Avertizarea unui cercetător de top: „Doar 2% apă în sol, în zona Moldovei. Plantele se vor usca curând”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Gurlui FOTO arhiva personală
Silviu Gurlui FOTO arhiva personală

Silviu Gurlui, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Fizică din Iaşi, atrage atenţia că solul din Moldova a ajuns la un nivel extrem de scăzut de umiditate, de doar 2%. Acest lucru va atrage o încălzire şi mai mare a aerului, ce va avea drept consecinţă producerea de fenomene meteo extreme.

Silviu Gurlui, unul dintre cercetătorii români de top în domeniul poluării atmosferice, este  conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Fizică din Iaşi şi directorul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie şi Laseri din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Profesorul atrage atenţia că solul din Moldova are o umiditate extrem de redusă şi există astfel riscul ca bună parte din culturile agricole să fie distruse de seceta care afectează întreaga regiune.

„Modelele arată doar 2% apă în sol, în zona Moldovei. La atât de puţină apă în sol, plantele se vor usca curând. Am văzut, în drumul de la Iaşi la Bacău, toate pajiştile sunt pârjolite, uscate. Iarba toată este deja uscată. Asta va duce la o încălzire şi mai puternică a aerului. Adică la creşterea umidităţii în aer. Adică la fenomene şi mai violente”, este constatarea cercetătorului.

Silviu Gurlui spune că animalele, dar şi plantele vor avea dificultăţi din ce în ce mai mari să supravieţuiască în condiţii de climă extremă.

„Greu de spus cum supravieţuiesc animalele la păscut. Pentru că pajiştile se înfierbântă la 60-70 grade, la amiază.

Acum rezistă culturile care au avut parte de irigaţii. Celelalte, nu. Am văzut, grâul deja se recoltează. Cultura de floarea soarelui este dezvoltată, dar pare o recoltă slabă”, constată conferenţiarul universitar.

Silviu Gurlui FOTO arhiva personală 1

Silviu Gurlui FOTO arhiva personală

Cercetătorul a descoperit că cultura de porumb este în bună parte compromisă în acest an, iar predicţiile arată că solul va recâştiga în perioada următoare o parte din apa de care are nevoie, dar acest lucru nu este o certitudine.

„Deşi este prea devreme, tot modelele arată că peste o săptămână solul şi-ar recâştiga apa în sol, ajungând la circa 40%. Probabil, sunt potenţial ploi însemnate, însă, mai este timp şi lucrurile se mai pot schimba. Sperăm să vină precipitaţiile cât mai repede. Văd, la Bacău, porumbul e praf”,  spune Silviu Gurlui.

Profesorul Silviu Gurlui are o experienţă de 25 de ani de cercetare avansată şi activitate practică în România, Franţa, Germania, Austria şi Anglia. A încheiat parteneriate strategice privind mediul, schimbările climatice şi poluarea cu NASA, Agenţia Spaţială Europeană, Agenţia Spaţială din România şi institutul de la Măgurele. 

Vă mai recomamdăm să citiţi şi:

Cât a câştigat din şpagă un fost şofer pe Ambulanţă care făcea promisiuni de angajare. Nu va face închisoare

Escrocheria care a scandalizat Germania. O grupare infracţională s-a folosit de familii sărace ca să încaseze ilegal peste un milion de euro de la statul german

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite