Celebrităţi

articolul anterior articolul urmator

Elon Musk, acuzat de o stewardesă că s-a dezbrăcat în faţa ei şi i-a propus să întreţină relaţii sexuale. Reacţia miliardarului

8
20 May 2022 14:07:40
Autor: Lorena Mihăilă
Elon Musk FOTO Profimedia
Elon Musk FOTO Profimedia

O însoţitoare de zbor Space X l-a acuzat pe Elon Musk că şi-a expus organul genital în faţa ei şi că i-a propus să întreţină relaţii intime, ea depunând şi o plângere în anul 2018. Compania i-a plătit femeii 250.000 de dolari pentru a nu dezvălui incidentul, arată mai multe documente.

Însoţitoarea a lucrat ca membru al echipajului de cabină pe bază de contract pentru flota de avioane corporative a SpaceX. Ea l-a acuzat pe Musk că i-a expus organul genital erect, i-a pipăit piciorul fără consimţământ şi s-a oferit să-i cumpere un cal în schimbul unui masaj erotic, potrivit interviurilor şi documentelor obţinute de Business Insider.

Stewardesa pretinde că incidentul avut loc în 2016. Articolul a citat o persoană anonimă care a spus că este prietenă cu însoţitoarea de bord, şi care a dat o declaraţie ca parte a procesului de soluţionare privată. Detaliile acestui caz au fost extrase inclusiv din corespondenţa prin e-mail şi alte înregistrări obţinute de Business Insider din partea prietenei stewardesei.

Potrivit declaraţiei, însoţitoarea i-a mărturisit prietenei că, după ce a obţinut postul de stewardesă, a fost încurajată să obţină licenţa de maseuza pentru a-i putea face masaje lui Musk. În timpul unui astfel de masaj, într-o cabină privată a avionului Gulfstream G650ER, i-a propus Musk cele de mai sus, conform prietenei.

După ce Insider l-a contactat pe Musk pentru comentarii, el a răspuns cu un e-mail în care cere mai mult timp pentru a răspunde, spunând că există „mult mai multe detalii în această poveste”.
 
„Dacă aş fi fost înclinat să mă angajez în hărţuire sexuală, este puţin probabil ca aceasta să fie prima dată în toată cariera mea de 30 de ani când aceasta [înclinaţie] iese la lumină”, a scris el, numind povestea „un articol de succes motivat politic”.
 
Insider a prelungit termenul limită şi a reiterat oferta lui Musk de a comenta afirmaţiile. Acestra nu a mai răspuns.
 

Provocarea lui Elon Musk 

Abia după publicarea articolului Elon Musk a postat pe contul său de Twitter o reacţie în care a neagat acuzaţiile de hărţuire sexuală:
 
Atacurile împotriva mea ar trebui văzute dintr-o perspectivă politică, este vorba de felul lor standard de a acţiona (josnic), însă nimic nu mă va împiedica să lupt pentru un viitor bun şi pentru dreptul vostru la liberă exprimare. Am o provocare pentru această mincinoasă care susţine că prietena ei m-a văzut dezbrăcat, să descrie ceva, orice (cicatrici, tatuaje) ce nu este cunoscut de public. Nu va putea să o facă pentru că nu s-a întâmplat niciodată, a mai transmis Elon Musk.
 

Musk i-ar fi propus cumpărarea unui cal în schimbul unui raport sexual

Stewardesa i-a povestit prietenei că în anul 2016, Elon Musk i-a cerut în timpului unui zbor spre Londra un masaj. Acesta era complet dezbrăcat, iar în declaraţie se menţionează că în timpul masajului, Musk şi-a expus organele genitale şi a atins-o pe picior. De asemenea, el s-a oferit să-i cumpere un cal dacă „va face mai mult cu el” (raport sexual).

Femeia a refuzat şi a continuat să îl maseze pe Musk, dar fără a se angaja într-un act sexual. În declaraţie se subliniază faptul că „femeia nu este de vânzare” şi că „nu are de gând să efectueze favoruri sexuale pentru bani sau cadouri”.

În conversaţiile cu jurnaliştii, prietena a ales să rămână anonimă, invocând temeri pentru siguranţa ei personală. Prietena menţionează că victima a devenit anxioasă la job şi că nu îl mai putea privi pe Elon Musk cu respect.

Pedepsită că a refuzat să se prostitueze

Prietena a spus că stewardesa i-a spus despre conduita necorespunzătoare a lui Musk în timp ce se aflau într-o drumeţie, la scurt timp după călătoria la Londra. Prietena a descris-o pe însoţitoare ca fiind tulburată şi vizibil zdruncinată. „Era chiar supărată”, a spus prietena. — Nu ştia ce să facă.
 
„Înainte de incident, ea îl privea pe domnul Musk ca pe o persoană admirabilă”, se arată în declaraţie. „Dar, după ce s-a expus, a atins-o fără permisiune şi s-a oferit să-i plătească pentru sex, a fost acaparată de anxietate. S-a gândit că lucrurile ar putea reveni la normal şi că s-ar preface că nu s-a întâmplat nimic. Cu toate acestea, a început să se simtă de parcă ar primi un fel de răzbunare în care schimburile de muncă i-au fost reduse; a început să se simtă cu adevărat stresată”, a spus prietena pentru Insider. „
 
În cele din urmă, se spune în declaraţie, însoţitoarea a simţit că „a fost dată la o parte şi pedepsită pentru că a refuzat să se prostitueze”.
 

Masaje la cerere

SpaceX pune un accent deosebit pe masaje, atât de mult încât au fost angajaţi terapeuţi de masaj interni ca un beneficiu pentru directori. Potrivit prietenei, însoţitoarea de bord a fost încurajată de către superiorii săi să-şi achite propriul training de masaj profesional pentru sesiunile cu Musk.
 
„Au încurajat-o să obţină licenţa de maseuză, dar pe timpul ei, pe cont propriu”, a spus prietena. „Au dat de înţeles că ea ar putea zbura mai des dacă ar face asta, pentru că i-ar putea oferi lui Elon masaje adecvate. Mi s-a părut ciudat pentru că nu ai fost angajată drept maseuza. Ai fost angajată să fii însoţitoare de zbor. Iar dacă lui Elon îi plac masajele, atunci ar trebui să plătească pentru ca tu să mergi la şcoala de maseuze. Dar ea era pur şi simplu atât de fericită şi nerăbdătoare să primească jobul şi să poată călători."
 

Plată compensatorie de 250.000 de dolari

În 2018, după ce s-a convins că refuzul ei de a accepta propunerea lui Musk i-a diminuat oportunităţile în SpaceX, însoţitoarea a angajat un avocat specializat în dreptul muncii din California şi a trimis o plângere la departamentul de resurse umane al companiei în care detaliază episodul. În acea perioadă, firma de avocatură a contactat-o pe prietenă şi i-a cerut să întocmească declaraţia de coroborare a afirmaţiilor.
 
Plângerea stewardesei a fost rezolvată rapid după o şedinţă cu un mediator la care Musk a participat personal. Problema nu a ajuns niciodată la o instanţă de judecată sau la o procedură de arbitraj. În noiembrie 2018, Musk, SpaceX şi însoţitoarea de zbor au încheiat un acord de despăgubire prin care i se acordă victimei o sumă de 250.000 de dolari în schimbul promisiunii de a nu da în judecată pe baza plângerii.
 
Acordul includea, de asemenea, clauze restrictive de nedivulgare şi de nedefăimare care o împiedică pe stewardesă să discute vreodată despre plata compensatorie sau să divulge orice informaţii de orice fel despre Musk şi afacerile sale, inclusiv SpaceX şi Tesla.
 
Musk este în prezent implicat într-o încercare de a cumpăra Twitter, motivat de credinţa lui că „libertatea de exprimare este piatra de temelie a unei democraţii funcţionale”. La începutul acestei luni, el a scris pe Twitter că „lumina soarelui este cel mai bun dezinfectant”.
 
Twitter nu a răspuns la solicitarea de a oferi comentarii.
 

Când alegi să rămâi tăcut, devii parte a acelui sistem

Prietena victimei a precizat pentru jurnaliştii Insider că s-a prezentat în faţa lor fără a se consulta cu supravieţuitoarea agresiunii sexuale. Spre deosebire de prietena ei, victima este obligată să respecte un cod de nu divulga cele întâmplate.

„M-am simţit responsabilă de a veni şi spune ce s-a întâmplat", a spus ea. „El este cel mai bogat om din lume. Cineva cu acel nivel de putere care provoacă acest tip de rău şi apoi aruncă nişte bani pentru a rezolva situaţia, nu dă dovadă de responsabilitate. Există prădători peste tot în lume, dar când cineva este deosebit de bogat şi puternic, are literalmente sisteme care sunt ca o maşină care lucrează pentru ei, pentru a-l configura pentru a putea face ce vrea."
 
Rămânând tăcută, a spus prietena, ar face-o complice. „Când alegi să rămâi tăcut, da, devii parte a acestui sistem", a spus ea. „Devii o parte din acea maşinărie care permite cuiva ca Elon Musk să continue să facă lucrurile oribile pe care le-a făcut."
 
Acordurile de nedivulgare sunt componente esenţiale ale maşinii respective. Prietena a spus că, înainte de a ajunge la Insider, l-a sunat pe avocatul care a reprezentat victima. Avocatul i-a spus că, deşi este liberă să vorbească cu presa, împărtăşirea oricăror documente din dosar – inclusiv propria declaraţie – ar putea pune în pericol însoţitoarea de zbor.
 
„Dacă ar exista o cale pentru ca ea [victimă] să se prezinte fără a se pune în pericol cred că ar fi făcut-o", a declarat prietena pentru Insider. „Sper să simtă că am făcut ceea ce trebuia. Sper să simtă că am spus lucrurile pe care nu s-a simţit suficient de în siguranţă să le spună"."
 

Aş dori ca adevărul să iasă la iveală

Aceasta este singura acuzaţie şi soluţionare cunoscută de hărţuire sexuală legată personal de Musk.
 
Cu toate acestea, două dintre companiile sale s-au confruntat cu acuzaţii de hărţuire sexuală în trecut. În decembrie 2021, în aceeaşi săptămână în care a fost desemnat Persoana Anului de către Time, patru femei care au lucrat la SpaceX au vorbit despre hărţuirea sexuală cu care s-au confruntat la companie, unde Musk este CEO. Ashley Kosak de pildă, a publicat un eseu în care povesteşte că a fost pipăită şi atinsă în mod inadecvat de către angajaţi bărbaţi în timp ce ea era stagiară. Alte trei — dintre care una a spus că este legată de un acord de confidenţialitate — au relatat tratamente similare pentru New York Times.
 
Ca răspuns la rapoarte, preşedintele şi directorul de operaţiuni SpaceX, Gwynne Shotwell, a trimis un e-mail la nivel de companie în care spunea că „raportarea la timp a hărţuirii este esenţială pentru ca SpaceX să rămână un loc de muncă excelent; nu putem repara ceea ce nu remediem” a relatat NY Times. Ea a adăugat că SpaceX va „investiga cu rigurozitate toate acuzaţiile de hărţuire sau discriminare şi va lua măsuri rapide şi adecvate atunci când constatăm că politica noastră este încălcată”.
 
Cel puţin şase femei au dat în judecată Tesla, unde tot Musk este CEO, acuzând hărţuire sexuală la o fabrică a companiei. Bărbaţii de la fabrică le „făceau ochi dulci” şi remarci despre vestimentaţie, se arată în plângeri, ceea ce a determinat unele femei să poarte ţinute largi şi să folosească teancuri de cutii pentru a obstruţiona linia de vedere a colegilor de serviciu. Unele dintre femei au susţinut că au suportat represalii după ce au ieşit public cu poveştile lor.
 
Prietena stewardesei a spus pentru Insider că, dacă mai există persoane care au fost maltratate de Musk, ea speră că îşi vor spune public povestea. Dacă mai sunt şi alte victime, ea a spus: „Aş dori ca ele să iasă în faţă. Aş dori ca adevărul să fie dezvăluit”.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Omul UnOm
20.05.2022, 14:20:39

Sunt multe astfel de cazuri in realitate doar ca nu apar in public.Sigur nu merg asa de departe insa exista. Cu ani in urma discutam cu cineva care fusese pilot in anii '80-'90.Daca cineva ar scrie ce "intimplari" aveau loc chiar si pe vremea aia cu unele dintre insotitoarele de bord ar face multa lume sa roseasca.

+2 (2 voturi)
predex
20.05.2022, 15:03:23

Mai stii ? In orice caz, e clar ca Musk chiar are nevoie sa hartuiasca femei. In mod sigur nu exista nici o femeie in lumea asta care sa-si doreasca sa faca sex liber consimtit cu un sarac ca el. Totusi, ca idee, cum sta treaba xcu hartuirea in comunitatea lgbt ? Unele zvonuri sustin ca alora nici nu le-ar trece prin cap sa se hartuiasca intre ei. Probabil pentru ca-s prea ocupati sa-i hartuiasca pe aia care nu-s lgbt.

0 (6 voturi)
Dunning-Kruger
20.05.2022, 15:50:14

Realizezi ca pot exista motive pentru ca o femeie sa refuze un barbat, indiferent de cat de bogat e, nu?

0 (4 voturi)
lov matrix
20.05.2022, 16:52:16

Si Marmota ... ! Pai daca a pus mana pe bani si a inteles ca se putea si mai mult ... lacomia si prostia merg mana in mana. Este clar ca ceva nu se leaga, deoarece are inchieat un acord de tacere. In acest caz Musk poate lua inapi mai mult pentru incalcare intelegere.... daca exista in realitate. oricum este greu de crezut ca Musk are nevoie de scandaluri gratuite, este mult mai inteligent.

+1 (1 vot)
Dunning-Kruger
20.05.2022, 18:47:41

Inteligenta lui Musk se rezuma la abilitatea de a face miliarde de dolari din prostia altora. Nu e exclus sa creada ca poate cumpara pe oricine.

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările