Reacţii după ancheta privind situaţia de la BRD Pensii: Acţionarii au acoperit suma care face obiectul investigaţiilor. Deţinerile participanţilor nu sunt afectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP) a venit cu clarificări, joi, după informaţiile privind zeci de percheziţii într-un dosar de delapidare din fondul de pensii.

Societatea anunţă că suma investigată ar fi vizat conturile de cheltuieli generale ale BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP) şi nu cele ale fondurilor de pensii Pilon II şi III administrate, care prin lege sunt separate, transmite Hotnews.ro. 

„Aşa cum am comunicat pe 13 mai 2022, au fost descoperite unele nereguli privind o serie de înregistrări contabile legate de conturile de cheltuieli generale ale BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP).

SAFPP a luat imediat toate măsurile necesare de remediere, inclusiv formularea unei plângeri penale şi înlăturarea din funcţie a Directorului General. Toate autorităţile competente, precum şi acţionarii şi auditorii statutari, au fost sesizaţi în mod corespunzător. Acţionarii companiei au acoperit suma care face obiectul investigaţiilor în curs, iar activitatea SAFPP se desfăşoară în mod normal. Precizăm că deţinerile participanţilor la fondurile de pensii Pilon 2 şi 3, administrate de SAFPP, precum şi activele acestora, care sunt păstrate la o bancă depozitară şi sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu au fost şi nu sunt afectate în niciun fel de această situaţie. Menţionăm, de asemenea, că SAFPP şi BRD Groupe Societe Generale sunt două entităţi juridice diferite şi niciun angajat al băncii BRD Groupe Societe Generale nu a fost implicat în această situaţie.”, a transmis sursa citată.

Citeşte şi: Percheziţii în Bucureşti şi în 12 judeţe într-un dosar în care doi angajaţi ai unei bănci şi-ar fi însuşit peste 23 de milioane de lei dintr-un fond privat de pensii

Reacţia ASF

Şi reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au transmis joi că ancheta care vizează unul dintre cele mai mari fonduri de pensii private vizează fondurile proprii ale administratorului, nefiind afectat fondul de pensii în sine.

Daniel Apostol, director de comunicare al ASF a subliniat la Digi24 că nu este niciun motiv de îngrijorare, activele fondurilor nefiind afectate de ilegalitatea comisă de administratorul acestei firme. 

„Nu e niciun motiv de îngrijorare. Activele fondurilor nu au fost afectate de această ilegalitate comisă de administratorul acestei firme. ASF a intervenit prompt cu sancţionarea drastică a conducătorilor acestui administrator. am şi sesizat atunci organele. Am sanctionat fapte care au afectat banii administratorului de fonduri. Nu au afectat fondul de pensii în sine, ci banii proveniţi din comisioanele percepute de aceste firme pe contribuţiile cetăţenilor la pilonul II şi pe administrarea activului net.

Fondul de pensii nu e afectat, dar faptele constatate de celelalte organe abilitate fac referire la delapidarea de fonduri ale administratorului. Noi am sesizat abaterile grave de la regulile de guvernanţă corporativă şi de la cele privind evidenţele situaţiei contabile ale administratoruluişi în conformitate cu atribuţiile legale pe care le are ASF, aceste abateri le-am sancţionat, sesizând altor organe cometente să analizeze situaţia. Organele abilitate au constatat alte abateri de o gravitate foarte mare", a declarat Apostol.

El a subliniat că ASF face controale inopinate şi la alţi administratori, preventiv, „pentru a preîntâmpina situaţiile nefericite".

BRD Pensii Private este cel mai mic fond de pensii private obligatorii, după mărime, cu o valoare a activului net de 3,55 milioane lei, deţinând o cotă de piaţă de numai 4%. Numărul de cotizanţi se ridica, la finalul lunii mai, la 514.002 persoane.

În mai, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aplicat sancţiuni fără precedent, printre care amenzi şi retrageri de avize pentru conducerea societăţii BRD Pensii.

ASF a descoperit atunci că directorul general înregistra în contabilitate tranzacţii care nu aveau la bază documente justificative.

„În sarcina directorului general s-au reţinut fapte contravenţionale privind efectuarea unor înregistrări în contabilitate, care nu au avut la bază documente justificative, nu au raţionament economic, contravin funcţionalităţii conturilor şi care nu reflectă situaţia reală a patrimoniului administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA”, transmitea, atunci, ASF.

Director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA era Alina Cecilia Andreescu. Ea a primit atunci o amendă contravenţională în cuantum de 100.000 de lei şi i-a fost retrasă aprobarea de a ocupa funcţia de director general al companiei.

ASF a constatat că nici consiliul de administraţie al companiei nu a asigurat management prudent, drept urmare a retras autorizaţia pentru doi membri ai CA, respectiv pentru Raluca Ioana Moise şi pentru Arnaud Charles Marie René Brière de la Hosseraye.

Citeşte şi: BRD Pensii Private, după amenda aplicată de ASF: Deţinerile participanţilor nu au fost afectate

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite