Noua armă a Rusiei în războiul din Ucraina: „Foametea este singura noastră speranţă. Va veni în curând”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Margarita Simonyan, redactorul şef al organizaţiilor media RT, susţine că atunci când va veni foametea Occidentul va redeveni „prieten” cu Rusia. FOTO: Arhiva personală/Facebook
Margarita Simonyan, redactorul şef al organizaţiilor media RT, susţine că atunci când va veni foametea Occidentul va redeveni „prieten” cu Rusia. FOTO: Arhiva personală/Facebook

Maşinăria de propagandă pro-Kremlin arată că responsabile pentru preconizata criză alimentară mondială sunt sancţiunile Occidentului împotriva Rusiei, se arată într-o analiză a portalului EU vs Disinfo.

Experţii în dezinformare ai Rusiei susţin în mod fals că Occidentul este responsabil şi beneficiază de pe urma crizei alimentare globale, se arată într-o analiză a site-ului Comisiei Europene - Eu vs Disinfo, care analizează ştirile false transmise de instituţiile media pro-Kremlin. 

Jurnaliştii ruşi susţin că sancţiunile Occidentului împotriva Rusiei vor determina criza alimentară mondială, ignorând faptul că sancţiunile au ca obiectiv capacitatea Rusiei de a purta război în Ucraina şi nu agricultura, arată sursa citată. De fapt, criza alimentară globală a fost exacerbată de războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. 

Kremlinul foloseşte foamea globală ca o armă geopolitică, arătând că în curând lumea occidentală va intra într-o criză de alimente fără precedent - se arată în analiza EU vs Disinfo. Astfel, Rusia bombardează terenurile agricole, depozitele de alimente şi utilajele agricole ale Ucrainei şi, până de curând,  împiedica navele ucrainene încărcate cu grâne să traverseze Marea Neagră în drum spre destinaţiile din lumea întreagă. 

„Foametea, singura noastră speranţă”

În clipul prezentat de EU vs Disinfo, Margarita Simonyan, redactorul şef al organizaţiilor media RT, susţine, într-o emisiune televizată:  

„La Moscova este o glumă cinică, care nu este  de fapt o glumă. Am auzit-o de la mai mulţi oameni: „foamea e singura noastră speranţă”. Asta înseamnă că foametea va veni în curând şi la toţi le va veni mintea la cap, vor ridica sancţiunile şi vom redeveni prieteni. Asta pentru că vor înţelege că să nu fie prietenii noştri nu e o opţiune”. Astfel, la cel mai înalt nivel al aparatului de propagandă rusă se recunoaştea faptul că Rusia foloseşte criza alimentară mondială ca pe o armă în războiul din Ucraina.   

Foametea, o armă folosită pe faţă

„Politicienii nu au calculat consecinţele propriilor decizii, precum şi faptul că Moscova nu va ceda presiunilor externe. Reuters a raportat că Comisia Europeană intenţionează să uşureze sancţiunile împotriva ţării noastre. Exact aceeaşi recomandare a fost dată ţărilor occidentale de către Banca Mondială. Aceştia au confirmat că consecinţele sancţiunilor, împreună cu pandemia şi întreruperea lanţurilor de aprovizionare, vor duce în cele din urmă la faptul că numărul persoanelor de pe planetă care se confruntă cu o ameninţare reală la adresa vieţii din cauza foametei a crescut deja la 345 de milioane de oameni din 82 de ţări”, se arată într-un articol publicat pe portalul televiziunii REN TV. 

Editorialiştii ruşi se plâng de faptul că „Occidentul din anumite motive susţine în continuare că numai cerealele ucrainene vor rezolva toate problemele, dacă pot fi scoase din această ţară” şi completează că „Moscova a subliniat de multe ori că nu va crea obstacole”. 

În contextul negocierilor din Istanbul privind un acord de liberă trecere prin Marea Neagră a navelor cu grâne din Ucraina, sursa citată arată: „Rusia demonstrează că nu vor exista obstacole din partea Moscovei. Dar importanţa cerealelor ucrainene este foarte exagerată. Acesta este doar 2% din totalul mondial. Primul loc la export aparţine Rusiei, livrările ajungând în 138 de ţări. În primul rând, grâul merge către Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi Africa. Dar acum, din cauza sancţiunilor occidentale, pot apărea probleme cu plata şi transportul, navelor ruseşti fiindu-le interzisă intrarea în porturile europene”.

Jocurile foamei organizate de Rusia 

La acuzaţiile potrivit cărora Rusia a provocat „jocuri ale foamei” în întreaga lume, jurnaliştii ruşi arată că de fapt, sancţiunile împotriva Rusiei au determinat criza alimentară şi creşterea preţurilor.

„După toate aceste sancţiuni din SUA şi Europa, situaţia se va înrăutăţi. Ne vom confrunta cu o criză de amploare, şi nu doar cu o problemă locală. Consecinţele pot deveni insurmontabile. Potrivit ONU, 2 miliarde de oameni ar putea suferi de foame”, a declarat, pentru REN TV Nurhan El-Sheikh, un profesor de ştiinţe politice la Universitatea Cairo, membru al Consiliului Egiptean pentru Afaceri Internaţionale.

„Deblocarea porturilor ucrainene la nivel global nu va rezolva problema. Dar, în paradigma europeană, aceasta este o parte importantă a soluţionării problemei”, concluzionează articolul citat.

În condiţiile în care multe state occidentale au renunţat la grâul rusesc, media pro-Kremlin pune accentul pe găsirea unor noi pieţe de desfacere. „Agroexport a raportat că, datorită creşterii populaţiei, venitului pe cap de locuitor şi ponderii clasei de mijloc, Vietnamul este o piaţă de desfacere foarte promiţătoare pentru Rusia în ceea ce priveşte creşterea cererii de alimente”, relatează agenţia TASS -https://tass.ru/ekonomika/15459813-.  

Volumul livrărilor de produse agricole din Rusia către Vietnam ar putea ajunge în viitor la 1,5 miliarde de dolari, conform jurnaliştilor de la centrul federal Agroexport din subordinea Ministerului Agriculturii al Federaţiei Ruse, se arată în ştirea citată.  

Vă mai recomandăm:

Propaganda rusă e pe aceeaşi lungime de undă cu Guvernul Orban şi susţine că sancţiunile UE vor ruina Europa 

Foreign Policy: De fapt, economia rusă face implozie. Nouă mituri false despre efectele sancţiunilor şi ale ieşirii companiilor de pe piaţa rusă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite