Brexit: Este Putin fericit?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatul referendumului britanic a zguduit din temelii UE. Unde este Rusia, în toate acestea? Este Brexitul în avantajul Moscovei? Serghei Sobyanin, primarul Moscovei, spunea într-un tweet că „fără UK în UE, nimeni nu va apăra cu atât de mult zel sancţiunile împotriva noastră.” Mulţi observatori susţin că preşedintele Putin a înclinat mereu spre Brexit. Iată ce spun experţii.

O discuţie realizată de Andrej Matisak pentru Defence Matters.

Olga Oliker, Director al Programului dedicat Rusiei şi Eurasiei de la Center for Strategic and International Studies (CSIS):

Cred că cei care spun că Rusia şi-a dorit Brexitul îşi fundamentează concluzia pe animozitatea foarte clară a Rusiei faţă de UE. În timp ce vreme de mai mulţi ani Rusia a fost preocupată de NATO, din 2013 a început să perceapă UE în termeni negativi. Dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, acest lucru va fi un semn de lipsă de unitate deopotrivă în rândurile UE şi ale NATO, iar Uniunea Europeană, ca instituţie, cu siguranţă o să fie slăbită. Toate acestea se încadrează în obiectivul mai larg de regândire a arhitecturii politice şi de securitate, care a evoluat de la sfârşitul Războiului Rece, din care UE este o componentă centrală.

Mitchell Orenstein, profesor de Politică Central şi Est Europeană la Universitatea Pennsylvania:

Atunci când adversarii tăi se autodistrug din interior, cel mai bine este să păstrezi tăcerea şi să îi laşi să continue. Referendumul despre Brexit este un cadou făcut lui Putin deoarece îi ajută planul său de dezmembrare a Uniunii Europene. Rolul său a fost minimal. Referendumul este vina lui David Cameron şi vina Partidului Conservator, dar, în mod evident, slăbeşte şi fragmentează Uniunea Europeană. Sunt convins că Kremlinul apreciază acest dar. Marea Britanie în afara Uniunii Europene rămâne o putere militară semnificativă şi membru al NATO. Cu toate acestea, Brexit-ul ar face Uniunea Europeană mai maleabilă în mâinile lui Putin, deoarece îndepărtează din leadership-ul UE unul dintre cele mai puternice guverne anti-ruse.

Stephen Bittner, profesor de istorie la Sonoma State University:

Lui Putin îi place să distrugă lucruri. Cu excepţia dizolvării NATO şi, probabil, a unei victorii a lui Trump în America, nu există un premiu mai mare pentru Putin, decât ruperea UE. Ar arăta forţelor reformiste interne, dar şi celor din Ucraina, că UE este mai mult mit decât realitate. Şi sugerează că întregul proiect al UE de „suveranitate împarţită” este un experiment cu durată limitată de viaţă. Pentru cei care văd în Putin marca unei politici dezgustătoare, Brexitul este un dezastru total.

O discuţie realizată de Andrej Matisak pentru Defence Matters.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite