O peşteră din Munţii Buzăului a devenit universul a zeci de lilieci. Pe vremuri, era ascunzătoarea localnicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peştera ar avea trei intrări - Foto Ciprian Chiriac
Peştera ar avea trei intrări - Foto Ciprian Chiriac

Circa 30 de aşezări rupestre din Munţii Buzăului au stârnit de-a lungul vremii interesul istoricilor şi a pasionaţilor de drumeţii. Cele mai multe chilii săpate în stâncă au fost identificate în arealul dintre Bozioru şi Colţi. Sunt însă şi grote mai retrase, puţin cunoscute de turişti.

Una dintre ele este Gaura Tătarilor, o scorbură în care localnicii se ascundeau la restrişte. Mai este cunoscută şi ca Peştera lui Dragomir. 

Ciprian Chiriac, unul dintre ghizii din comuna Colţi, Buzău, a intrat zilele trecute în grota cu pricina şi a constatat că aceasta a devenit adăpost pentru aproximativ 50 de lilieci. 

Pe vremuri, în peştera formată natural, locuitorii din cătunele Lupoaia, Măgădani şi Colţii de Sus se ascundeau pe timpul năvălirii tătarilor.  

”Intrarea de la bază era în cursul izvorului Câlnăianu, punctul Cireşul Negru, cu mai multe ieşiri. Una era La lac, alta era în Vârful lui Dragomir, iar cea de-a treia, chiar sub Vârful Zboiu, din ce am auzit de la bătrâni”, spune Ciprian Chiriac.

Primul care a pomenit despre existenţa acestei grote a fost învăţătorul Gheorghe Filipescu. Acesta i-a scris în două rânduri, pe 15 martie 1871 şi pe 22 iunie 1874, istoricului Alexandru Odobescu, autor al tratatului ”Istoria arheologiei” şi al monografiei “Tezaurul de la Pietroasa”.  

”De la acest învăţător Odobescu a aflat că la Colţi a fost cu multe sute de ani în urmă un centru monahal foarte mare, o aglomerare de schituri şi mănăstiri, care au dispărut de pe faţa pământului. I-au fost indicate şi câteva peşteri în care sătenii şi călugării se ascundeau din calea năvălitorilor. Una poate fi vizitată şi azi”, a declarat pentru „Adevărul“ Ciprian Chiriac, ghid turistic din comuna Colţi.

buzaupesteratatarilorgauracolti

Sursa Ciprian Chiriac

Iată cum a întocmit învăţătorul Filipescu răspunsul către Odobescu în care pomeneşte despre ascunzătoarea din burta muntelui:

”Spre miazănoapte de aceeaşi comună ca la o oră mergând în sus pe Valea Colţilor, de-a dreapta văii, sub muntele Spoiului, este un munte numit Vârful lui Dagomir în care este o peşteră care nu pare a fi făcută de mâna unui om dar în care s-au găsit oase de oameni. Acolo, românii, de frica tătarului, cred că s-au ascuns. Locuită de oameni pitiţi de frica tătarilor când găsindu-i acolo le-a cruţat viaţa. În fundul ei există o afumătură neştearsă încă de atunci şi după puţină săpătură am găsit nişte oase prin pământ constatate ca de om”.

buzaupesteratatarilorgauracolti

Sursa Ciprian Chiriac

”În această peşteră am intrat şi eu şi am găsit nişte cioburi de ceramică. Se poate intra în partea superioară pentru că pe cea inferioară s-a prăbuşit intrarea. În partea superioară cam 20 de metri poţi pătrunde”, relatează Ciprian Chiriac, ghid turistic.

Gaura Tătarilor, aşezare rupestră din vremea tătarilor, se află la distanţă de o oră de mers cu piciorul, la vest de localitatea Colţi, într-un pinten de gresie ce domină valea râului Buzău spre Nehoiu şi Pătârlagele.

buzaupesteratatarilorgauracolti

Sursa Ciprian Chiriac

La Colţi se poate ajunge parcurgând 12 kilometri, pe drumurile comunale 86 şi 78. Ar mai fi şi o a doua variantă, pe un drum mai bun dar mai lung, de peste 40 de kilometri. 

Pentru a ajunge la Colţi pe această rută trebuie să urmezi DN10 Buzău - Braşov, până în localitatea Pătârlagele, după care parcurgi drumul judeţean Valea Sibiciu - Colţi, 13 kilometri.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite