Învăţătoare din Galaţi care îşi fascinează elevii la ore. A transformat şcoala în „acasă” pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Dediu FOTO proiectulmerito.ro
Anca Dediu FOTO proiectulmerito.ro

Anca Dediu, învăţătoare şi director la Şcoala Gimnazială „Emil Panaitescu” din Cudalbi, judeţul Galaţi, a fost premiată pentru performanţe deosebite în educaţie la Gala MERITO.

Anca Dediu este printre cei 14 premianţi ai Galei MERITO, eveniment care recunoaşte meritele dascălilor ce contribuie la transformarea educaţiei, şi se înscrie astfel în comunitatea celor 81 de profesori valoroşi ai României, recunoscuţi până acum de Romanian Business Leaders (RBL).

 “Acest premiu este al lor, în primul rând, al copiilor mei de la şcoală. Am avut zeci de elevi până acum şi sunt mândră de ei, pentru că progresează. Acum 22 de ani, când terminam liceul pedagogic, profesorul meu de matematică, la sfârşitul lecţiei de diplomă, mi-a spus că dacă ar avea un copil de şcoală, mi l-ar da pe mână – şi au fost o pereche de aripi pe care profesorul meu mi le-a dat şi cu care am zburat până acum. Este o onoare să fiu aici, îi salut pe cei de acasă şi le mulţumesc că mă provoacă în fiecare zi. A fi învăţător e mai mult decât o meserie pentru mine”, a fost mesajul emoţionat al Ancăi Dediu în discursul de primire a premiului.

Anca Dediu este directoare de doar trei luni, dar e învăţătoare aici de 22 de ani, influenţa ei văzându-se în fiecare colţ al şcolii şi în toate proiectele academice şi sociale organizate împreună cu elevii. Găseşte mereu metode inovative de a menţine interesul crescut al elevilor faţă de şcoală şi faţă de protejarea mediului înconjurător.

„Creşte, iubeşte, creează, zâmbeşte”

A fost şi eleva şcolii, până să meargă la liceu. Angajaţii sunt atât de obişnuiţi să o vadă cocoţată în vreun copac agăţând căsuţe pentru păsări, sau urcată pe vreo masă dând cu pensula, cărând o boxă sau decoraţiuni sau chiar dând cu mătura încât spun că pe monumentul neterminat din faţa şcolii lor ar trebui să fie bustul ei.

Anca Dediu FOTO proiectulmerito.ro 1

FOTO proiectulmerito.ro

Amprenta ei se găseşte peste tot în şcoală. Pe trotuarul din curte pe care scrie „Creşte, iubeşte, creează, zâmbeşte”, pe geamurile pe care sunt lipite flori, păsări şi nori, în traseul de jocuri desenat pe asfaltul din curtea interioară. Pe holuri sunt expuse puzzle-urile pe care le face ca să se relaxeze şi decorurile pe care le-a creat pentru lecţiile de istorie de la clasa a IV-a. În bibliotecă, a aşezat cărţile şi a vopsit scaunele.

Cum îi atrage pe copii la ore

Două clase arată complet diferit faţă de restul, cele în care şi-a pus ea amprenta: unde a avut grupa pregătitoare, în care a lipit autocolant pe toţi pereţii şi a pus covor, şi cea în care predă acum. Mereu a avut ajutor, dar întotdeauna ea a fost motorul.

Anul acesta, tematica după care îşi construieşte lecţiile are legătură cu diverse zile de sărbătoare. Prima a fost Ziua Baloanelor, în care micuţii au învăţat despre baloanele cu aer cald, au făcut baloane de săpun şi au pictat cu şi pe baloane.

Anca Dediu FOTO proiectulmerito.ro 2

FOTO proiectulmerito.ro

Anul trecut, activităţile aveau legătură cu aventurile prin care treceau doi copii, personajele unor cărţi din seria Portalul magic. 

„Nevoia de a crea astfel de activităţi vine de la copii. Tot timpul trebuie să te adaptezi, să încerci toate căile prin care să-i atragi. Cel mai important mi se pare să vină cu drag la şcoală, pentru că aici îşi petrec cel mai mult timp”, explică învăţătoarea secretul succesului său la clasă.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Profesoara care a însufleţit învăţământul profesional. „Am dat copiilor încredere în ei, le-am dat sarcini să se simtă importanţi, i-am lăsat să descopere“

Profesorul care a inversat procesul de predare. Priveşte materia prin ochii elevilor şi le stimulează creativitatea prin concursuri de literatură

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite