eu, şi totuşi alta, continuarea bestsellerurilor Înainte să te cunosc şi După ce te-am pierdut.

Lou Clark ştie o mulţime de lucruri. Ştie câţi kilometri sunt între noua ei casă din New York şi noul ei iubit Sam din Londra. Ştie că angajatorul ei e un om bun şi că soţia lui păstrează un secret faţă de el. Ceea ce Lou nu ştie este că e pe cale să întâlnească pe cineva care îi va da toată viaţa peste cap. Pentru că Josh îi va reaminti de un bărbat pe care l-a cunoscut cândva, iar asta o va face să sufere. Poate că Lou nu va şti ce să facă în continuare, dar indiferent ce alegere va face, asta îi va schimba cu totul viaţa.

6. Mica Enciclopedie Ikigai, de Ken Mogi

Metoda japoneză de descoperire a scopului în viaţă

După Hygge şi Lykke, cunoscutele reţeţe daneze ale fericirii, e momentul să descoperim metoda Ikigai – secretul japonez pentru o viaţă lungă şi fericită, aşa cum ne propune Ken Mogi, neurolog, scriitor şi om de televiziune din Tokyo. Japonezii vorbesc despre Ikigai ca despre “un motiv de a te trezi dimineaţa”. Este un motiv pentru păstrarea entuziasmului de a trăi, fie că eşti om de serviciu în faimosul tren de viteză Shinkansen, proaspătă mamă sau chef la un restaurant specializat în sushi, cu stele Michelin. Dar cum îţi găseşti propriul ikigai? Cum contribuie ikigai la fericire? Autorul cărţii, Ken Mogi, ne oferă o analiză fascinantă a acestui mod de viaţă, încorporând cercetarea ştiinţifică şi experienţa directă, şi o naraţiune plină de culoare despre cultura şi istoria japoneză.Ken Mogi a publicat peste 30 de lucrări despre ştiinţa cognitivă şi neuroştiinţă şi mai mult de 100 de cărţi acoperind subiecte de popularizare a ştiinţei, eseuri, critică şi self-help. Volumele lui s-au vândut în peste 1 milion de exemplare.

7. Lila, de Marilynne Robinson
National Book Critics Circe Award 2014

Finalist National Book Award 2014

Lila, fără adăpost şi singură, după ani de cutreierat ţinuturile rurale din America devastată de Marea Criză, intră într-o biserică dintr-un orăşel din Iowa pentru a se feri de ploaie. Prin această alegere va aprinde o poveste de dragoste şi o controversă care-i vor schimba viaţa: în scurt timp devine soţia unui pastor, John Ames, şi începe o nouă existenţă cu o dimensiune spirituală care-i fusese necunoscută până atunci.
Neglijată de cea care-o adusese pe lume, Lila a fost salvată de Doll, o tânără vagaboandă care i-a oferit o copilărie plină de lipsuri. Şi-au clădit o viaţă împreună, trăind de azi pe mâine, şi, în ciuda micilor incidente şi a clipelor de disperare, existenţa lor a fost presărată cu momente de bucurie şi iubire. Ajunsă în Galaad, Lila se străduieşte să reconcilieze experienţa greutăţilor şi a familiei improvizate cu viziunea creştină a soţului ei, care, în mod paradoxal, îi judecă pe cei pe care ea îi iubeşte.
Marilynne Robinson, una dintre cele mai iubite şi mai apreciate autoare ale Americii, se întoarce în oraşul Galaad pentru a relata povestea de neuitat a unei copilării trăite la marginea societăţii, în frică, veneraţie şi uimire.

8. Linia frumuseţii, Alan Hollinghurst
Premiul Man Booker 2004

Este vara anului 1983, iar tânărul Nick Guest, un inocent în chestiuni legate de politică şi de bani, se mută într-o cameră la mansardă în casa familiei Fedden din Notting Hill: Gerald, un parlamentar conservator, soţia lui, Rachel, şi copiii lor, Toby şi Catherine.
Odată cu trecerea anilor, Nick este atras în lumea strălucitoare a familiei Fedden, urmărindu-şi, în acelaşi timp, propria obsesie legată de frumuseţe – un premiu la fel de irezistibil pentru el pe cât sunt puterea şi bogăţia pentru prietenii săi. O aventură timpurie cu un tânăr funcţionar de culoare îi oferă prima experienţă sexuală, însă o legătură ulterioară, cu un frumos milionar, va fi cea care va aduce în discuţie fanteziile şi problemele unui deceniu nemilos.
Câştigător al Premiului Man Booker, Linia frumuseţii este un roman despre diferenţele de clasă, opţiuni politice şi sexualitate în Marea Britanie a anilor ’80.
„Aproape incredibil de bine scris… Ca să combini cocaina, adulterul, homosexualitatea şi pe Margaret Thatcher într-un roman serios e nevoie de o pricepere desăvârşită, iar Hollinghurst a dovedit că o are. În felul său impresionant şi extrem de contemporan, romanul este tragic. Dar este şi amuzant… Simţul ambiguităţii al lui Hollinghurst este extrem de precis, dar mai mult de atât, pare desprins din viaţă.”

9. Ordinea de zi, Éric Vuillard
Premiul Goncourt 2017

coperta Litera

20 februarie 1933, o zi banală de iarnă berlineză. În salonul luxos al reşedinţei preşedintelui Republicii are loc o întâlnire secretă între douăzeci şi patru de mari industriaşi germani şi oficiali nazişti de rang înalt veniţi să ceară sprijin financiar pentru Partidul Naţional-Socialist înaintea alegerilor legislative. Satisfăcuţi de perspectivele care li se oferă, magnaţii îşi deschid larg pungile, gest care va avea consecinţe cumplite pentru întreaga lume.
12 martie 1938, anexarea Austriei este în curs. În acea zi menită să rămână în istorie, jurnalele de ştiri înfăţişează o armată motorizată în mişcare, o forţă teribilă, inexorabilă. În spatele propagandei ţesute cu talent de Goebbels se desfăşoară însă un surogat de Blitzkrieg, căci panzerele se defectează unul după altul pe drum. Adevărata istorie a Anschlussului este departe de imaginea cunoscută îndeobşte. Nu tăria de caracter sau hotărârea nestrămutată a unui popor aduc victoria, ci o combinaţie între intimidare şi cacealma.
Prin această relatare intensă şi captivantă, Éric Vuillard avertizează cu privire la pericolul orbirii voite şi aminteşte că, în ultimă instanţă, cel mai rău deznodământ nu este inevitabil.

10. Omul suspendat, de Saul Bellow
Premiul Nobel pentru Literatură

Aşteptând să fie recrutat în armată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Joseph şi-a dat demisia şi s-a pregătit cu grijă pentru plecarea pe front. Când o serie de încurcături birocratice întârzie încorporarea sa, el se găseşte în situaţia de a nu avea nimic mai bun de făcut decât să-şi piardă vremea cu lucruri mărunte.
Omul suspendat reprezintă jurnalul său, o extraordinară relatare a rătăcirilor sale neliniştite pe străzile oraşului Chicago, a gândurilor sale despre trecut, a reacţiei sale psihologice faţă de inactivitatea sa, în vreme ce războiul se dezlănţuie în întreaga lume, şi a observaţiilor sale asupra libertăţii de a alege.
 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite