România are un nou mecanism de restructurare. Legea privind procedurile de restructurare, aprobată în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
analiza-economica-proiectie-financiara-economist-calcule-grafice-evaluare-companii

Parlamentul a aprobat un nou mecanism de restructurare a companiilor aflate în dificultate, ce transpune mecanismele de prevenţie în business introduse la nivel european prin Directiva nr. 2019/1023, informează CITR, parte a Impetum Group.

Potrivit sursei citate, începând cu a doua jumătate a lunii iulie 2022, mii de companii din România vor putea beneficia de restructurare prin această lege care implementează Directiva Comisiei Europene pentru salvarea afacerii şi a locurilor de muncă.

Noua lege prevede două proceduri de restructurare, respectiv acordul de restructurare şi concordatul preventiv, ambele orientate spre salvarea companiei şi spre dezvoltarea afacerii. 

Acordul de restructurare va fi elaborat de către specialistul în restructurare, apoi va fi negociat cu creditorii, votat de aceştia şi confirmat de judecătorul sindic. 

Concordatul preventiv va presupune o cerere de deschidere a procedurii, cu efect imediat de suspendare a executărilor silite, apoi elaborarea unui plan de restructurare, negocierea şi votarea acestuia de către creditori, şi ulterior aprobarea lui de către judecătorului sindic. 

Sursa citată menţionează că, pe tot parcursul procesului de restructurare, antreprenorul rămâne în controlul afacerii sale şi în plus se bucură de sprijinul specialistului în restructurare pentru crearea şi implementarea măsurilor propuse prin planul de restructurare, care pot fi dintre cele mai relevante şi variate.

Beneficiile acestei legi includ:

1. Abordarea în funcţie de contextul fiecărei companii, de gradul de dificultate. Prezumţiile dificultăţii unei companii sunt analizate de specialistul în restructurare printr-un raport privind starea sa de dificultate. Astfel, companiile vor putea accesa aceste proceduri în funcţie de motivul dificultăţii care pune în pericol afacerea şi vor putea beneficia de un proces adaptat de restructurare.

2. Eficientizarea procedurilor de restructurare, respectiv eficientizarea procedurii de vot, a procedurii de contestare/apel cu scopul de a scurta timpul în care putem ajunge la un plan gata de implementat. O procedură simplificată a Acordului, în care judecătorul sindic este implicat doar dacă există contestaţii. 

3. Eficientizarea procesului de transmitere a documentelor prin intermediul instanţei, prin mijloace de comunicare electronică.

4. Protecţia creditorilor şi echilibrul între drepturile acestora şi protecţia companiei în dificultate, care se obţine prin tratamentul corect şi echitabil al creanţelor propuse a fi incluse în plan.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite