Unde şi când va fi înmormântat Ducu Darie: Îşi dorea ca lumea să fie mai bună şi o vedea de multe ori mai bună decât era

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul de teatru Alexandru Darie, care a murit la vârsta de 60 de ani, va fi înmormântat duminică, 22 septembrie, la Cimitirul Bellu din Bucureşti.

Alexandru Darie va fi depus vineri, 20 septembrie, ora 20.00, la Teatrul Bulandra, Sala „Liviu Ciulei“, unde va rămâne până duminică, 22 septembrie, la ora 12.00. În acest interval vor avea loc, zilnic, slujbe religioase. Slujba de înmormântare va avea loc duminică, 22 septembrie, la ora 13.00, la Cimitirul Bellu din Capitală.

„A fost un om care a iubit enorm teatrul, oamenii şi viaţa. A trăit demn, discret şi delicat şi a trăit frumos! A avut forţa interioară să lupte pentru viaţă şi să intre fără frică în moarte, prezent, puternic, înconjurat de iubire, de multă iubire! Ultima piesă pe care o moştenise fără să vrea, dar pe care a înţeles-o atât de bine, era despre moarte, despre lumină şi despre conştiinţa pură. Alexandru Darie îşi dorea ca lumea să fie mai bună şi o vedea de multe ori mai bună decât era. Preţuia cel mai mult integritatea şi încrederea şi le dorea tuturor să fie mai buni. Vă dorim tuturor să vă amintiţi de el aşa cum noi, cei foarte apropiaţi, l-am văzut în momentul intrării în lumină: strălucitor, împăcat cu tot, indestructibil şi invincibil! Lumină clară!“, a transmis Teatrul Bulandra, al cărui director era din 2002. 

Alexandru Darie, Ducu, aşa cum era alintat de breaslă, s-a stins pe 18 septembrie la Spitalul Clinic Fundeni din Bucureşti, unde era internat de la începutul lunii. În 2016, regizorul a fost diagnosticat cu ciroză hepatică în stadiu incipient, iar recent i-au fost descoperite afecţiuni respiratorii care s-au complicat şi au necesitat ventilare mecanică. 

Imagine indisponibilă

FOTO Mediafax 

Ducu Darie s-a născut pe 15 iunie 1959 într-o familie de artişti, părinţii săi fiind actorii Consuela Roşu şi Iurie Darie. Şi-a petrecut viaţa în teatru de la vârsta de tre ani. De la 15 ani şi-a dorit să fie regizor de film, însă profesorul Dinu Cernescu l-a implorat să rămână la teatru pentru a „nu se rata“ în film. 

A absolvit Academia de Teatru şi Film - Facultatea de Regie de Teatru, Film şi Televiziune, în 1983.

A fost asistentul lui Dinu Cernescu şi a învăţat meserie de la David Esrig, Gheorghe Harag şi Lucian Giurchescu.

Încă din studenţie intră în lumina reflectoarelor câştigând Marele Premiu pentru cea mai bună producţie la Festivalul Internaţional al şcolilor de Teatru „Jacques Lecoq“, Riccione, Italia, 1981 cu „Paracliserul“, de Marin Sorescu. 

Consacrarea internaţională s-a produs odată cu spectacolul „Visul unei nopţi de vară“ (1991), pe care ziarul „The Guardian“ l-a considerat a fi cea mai bună montare de la producţia cu acelaşi nume semnată de Peter Brook. Spectacolul a fost distins cu premiile pentru cel mai bun regizor şi cele mai bune costume la prima ediţie a Festivalului Naţional de Teatru „I.L. Caragiale“.

În anul următor, a fost invitat de Oxford Stage Company să regizeze „Mult zgomot pentru nimic“, de William Shakespeare, BBC apreciind montarea drept un „eveniment al stagiunii“.

A mai regizat în Statele Unite, la Performing Arts Centre, „Mizantropul“, de Moliere, şi „Cabala bigoţilor“, de Mihail Bulgakov.

Din 2002, Alexandru Darie conducea Teatrul Bulandra, conferindu-i acestuia un statut unic între teatrele din România, cu artişti de elită şi cu o dimensiune profund europeană.

În 2006, este ales preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa, ducând la bun sfârşit, în 2011, două mandate consecutive la conducerea acestei prestigioase instituţii.

Anul trecut, Ducu Darie, a realizat un spectacol impresionant prin desfăşurarea de forţe: „Coriolanus“, cu o distribuţie de 70 de actori, cu Şerban Pavlu cap de afiş. Spectacolul a avut premiera oficială în Festivalul Naţional de Teatru, la Sala „Toma Caragiu“ a Teatrului Bulandra.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite