Chiria lunară a unui chioşc de presă din centrul Clujului, cât a unui apartament cu trei camere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chioşc de ziare de pe Bulevardul Eroilor. FOTO: Faclia de Cluj
Chioşc de ziare de pe Bulevardul Eroilor. FOTO: Faclia de Cluj

Preţul închirierii unui chioşc de presă deţinut de Primăria Cluj-Napoca în zona centrală este cât al unui apartament cu trei camere - circa 375 de euro.

 Municipalitatea scoate la licitaţie închirierea a trei chioşcuri de presă de pe Bulevardul Eroilor (zona înspre Teatrul Naţional), după ce o bună bucată de vreme acestea au rămas închise. Conform caietului de sarcini, preţul de la care va porni licitaţia pentru închirierea chioşcurilor este de 1783 lei/lună (cca.375 de euro), relatează Ziarul Făclia. 

Totodată, primăria a demarat procedurile de atribuire prin licitaţie publică şi pentru un chioşc din Piaţa Unirii – zona pietonală – latura de vest. În acest caz, valoarea minimă ce poate fi ofertată este 2.559 lei pe lună.

Caietul de sarcini mai prevede că ofertantul va trebuie să prezinte dovada că va avea acces la disponibilităţi băneşti, resurse reale negrevate de datorii sau linii de credit pentru 4 luni de derulare a contractului în valoare egală cu cuantumul a 4 chirii raportate.

Celebrele chioşcuri de lux cu suprafaţă de 7,35 mp de pe Bulevardul Eroilor au fost amenajate în urmă cu aproximativ 10 ani, fiecare costând aproximativ 30.000 de euro. Iniţial, acestea au fost gândite pentru comercializarea de ziare şi carte, însă cum difuzorii de presă nu şi-au permis să ofere preţul propus de primăriei pentru a fi închiriate, s-a decis ca în aceste spaţii să poată fi comercializate şi alte produse precum flori şi produse alimentare.

La Cluj-Napoca, presa scrisă se confruntă cu probleme extrem de grave din cauza lipsei punctelor de difuzare. Distribuitorii de ziare şi reviste atrag atenţia că există riscul ca peste câteva luni în Cluj-Napoca să nu mai funcţioneze niciun punct de distribuţie a presei pe domeniul public. Şi asta din cauză că preţul de chirie la chioşcurile deţinute de primăriei este total inaccesibil iar gheretele pe care ei le deţin în proprietate nu mai sunt acceptate pe domeniul public.

În 2004, când Emil Boc a obţinut primul mandat de primar, la Cluj-Napoca funcţionau cam 200 de chioşcuri de ziare. În prezent, în tot oraşul mai funcţionează 22 de astfel de puncte de difuzare a presei, care acoperă foarte greu solicitările clujenilor.

Difuzorii de presă susţin că recent au fost notificaţi de municipalitatea clujeană ca în 120 de zile să-şi desfiinţeze toate chioşcurile de pe domeniul public.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite