Cum s-a descurcat la Bac singurul elev al liceului din comuna Lopătari, Buzău, înainte ca şcoala să fie desfiinţată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceul din Lopătari va deveni şcoală profesională   Foto I. Bunilă
Liceul din Lopătari va deveni şcoală profesională   Foto I. Bunilă

Un singur absolvent al liceului din comuna buzoiană Lopătari, dintr-o clasă de şase elevi, a susţinut examenul de Bacalaureat, sesiunea vară 2022. Din păcate, acesta a fost respins. Rezultatul vine într-un moment şi-aşa dificil pentru comunitatea locală, care a aflat că unitatea de învăţământ va fi desfiinţată.

Pentru cei mai mulţi dintre absolvenţii claselor a XII-a, examenul maturităţii reprezintă pragul peste care trebuie să treacă pentru continuarea studiilor universitare şi apoi către o carieră mult visată. 

Pentru alţii, însă, Bacalaureatul este un simplu test dispensabil care nu îi ajută în munca pe care deja au început-o de pe băncile şcolii. 

Neajunsurile din familie îi determină pe unii dintre liceeni, în special cei din mediul rural, să renunţe la şcoală, iar atunci când reuşesc să termine douăsprezece clase se mulţumesc doar cu diploma de absolvire.

De exemplu, Liceul Tehnologic din comuna Lopătari, judeţul Buzău, a rămas cu o singură clasă de liceu, cu nouă elevi. Dintre aceştia, trei au rămas repetenţi. 

”În clasa a IX-a am avut 14 copii care s-au înscris. Este adevărat că mediile lor de admitere au fost foarte mici. În mare parte din cauza situaţiei financiare a familiilor pe parcursul celor patru ani de liceu, în clasa a XII-a au mai intrat doar nouă copii. Dintre ei, au absolvit şase, din cauza absenţelor, iar trei nu au reuşit să promoveze clasa a XII-a. Dintre cei şase, un singur copil s-a înscris la Bacalaureat”, declară Florinel Albu, directorul Liceul Tehnologic Lopătari.

buzaulopatari

Foto I. Bunilă

Singurul absolvent al Liceului din Lopătari care s-a înscris la Bacalaureat a picat examenul. Absolvent al profilului ”Tehnician în turism”, candidatul a luat 5.05 la geografie, dar s-a împiedicat la limba română, unde a obţinut nota 1,95, şi la limba engleză, unde a fost notat cu 2,90.

Conducerea liceului din Lopătari spune că, din pricina problemelor sociale şi financiare, elevii îşi doresc doar o simplă diplomă de absolvire care să le asigure un loc de muncă. Prin urmare, în ciuda faptului că liceul are toate dotările şi facilităţile necesare unui invăţământ decent, conducerea a anunţat că nu va mai organiza clase de a IX-a optând pentru învăţământ profesional.

”Din ce ştiu, sunt familii cu situaţii financiare deosebite. Apoi, dintre ei, sunt şi cei pe care nu-i interesează examenul de Bac. Mulţi se mulţumesc cu diploma de douăsprezece clase, ca să se poată angaja. Am avut şi copii care, în timpul şcolii, mergeau să muncească, din cauza situaţiei financiare. Unii chiar au abandonat, ca să se angajeze”, spune directorul Liceul Tehnologic Lopătari.
buzaulopatari

Foto I. Bunilă

Anul acesta, administraţia locală din Lopătari şi conducerea şcolii s-au reorientat. Astfel, învăţământul din comună va fi exclusiv profesional, promoţia 2022 fiind ultima din istoria liceului. Odată ce unitatea va fi transformată în şcoală profesională, tinerii din comună vor avea ocazia să înveţe o meserie şi să îşi găsească un loc de muncă mai uşor.

”În momentul de faţă, din cauza scăderii populaţiei şcolare din zonă, ne-am reorientat exclusiv spre învăţământul profesional, atât cât vor mai exista copii care se vor înscrie. Aceasta este ultima serie, ultima promoţie de elevi de liceu. Am fost autorizaţi să funcţionăm provizoriu şi cred că decizia va fi de a nu ne mai acredita mai departe, de a nu continua să înscriem liceu la clasa a noua pe liceu, ci doar pe învăţământ profesional”, declară Florinel Albu, directorul Liceul Tehnologic Lopătari.

În locul claselor de liceu cu program de patru ani vor fi înfiinţate clase profesionale cu o durată de învăţământ de trei ani.

buzaulopatari

Foto I. Bunilă

Motivele pentru care elevii aleg să meargă la muncă în loc să continue studiile sunt multiple. Familiile nu au posibilităţi financiare de a-i susţine, nu se interesează de soarta lor, iar banii de pe urma unui serviciu primează în faţa unei posibile cariere pe care aceştia o văd îndepărtată.

”Tinerii care trec de clasa a noua, de cele mai multe ori muncesc în gospodărie sau pleacă în străinătate, ori muncesc cu ziua într-un loc sau altul. Atunci, nu mai au atâta energie şi timp pentru şcoală”, este de părere Claudiu Constantin, primarul comunei Lopătari.

Demografia, sărăcia şi infrastructura rutieră precară determină din ce în ce mai multe licee, cu precădere cele din mediul rural aflate la distanţe considerabile de polurile urbane, să-şi închidă porţile în favoarea unui învăţământ profesional, în ciuda investiţiilor realizate de-a lungul vremii în sistemul educaţional.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite