Patru ani de cercetări şi judecată pentru 16 haine cu mărci contrafăcute. Ce decizie a luat instanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

După aproape 4 ani de cercetări şi judecată, magistraţii Judecătoriei Alba Iulia au renunţat la aplicarea pedepsei în cazul a două persoane fizice şi a unei persoane juridice acuzate de punerea în circulaţie a unor bunuri contrafăcute.

Dosarul este rezultatul unui control desfăşurat în noiembrie 2018 la sediul unui magazin de pe B-dul Revoluţiei 1989, din Alba Iulia, unde au fost descoperite16 de produse de îmbrăcăminte contrafăcute care purtau însemnele unor firme cunoscute (Prada, Adidas, Levi Strauss şi altele), fără a avea caracteristicile unor produse originale.

Pentru articolele de îmbrăcăminte expuse spre vânzare, administratorii societăţii nu deţineau certificate de origine a mărcii sau alte documente din care să rezulte faptul că aceste produse sunt originale. 

În timpul anchetei au fost solicitate informaţii de la reprezentanţii firmelor care deţin mărcile respective, singurii care s-au considerat prejudiciaţi fiind cei ai mărcii ”Prada”, care au solicitat daune în valoare de 450 de euro. 

Restul fie nu s-au constituit părţi civile, fie nu au răspuns solicitărilor anchetatorilor din Alba Iulia.

Persoanele trimise în judecată au achitat integral prejudiciul invocat de avocaţii mărcii menţionate. 

Cu privire la alte mărci, instanţa a constatat că nu s-a reuşit probarea caracterului contrafăcut al produselor, întrucât o parte din reprezentanţii acestora nu au răspuns adreselor organelor de cercetare penală, iar o altă parte au răspuns că nu se constituie parte civilă şi nu pot aprecia dacă produsele sunt contrafăcute. 

Soţii trimişi în judecată au precizat că nu au cunoscut exact ce obiecte vestimentare există în sacii pe care i-au cumpărat, întrucât bunurile achiziţionate erau livrate în saci sau baloţi. În final, instanţa a decis să renunţe la aplicarea pedepsei având în vedere numărul mic al produselor contrafăcute descoperite, precum şi refuzul majorităţii firmelor de a deveni părţi civile. 

”Se are în vedere şi numărul mic de obiecte vestimentare care a fost găsit cu ocazia controlului, aspect care dă credibilitate susţinerilor inculpaţilor, în sensul că aceste obiecte vestimentare care păreau a fi produse de firme cunoscute, se regăseau sporadic printre restul hainelor pe care le cumpărau spre a fi puse în vânzare. Referitor la pedeapsa care urmează a fi aplicată, se reţine că atât aplicarea pedepsei amenzii, cât şi amânarea aplicării pedepsei închisorii ar constitui o sancţiune excesivă raportat la modalitatea concretă de săvârşire a faptei şi la urmările produse. Instanţa are în vedere, în principal, lipsa antecedentelor penale ale tuturor inculpaţilor, precum şi identificarea unui număr relativ mic de bunuri contrafăcute”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia din 22 iunie 2022.

Magistratul a mai luat în considerare şi faptul că nu a fost găsit un număr mare de obiecte vestimentare din aceeaşi categorie, cu însemnele aceleiaşi firme, ”aspect care arată că inculpaţii nu urmăreau să creeze senzaţia cumpărătorilor că magazinul comercializa haine ale unor branduri cunoscute”.

Instanţa i-a mai obligat să achite cheltuieli de judecată şi a confiscat 16 produse în cazul cărora s-a stabilit că erau contrafăcute. Alte 14 obiecte vestimentare, în cazul cărora nu s-a putut stabili dacă erau originale sau nu, au fost restituite.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Raport CIA din 1983, despre posibilitatea înlăturării dictatorului Ceauşescu: „Moralul popular este în declin”

Senator PSD, bun de plată către un primar USR. Acuzaţii parlamentarului, demontate în justiţie

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite