FP Romania

articolul anterior articolul urmator

Brexit: Este Putin fericit?

26
3 Jul 2016 11:54:11
Defence Matters
Miting pro-UE la Londra.
Miting pro-UE la Londra.

Rezultatul referendumului britanic a zguduit din temelii UE. Unde este Rusia, în toate acestea? Este Brexitul în avantajul Moscovei? Serghei Sobyanin, primarul Moscovei, spunea într-un tweet că „fără UK în UE, nimeni nu va apăra cu atât de mult zel sancţiunile împotriva noastră.” Mulţi observatori susţin că preşedintele Putin a înclinat mereu spre Brexit. Iată ce spun experţii.

O discuţie realizată de Andrej Matisak pentru Defence Matters.
 
Olga Oliker, Director al Programului dedicat Rusiei şi Eurasiei de la Center for Strategic and International Studies (CSIS):
 
Cred că cei care spun că Rusia şi-a dorit Brexitul îşi fundamentează concluzia pe animozitatea foarte clară a Rusiei faţă de UE. În timp ce vreme de mai mulţi ani Rusia a fost preocupată de NATO, din 2013 a început să perceapă UE în termeni negativi. Dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, acest lucru va fi un semn de lipsă de unitate deopotrivă în rândurile UE şi ale NATO, iar Uniunea Europeană, ca instituţie, cu siguranţă o să fie slăbită. Toate acestea se încadrează în obiectivul mai larg de regândire a arhitecturii politice şi de securitate, care a evoluat de la sfârşitul Războiului Rece, din care UE este o componentă centrală.
 
Mitchell Orenstein, profesor de Politică Central şi Est Europeană la Universitatea Pennsylvania:
 
Atunci când adversarii tăi se autodistrug din interior, cel mai bine este să păstrezi tăcerea şi să îi laşi să continue. Referendumul despre Brexit este un cadou făcut lui Putin deoarece îi ajută planul său de dezmembrare a Uniunii Europene. Rolul său a fost minimal. Referendumul este vina lui David Cameron şi vina Partidului Conservator, dar, în mod evident, slăbeşte şi fragmentează Uniunea Europeană. Sunt convins că Kremlinul apreciază acest dar. Marea Britanie în afara Uniunii Europene rămâne o putere militară semnificativă şi membru al NATO. Cu toate acestea, Brexit-ul ar face Uniunea Europeană mai maleabilă în mâinile lui Putin, deoarece îndepărtează din leadership-ul UE unul dintre cele mai puternice guverne anti-ruse.
 
Stephen Bittner, profesor de istorie la Sonoma State University:
 
Lui Putin îi place să distrugă lucruri. Cu excepţia dizolvării NATO şi, probabil, a unei victorii a lui Trump în America, nu există un premiu mai mare pentru Putin, decât ruperea UE. Ar arăta forţelor reformiste interne, dar şi celor din Ucraina, că UE este mai mult mit decât realitate. Şi sugerează că întregul proiect al UE de „suveranitate împarţită” este un experiment cu durată limitată de viaţă. Pentru cei care văd în Putin marca unei politici dezgustătoare, Brexitul este un dezastru total.
 
O discuţie realizată de Andrej Matisak pentru Defence Matters.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

Stancu Dan
3.07.2016, 12:17:23

Hmmm ... deci UE are nevoie de "prostii de la Londra" pentru a nu deveni niste umili valeti ai lui Putin ? N-ar fi mai simplu ca cei 6 jupani (cele 6 state membre fondatoare ale UE) sa se reuneasca si sa adopte rapid o directiva (,rezolutie sau orice vor ei) prin care sa-l trimita la plimbare pe ciolovek cu tot cu figurile lui ? Aaaa, nu se poate din cauza de petrol, gaz si altele.

-5 (5 voturi)
Marius Varan
3.07.2016, 14:48:37

Au astia si petrol si gaze, insa ce nu au este MINTEA, deoarece au permis sabotarea UE din interior. Sa luam, rand pe rand, aliatii rusilor in UE si sa vedem ce li s-a oferit de catre putler: - In Grecia, Syriza, ajunsi la guvernare, merg brat la brat cu rusia.Syriza se opune din rasputeri ca UE sa extinda sanctiunile la adresa rusiei. - Podemos din Spania, care de altfel conduce in sondajele de opinie. Liderul acesteia a acuzat Occidentul de dublu-standard in relatia cu rusia. - In Franta, Frontul National. Liderul acestuia, Marine Le Pen, a avut deja vreo cateva voiaje la moscova. Frontul National a imprumutat recent 9.4 milioane de euro de la First Czech Russian Bank, institutie ce are legaturi indirecte cu kremlinul. Se spune ca ar fi prima transa dintr-un imprumut de 40 de milioane de euro, o suma enorma pentru un partid. Marine Le Pen a explicat ca a fost refuzata de bancile occidentale. - In ungaria, Jobbik, este in mod vadit de partea rusiei. In 2013, liderul Jokkik a descris rusia ca pe aparatoarea mostenirii europene( Doamne fereste), spre deosebire de “tradatorii” din UE. Cea mai controversata figura a partidului, Bela Kovacs, membru al Parlamentului European, face lobby pentru interesele rusiei si a sustinut invazia Crimeei. - Tot in ungaria, (se putea altfel?) Fidesz, partidul de guvernamant, cultiva si el relatii apropiate cu rusia. Viktor Orban a spus ca vrea sa contruiasca un “stat neliberal”, dupa exemplul rusiei, in cadrul UE. - In UK, cum dealtfel banuieste toata lumea, incepe sa iasa la iveala, conform presei insulare(The Economist) ca rusia a acordat sprijin financiar si logistic unor partide din Marea Britanie, cum ar fi UK Independence Party, cunoscut pentru pozitia sa anti-UE. Nu mai departe liderul UKIP, Nigel Farage, a declarat ca putin este liderul mondial pe care il admira cel mai mult. Sa ne reamintim ca rusia a gasit deja o cale pentru a se folosi de "idiotii utili" europeni: legitimarea scrutinurilor electorale dubioase. O adunatura pestrita de populisti s-a inghesuit pentru a da avize de buna purtare cu ocazia referendumului din Crimeea sau a alegerilor din Donbas, organizate de separatisti. Printre acestia s-au aflat Bela Kovacs si Aymeric Chauprade, consilier al lui Marine Le Pen. Presa din Rusia i-a prezentat pe acestia ca oficiali ai UE si observatori electorali independenti. Interesul eusiei este limpede in acest joc al seducției, anume de a subrezi si destabiliza esafodajul politic european, ori partidele anti-UE se preteaza impecabil acestei mize, fiind sustinute cu generozitate de la kremlin. Ciudat cum cu multe luni de zile inaintea Brexit-ului, Nigel Farage a fost prezentat rusilor, chiar inainte sa-l cunoască bine britanicii, prin postul de televiziune Russia Today, ca fiind "liderul care va reda independenta Marii Britanii" si va fi primul care va duce la dizolvarea Uniunii Europene.

+2 (8 voturi)
Stefanescu Marian
3.07.2016, 13:16:37

Nu cred că Rusia va avea de câştigat de pe urma Brexit,ba dimpotrivă.De pierdut pierde UE şi...Putin fiindcă o UE franco-germană gata să facă compromisuri economice şi politice cu Rusia va fi blocată de NATO,SUA,UK şi statele din Estul Europei.Eu cred că UE este deja moartă,că nimeni nu va lăsa Germania să devină putere dominantă pe continent şi mai ales să fie aliată a Rusiei.Germania a jucat periculos în cazul Brexit,fără urmă de diplomaţie şi-a asmuţit căţeii contra Angliei.Vă daţi seama ce ură clocoteşte în sufletele germane pentru cele două războaie pierdute din cauza SUA şi UK care au învins-o de două ori?Germania vrea revanşa dar nu împotriva Rusiei ci împotriva SUA şi UK.Noroc că SUA mai au baze militare în Germania.

0 (6 voturi)
Roman Ruleacov
3.07.2016, 14:30:59

Deci Putin e vinovat de iresponsabilitatea și incompetenta dovedite a clasei politice în totalitate, care în fapt nu a voit si nici nu a făcut parte din EU. O aberație mai mare e greu de găsit, dar se înscrie larga cacofonie antiruseasca. EU fără GB deși inițial slăbită va deveni mai puternică și mai unită

+5 (5 voturi)
m wakki
3.07.2016, 15:09:33

nu, putler are el vinovățiile lui, de ajuns pentru zece mii de ani de acum înainte larga cacofonie antirusească este largă într-adevăr dar nu prea e cacofonie pentru că asta este ceea ce cred oamenii, prin Europa și nu numai de ce? întrebați-l pe putler și uitați-vă în oglindă

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările