Scurtă poveste a vieţii lui Mihăiţă sau cum depinde o viaţă de alegerile altora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Ionaş a primi o locuinţă şi un loc de muncă drept cadou la împlinirea vârstei de 20 de ani FOTO Asociaţia Catharsis
Mihai Ionaş a primi o locuinţă şi un loc de muncă drept cadou la împlinirea vârstei de 20 de ani FOTO Asociaţia Catharsis

La vârsta de un an, Mihăiţă ar fi putut fi operat în Italia şi ar fi scăpat de talasemia majoră care l-a făcut să ajungă de sute de ori pe patul de spital.

S-a născut cu o boală rară şi extrem de gravă şi cei care ar fi trebuit să-l ajute i-au pus piedici. Mihăiţă a fost diagnosticat de medici ca suferind de talasemie majoră, o boală care în România anului 2003 era considerată fără leac. 

Acum, Mihăiţă a împlinit 20 de ani şi a primit de la Asociaţia Catharsis, cu ajutorul Asociaţiei SCUT şi al unor persoane cu inimă mare, un apartament în care să locuiască şi un loc de muncă. Tânărul a fost ajutat de Catharsis încă de când avea un an şi fusese abandonat de părinţi. 

„Spitalul de copii nu avea medicamente pentru a-i asigura tratamentul, copilul fiind diagnosticat cu talasemie majoră. În parteneriat cu prietenii din Italia, am găsit soluţia imediat. Existau celule stem pentru că i s-au făcut analizele, exista sponsor, 150.000 de euro costau toate investigaţiile şi toate serviciile oferite lui Mihăiţă, dar cei care au luat decizia să nu meargă în Italia au blocat tot ceea ce însemna viitorul, sănătatea acestui copil”, a povestit Azota Popescu, preşedinte Asociaţia Catharsis. 

Astfel, copilul a ajuns să fie internat de peste 500 de ori în spitalele din România, pentru tratamentul care îl ţine în viaţă. De când avea un an, băiatul a suferit câteva operaţii, iar apoi merge de câteva ori pe lună să îi fie schimbat sângele printr-o operaţie destul de complicată.

De-a lungul timpului, Catharsis a fost lângă Mihăiţă, şi când i-a fost greu, şi la aniversări sau alte momente fericite. Acum, la părăsirea centrului, tânărul a avut parte de o frumoasă surpriză: o locuinţă şi un loc de muncă. Pentru Mihai este un sprijin neaşteptat ca să poată porni mai uşor în viaţă. 

„E bine într-un fel, că pot să ies când vreau, intru când vreau, încui când vreau, mănânc când vreau, dorm când vreau, nu-i obligatoriu să mănânc la o anumită oră, pentru că atunci e masa. Am intimitatea mea. În prima zi am făcut contractul pe şase luni şi, dacă o să fiu cuminte, o să putem prelungi pe încă şase luni, dacă va fi nevoie”, spune Mihai Ionaş. 

De fericire că poate face lucrurile pe care şi le doreşte fără să fie certat, el s-a jucat pe telefon primele două nopţi până dimineaţa. 

Mihai este caracterizat de Azota Popescu drept un tânăr serios, care a dorit să-şi finalizeze studiile înainte să plece din centrul de plasament în care locuia, astfel încât să poată avea un loc de muncă şi să se poată descurca pe propriile picioare. 

Primul proiect al tânărului este să facă şcoala de şoferi şi să obţină permisul de conducere. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Plimbată cu forţa pe străzile Braşovului. Cum a intimidat-o un bărbat pe fosta sa concubină, în ciuda ordinului de restricţie

Românii, la fel de „atenţi” cu mediul ca francezii în urmă cu 30 de ani. Cum se comportă acum cei din Vestul Europei

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite