articolul urmator

Ia merge mai departe. Două zeci şi trei de doamne de poveste şi iile lor minunate

6
25 Jun 2016 23:16:38
Tudor Sălăgean

6 Comentarii

Ara Brandiana
26.06.2016, 10:04:55

Ia uite nene, asta zice : ea ia o ia pe ea ! Dar ia tine-te bine, cand el ia pe el o ia, va zice ca ia e iapa! Asta ia o ia dar nu stie daca ia o ia sau ia o iapa. Rau ati ajuns sa va bateti joc de limba romana. Unii zic ca ar fi corect si ia in loc de iia cu toate ca in limba romana cuvantele se scriu asa cum se aud, in acest caz cu doi de "i" adica iia. In fine, poate lui nenea, istoric si etnolog, ii arde sa ia puschea pe limba!

-2 (2 voturi)
Tudor Sălăgean
26.06.2016, 12:19:22

Se scriu cum se aud, nu-I asa? Adica viiata, nu viata? Sibiian, nu sibian? Du-te la scoala, fata, si nu te mai face de ras pe-aici!

+1 (1 vot)
Ara Brandiana
26.06.2016, 15:14:24

La viata si la sibian se aude un singur i, nu doi de i ....si cuvintele respective se scriu cu un singur i. . Desigur, poti sa le scrii si cu cativa de "iiiii" ....daca le canti sau le ingani. Din nefericire, cei scoliti in scoala noua obtin si diplome de analfabeti. Ai peri (pomi fructiferi) si ai perii ....cand te perii pe cap de calti. Cand scrii, scrii cu doi de i....dar dumneata se pare ca vrei sa scri, ca asa ai invatat. Nu dai dovada ca ai talent nici la limba romana si nici la sunete, probabil, esti afon. Dar cand esti afon nu este indicat sa canti. Ar fi mai bine sa repeti cuvintele de mai jos, poate ti se obisnuiste urechea cu sunetul lui "i" scurt sau "i" lung. tu vii tu devii tu revii tu ţii tu deţii tu obţii tu reţii tu menţii Iata mai jos argumente care dovedesc ca dta canti fals. " Cred că ar fi mai corect să scriem iia, cu doi i la începutul cuvîntului, primul i fiind vocală, iar al doilea fiind semivocală, care împreună cu a formează un diftong. În felul acesta marcăm faptul că în cuvîntul iie, iia, avem două silabe. În toate cuvintele care încep cu literele ia- cele două litere notează un diftong și se rostesc într-o singură silabă: iarnă, ia, iarmaroc, iată, iatagan… Succesiunea de litere ia se citește acum, după regulile în vigoare, într-un fel la substantivul ia, în două silabe, și în alt fel la forma verbală ia (el ia, ia de la mine etc.), rostită într-o silabă. Ceea ce nu este în spiritul ortografiei românești." ------------------------------------ íie (-íi), s. f. – Bluză țărănească, un fel de cămașă din pînză de in, cu pieptul brodat în șiruri colorate. – Var. ie. Lat. lῑnea „de pînză” (Cipariu, Gram., 90; Densusianu, Hlr., 158; Pușcariu 774; REW 5064; DAR), cf. alb. ljinë (Philippide, II, 644) --------------------------------------------------- - Timotei Cipariu - filolog, lingvist si scriitor, parintele filologiei romane, membru al Academiei romane - Ovid Densusianu - filolog, lingvist, istoric literar, critic, membru al Acad. romane - Sextil Puscariu - membru al Acad. romane - Alexandru Philippide - studii in etnogeneza romanilor si dezvoltarea limbii romane, estetica si critica literara, filolog, istoric, studii de fiziologie a vocii umane. ----------------------------------------- - Tudor Sălăgean (n. 26 aprilie 1968, Cluj) este un istoric român, specializat în istoria Transilvaniei medievale si moderne, cultura hegemonica si culturi subalterne, genealogie, hermetism si societati secrete. Din 2011 este director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj.

-2 (2 voturi)
Tudor Sălăgean
26.06.2016, 17:02:55

Bati campii, fato! Se pare ca scopul vietii tale e sa adaugi un I la ie. N-ai decat, daca tii neaparat. Fa insa bine si scrie articole semnate, daca te tine. Sa vedem cine esti, ce pregatire ai, ce stii sa faci in viata. Comentariile anonime si rautacioase pe bloguri n-au sa te ajute prea mult.

+2 (2 voturi)
Gica Paunescu
28.06.2016, 10:46:24

Fara a fi specialist in lingvistica ( asa cred ca se cheama disciplina care studiaza ceea ce dezbateti voi doi aici ) mai aproape de sunetul corect perceput de organul specializat in asta - urechea - pare sa fie opinia doamnei. Folosirea apelativelor ,,fata, fato'' indica faptul ca va deranjeaza postarea oponentei dvs, de gen feminin. Iar doamna citeaza si-o opinie - neutra, sa-i zicem - preluata dintr-o lucrare care trateaza chestiunea in discutie. Chiar presupunand ca dreptatea este de partea dvs, maniera in care ati ales sa polemizati nu va face cinste, stimate dle Salagean.